Verden

Mens Florence begynner å ramme USAs østkyst, bestrider Trump offisielt dødstall etter den forrige store orkanen

I byen Wilmington i Nord-Carolina har innbyggerne sikret eiendommene sine i påvente av årets første orkan. Foto: Carlo Allegri / Reuters

Orkanen Florence kan nå bli en viktig test for Trump-administrasjonen.

  • og NTB
  • Hanne Christiansen
    Journalist

«3000 mennesker døde ikke», skrev Trump på Twitter torsdag.

Påstanden vakte umiddelbar og krass kritikk fra politikere og vanlige folk på Puerto Rico, samt fra Trumps republikanske partifeller i Washington.

Uten å presentere noen beviser, hevdet presidenten videre at tallet er fremsatt av Demokratene for å sette ham i et dårlig lys.

Les også

«Ekstremt farlig og livstruende», sier meteorologene. Dette vet vi om orkanen Florence.

Oppjusterte dødstallet

Orkanen Maria forårsaket store ødeleggelser da den slo over Puerto Rico og øyene rundt i september i fjor.

Dødstallet ble opprinnelig oppgitt å være 64. Senere anslo Puerto Ricos regjering at tallet var nærmere 1400. Men i august avdekket en omfattende studie fra George Washington University at tallet på mennesker som døde i etterkant, var kraftig underrapportert.

Puerto Ricos guvernør oppjusterte dermed det offisielle dødstallet til 2975. Det er dette tallet Trump nå bestrider.

Bildet er fra Viequez øst for Puerto Ricos hovedstad San Juan i sommer. Da bodde folk fortsatt i ødelagte hus, beskyttet av blå presenninger etter orkanen Maria. Foto: Dennis M. Rivera / AP / NTB scanpix

Skrøt av egen innsats

Tidligere i uken vakte det også kraftige reaksjoner da presidenten skrøt av egen innsats i kjølvannet av orkanen Maria. Han omtalte sin egen administrasjons innsats før, under og etter fjorårets orkan som «en utrolig suksess».

Først elleve måneder etter orkanen var strømforsyningen gjenopprettet på Puerto Rico. Mange mistet livet som følge av manglende helsetilbud og andre problemer som rammet offentlige tjenester.

Ødeleggelsene etter at orkanen Maria herjet på Puerto Rico i oktober i fjor var enorme. Foto: Carlos Barria / Reuters

En test for Trump-administrasjonen

Nå kan Florence komme til å bli en viktig test for Trump-administrasjonen, skriver flere amerikanske medier torsdag.

New York Times skriver at det er klare forventninger til at Trump og Federal Emergency Management Agency (FEMA), byrået som har ansvar for å koordinere katastroferespons, leverer bedre enn i 2017.

Trump-administrasjonen fikk kritikk for sin håndtering av samtlige av de tre orkanene som rammet USA det året – Irma, Harvey og nevnte Maria (se faktaboks).

Florence er på sin side den første stormen som rammer USA i år. FEMA har hatt flere dager på å forberede seg. I tillegg har Trump brukt store ord for å beskrive hvor godt forberedt innsatspersonellet er for å takle det ventede uværet.

Knappe to måneder før mellomvalget har stormen dermed også fått en tydelig politisk dimensjon, skriver New York Times.

Ifølge USA Today kritiserer også flere demokrater Trump for allerede å ha brukt nesten ti millioner dollar av FEMAs budsjett. Dette til tross for at orkansesongen akkurat har begynt, og at det er ventet mer ødeleggende uvær.

Satellittbildet viser det voldsomme uværet som er ventet å treffe østkysten av USA fredag morgen lokal tid. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Les også

Kenneth og Inger Lise evakueres fra orkanen Florence: – Vi måtte bare pakke tingene våre og komme oss vekk

Skylder på Demokratene

Mens Florence var på vei mot kysten sørøst i USA torsdag, tvitret Trump:

«Da jeg forlot øya, ETTER at uværet hadde inntruffet, oppga de alt fra 6 til 18 dødsfall. Etter hvert som tiden gikk, gikk det ikke opp stort. Så, lang tid senere, begynte de å rapportere skikkelig store tall, som 3000.»

3000 people did not die in the two hurricanes that hit Puerto Rico. When I left the Island, AFTER the storm had hit… https://t.co/6gATFkCMeH

Noen minutter senere fulgte presidenten opp med å påstå at Demokratene gjorde dette «for å få meg til å se så ille ut som mulig».

«Forfengelig»

Kritikken av Trumps meldinger lot ikke vente på seg.

– Puerto Ricos ofre og det puertoricanske folk fortjener ikke at det blir stilt spørsmål ved deres lidelser, sier Puerto Ricos guvernør Ricky Rosselló.

«Trump er så forfengelig at han tror det handler om ham. NEI, DET GJØR DET IKKE», tvitrer San Juans ordfører Carmen Yulín Cruz, en demokrat som ofte kritiserer Trump.

President Donald Trump avviste det offisielle dødstallet på Puerto Rico i en Twitter-melding torsdag. Det har skapt sinne. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

Motsagt av Paul Ryan

En rekke republikanere tar også avstand fra Trumps påstand. Lederen i Representantenes hus, Paul Ryan, sier at dødstall ikke «får folk til å se ille ut» og legger til at han ikke har noen grunn til å betvile det offisielle dødstallet.

Floridas republikanske guvernør Rick Scott er også uenig med presidenten og sier han har sett ødeleggelsene med egne øyne. Titalls tusen puertoricanere har flyttet til Florida etter orkanen Maria, som forårsaket skader for rundt 750 milliarder kroner.

Forsvarte studien

George Washington University rykket torsdag ut for å forsvare rapporten som anslo at 2975 mennesker mistet livet som følge av orkanen. Studien utgjør det «mest nøyaktige og upartiske» anslaget som er gjort etter uværet, heter det i en uttalelse. Eldre og fattige ble hardest rammet.

Dødstallet omfatter dem som døde som følge av orkanen i løpet av seks måneder etter at den inntraff. Forskerne mener de opprinnelige anslagene var for lave fordi leger på øya ikke hadde god nok opplæring i å klassifisere dødsfall fra naturkatastrofer i tråd med amerikanske myndigheters retningslinjer.

Les mer om

  1. Ekstremvær
  2. USA
  3. Donald Trump
  4. Puerto Rico