Nyhetsbyrå: Boeing-fly var nær ved å styrte dagen før dødsulykken i Indonesia

Dagen før den tragiske Lion Air-ulykken der 189 mistet livet, støtte flyet på samme problem. Da ble det reddet av en pilot på frivakt som tilfeldigvis var om bord.

Et av Lion Airs 737 Max 8-fly står parkert på flyplassen Soekarno-Hatta i Jakarta i Indonesia.

Den 28. oktober i fjor kjempet et Lion Air-mannskap alt de hadde for å rette opp et Boeing 737 Max 8-fly som var på vei nedover i full fart. En pilot som egentlig hadde fri og tilfeldigvis satt i cockpiten, visste imidlertid hva som måtte gjøres.

Han lyktes med å redde flyet ved å fortelle mannskapet hvordan de skulle skru av et defekt flykontrollsystem. Det sier to kilder som er kjent med den indonesiske etterforskningen til nyhetsbyrået Bloomberg.

Les også

Under et møte med Boeing-ledelsen i høst raste pilotene over manglende informasjon

Flere feil på samme fly

Ifølge nettstedet Quartz begynte problemene på Lion Air-flyets nest siste flyvning bare seks minutter etter at flyet hadde lettet. Etter åtte minutter klarte mannskapet å gripe inn og få kontroll på flyet.

Ekstrapiloten skal ha fortalt kapteinen at han måtte slå av strømforsyningen til den av motorene som trakk nesen på flyet nedover. Dette grepet inngikk i en sjekkliste som alle piloter egentlig skal kunne utenat, skriver Bloomberg.

Ifølge indonesiske luftfartsmyndigheter var det blitt meldt om feil på samme fly tidligere, men en fullstendig reparasjon ble aldri gjennomført.

Les også

Data fra styrtet 737 MAX 8-fly i Etiopia er hentet ut

Indonesisk kaptein lette desperat etter løsninger

Reuters har snakket med tre anonyme kilder som har hørt opptakene fra taleregistratoren i Lion Air-flyet da det styrtet dagen etter. De beskriver hvordan pilotene lette desperat etter løsninger i de siste ti minuttene før flyet traff vannet.

Kildene forteller at mannskapet meldte om problemer allerede to minutter etter at flyet hadde lettet. Kapteinen, en 31 år gammel inder med over 6000 flytimer bak seg, skal først ha bedt styrmannen om å lete etter å løsninger i flyets bruksanvisning, mens han selv forsøkte å få flyet stabilt.

Etter hvert byttet de oppgaver. Den 41-år gamle styrmannen tok over styringen, mens kapteinen forgjeves forsøkte å finne svar på problemet.

En av kildene sier til Reuters at det høres ut som om ingen av dem forsto at det var anti-steilesystemet som forårsaket feilen.

– De snakket bare om flyets fart og høyde, opplyser kilden.

Norwegian er blant flyselskapene som er hardest rammet av at Boeings 737 Max 8-fly er satt på bakken inntil videre, skriver Bloomberg onsdag.

Styrtet dagen etter

Alle de 189 om bord mistet livet da flyet styrtet i Javasjøen.

Fem måneder senere styrtet et Ethiopian Airlines-fly av samme modell kort tid etter avgang fra Addis Abeba. Alle 157 om bord omkom. Etter å ha mottatt Ethiopian Airlines-flyets svarte bokser, sa Etiopias transportminister Dagmawit Moges at det tilsynelatende er klare likheter mellom denne styrten og Lion Air-styrten.

Begge flyene vendte brått nesen nedover før styrten, og flymodellen er satt på bakken i nesten hele verden etter ulykkene.

I motsetning til det indonesiske flyet, hadde det etiopiske flyet ikke hatt problemer under tidligere flyvninger. Boeing har opplyst at de skal oppdatere programvaren som skal motvirke at flyet steiler og har fremholdt at Max 8-flyene er trygge.

Transportdepartementet i USA har nå startet føderal gransking av godkjenningen som luftfartsmyndigheten FAA ga til Boeings 737 Max-fly.