Verden

Tyrkia opprettholder livstidsdom mot journalister

En ankedomstol i Istanbul har besluttet å opprettholde livstidsdommene mot seks journalister.

Den tyrkiske forfatteren og journalisten Ahmet Altan, her i forbindelse med et Oslo-besøk i 2004, er en av seks journalister som ble dømt til livsvarig fengsel i en ankedomstol i Istanbul tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix.

 • NTB

Ahmet Altan, hans bror Mehmet Altan og Nazli Ilicak ble dømt for sine angivelige bånd til den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som for tiden oppholder seg i USA. Gülen blir av tyrkiske myndigheter sett på som arkitekten bak kuppforsøket sommeren 2016.

Brødrene Altan er sterke kritikere av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og har jobbet for opposisjonsvennlige medier. Ilicak skrev for en avis som er tilknyttet Gülen-bevegelsen.

Ankedomstolen i Istanbul opprettholdt også livstidsdommene mot tre andre journalister, Fevzi Yazici, Yakup Simsek og Sukru Tugrul Ozsengul, som ble dømt for å ha forsøkt å styrte grunnlovsordenen, skriver Anadolu.

Journalistorganisasjonen Reportere uten grenser beskriver tirsdagens kjennelse som en «barbarisk dom, og en ekstremt farlig presedens».

– Dette er intet annet enn juridisk lynsjing, skriver de.

I juni ble Mehmet Altan løslatt etter 21 måneder i fengsel. Påtalemyndigheten anklaget ham for å ha kommet med uttalelser på TV den 14. juli 2016 – dagen før kuppforsøket – der han uttrykte støtte til en militær inngripen for å styrte Erdogan.

Tyrkias grunnlovsdomstol dømte i januar i favør av Altan, slo fast at rettighetene hans var blitt krenket og beordret at han skulle løslates.

Lavere domstoler overprøvde imidlertid den kjennelsen, og Altan ble holdt bak murene, noe som utløste skarp kritikk fra Europarådet.

 1. Les også

  Redaktøren rømte i eksil. Journalister ble fengslet. Spørsmålet er om regimekritikken stopper nå.

Les mer om

 1. Ytringsfrihet
 2. Tyrkia
 3. Recep Tayyip Erdogan
 4. Journalistikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trodde han aldri ville se himmelen igjen. I går ble han løslatt.

 2. VERDEN

  Livstidsdømt tyrkisk forfatter beordret løslatt

 3. VERDEN

  Han ble anklaget for å ha kommet med underbevisste meldinger på TV. Nå skriver han fra cellen.

 4. VERDEN

  Fikk bare åtte dager i frihet

 5. VERDEN

  24 tidligere toppoffiserer dømt til livsvarig fengsel i Tyrkia for kuppforsøket i 2016

 6. KULTUR

  Bunnsolid bok om Tyrkias sterke mann