Verden

Østerrikes høyrepopulister inn i regjering - skroter røykelov og strammer inn på innvandring

Det konservative Folkepartiet (ÖVP) og høyrenasjonalistiske Frihetspartiet (FPÖ) er blitt enige om å danne regjering i Østerrike, to måneder etter valget.

Sebastian Kurz blir Østerrikes nye statsminister, bare 31 år gammel.
  • Alf Ole Ask
    Journalist
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med Europa-nyhetsbrevet vårt.

På ett punkt vil østerrikere flest kjenne den nye regjeringen på lukten. Røykeloven som skulle tre i kraft neste år, og som ville forby røyking på restauranter og barer, blir skrotet.

I EU er kampen mot tobakk en viktig sak. Østerrike blir med dette et av de første medlemslandene som snur i denne kampen.

Koalisjonen mellom Det konservative Folkepartiet (ÖVP) og det høyrenasjonalistiske Frihetspartiet (FPÖ) har også lovet skattekutt for barnefamilier. ÖVPs leder Sebastian Kurz (31) ble den store vinneren i valget 15. oktober. Han blir nå Europas yngste regjeringssjef.

  • Les også: Slik vant 31-åringen valget i Østerrike

Kurz inviterte med seg høyrepopulistene i regjering, og Kurz kunngjorde sammen med FPÖ-leder Heinz-Christian Strache fredag kveld at de har ferdigstilt en avtale.

Frihetspartiet vender dermed tilbake til makten, 17 år etter at de sist satt i regjering. Strache blir visestatsminister.

Røykerne får fortsatt sitte på kafé i Wien i 2018.

FPÖ får også utenriksministeren, som blir Karin Kneissl, og forsvarsministeren, som blir Mario Kunasek.

For 17 år siden utløste FPÖs inntreden i regjeringen straffereaksjoner fra EU.

Forhandlet i syv uker

Det tok Kurz og Strache syv uker å forhandle om en koalisjonsavtale, og den påtroppende statsministeren sier koalisjonens mål er å kutte skattene og styrke vilkårene for næringslivet i Østerrike.

– Og viktigst av alt: Vi vil gjøre Østerrike tryggere. Dette omfatter kamp mot uregulert migrasjon, sier Kurz.

31-åringen vant valget etter å ha omfavnet FPÖs mål om å begrense innvandring og å bekjempe en påstått trussel fra islam.

– Østerrikere ga oss et klart mandat om å ta problemer i vårt land alvorlig, å lytte og å stanse den dårlige utviklingen de siste årene, sier Strache.

Tas i ed neste uke

Koalisjonsregjeringen ventes å bli tatt i ed tidlig neste uke. Allerede lørdag er det planlagt at partilederne skal presentere sin regjeringsplattform for president Alexander Van der Bellen, forutsatt at ledelsen i hvert av partiene gir sin formelle tilslutning.

31-årige Kurz er utenriksminister i den avtroppende regjeringen, som ledes av sosialdemokratenes statsminister Christian Kern.

Folkepartiet fikk en oppslutning på 31,5 prosent i valget. Sosialdemokratene fikk 26,9 prosent, mens Frihetspartiet fikk 26 prosent av stemmene.

Marine Le Pen fra franske Nasjonal Front og Nederland leder av Partiet for Frihet, Geert Wilders, har dannet en allianse i Europaparlamentet.

2017 - høyrepopulistenes år

Høyrepopulistene har preget den politiske debatten i Europa i 2017. I Nederland gjorde høyrepopulistene i vår et dårligere valg enn ventet. I Frankrike kom Nasjonal Front -leder Marine Le Pen til andre valgomgang i presidentvalget, men partiet gjorde det dårligere i valget til nasjonalforsamlingen.

I Tyskland gjorde Alternativ for Tyskland et godt valg.

En rekke europeiske høyrepopulistiske partier deltar lørdag på en kongress i Tsjekkias hovedstad Praha.

Det er lederen for Partiet Frihet og direktedemokrati (SPD) Tomio Okamura, en kontroversiell skikkelse i Tsjekkia, som har invitert de andre partilederne.

Blant partiene som deltar er franske Nasjonal Front, det østerrikske Frihetspartiet (FPÖ), italienske Lega Nord og det nederlandske Frihetspartiet (PVV).

Les mer om

  1. Europa
  2. Østerrike
  3. Sosiale medier