Verden

Tyrkiske akademikere arrestert fordi de signerte opprop

12 akademikere er pågrepet av tyrkisk politi fordi de undertegnet et opprop om landets såkalte kurderspørsmål.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Det er det statlige nyhetsbyrået Anadolu som melder om pågripelsene. Ifølge AP forsterket arrestasjonene uro omkring ytringsfriheten i president Recep Tayyip Erdogans Tyrkia.

— Fremmer terroristpropaganda

De 12 pågrepne er forelesere ved Kocaeli-universitetet nordøst i landet. De er anklaget for å fremme terroristpropaganda. Politiet skal også vurdere pågripelse av ytterligere ni akademikere.

Aftenposten omtalte onsdag oppropet:

Les også

Skjeller ut akademikere etter Istanbul-bombe

Ber om forhandlinger

En gruppe på 1128 tyrkiske og utenlandske akademikere har i et opprop kritisert tyrkiske myndigheters krigføring mot militante kurdere i PKK — Kurdistans arbeiderparti. I uttalelsen vil disse ha slutt på «massakrer og nedslakting» i det sørøstre Anatolia og ber tyrkiske myndigheter heller komme til forhandlingsbordet i det kurdiske spørsmålet.

En fikk sparken

Nyhetsbyrået Dogan meldte torsdag at en sosiologiforeleser som hadde undertegnet oppropet, var blitt sparket fra Duzce-universitetet nordvest i landet.

Presidenten kaller dem forrædere

President Erdogan har reagert med å kalle akademikerne «såkalt intellektuelle», «uvitende» og 4« forrædere» og sa i en tale tirsdag at det er terrorister som står for brudd på menneskerettighetene sørøst i landet, ikke staten.

Blant underskriverne er den amerikanske intellektuelle kjendisen Noam Chomsky. Erdogan ba tirsdag Chomsky komme til Tyrkia for å undersøke forholdene selv.

Bombe torsdag

Sørøst i Tyrkia har miltante kurdere i PKK-geriljaen og tyrkiske myndigheter kriget siden i fjor sommer. Myndighetenes bruk av portforbud er trappet opp, og ifølge menneskerettighetsorganisasjonene IHD i Tyrkia og Amnesty er flere hundre sivile drept. Enkelte rapporter oppgir dødstallet til å være på 500.

Torsdag ble seks personer drept og 39 såret av en bilbombe i Cinar sørøst i Tyrkia. Ifølge myndighetene sto den kurdiske PKK-bevegelsen bak.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.
    Er nordmenn og europeere blitt mer tolerante for negative karakteristikker av muslimer? I denne ukens podkast snakker vi om hvordan flyktningkrisen endrer debattklimaet. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

  1. Listhaug i Tyrkia: - Overbevist om at hjelp i nærområdene er det rette

  2. Tyrkia angriper IS etter terrorangrepet i Istanbul