«Thomas Quick» slippes ikke fri - skal utredes på ny

Sture Bergwall, mannen som under navnet Thomas Quick ble dømt for åtte drap i Sverige og Norge, vant ikke fram med sitt krav om å bli sluppet ut av den lukkede psykiatriske institusjonen som har holdt ham innesperret i 22 år.

Sture Bergwall gikk rettens vei for å bli sluppet ut av lukket psykiatrisk behandling.

Det har den svenske förvaltningsretten bestemt, skriver Svenska Dagbladet.

Bergwalls psykiske helse skal først utredes før det på nytt skal vurderes om han skal slippes fri.

63 år gamle Sture Bergwall har krevd seg selv løslatt etter at han i juli i år ble frikjent for det siste av de åtte drapene han ble dømt for. Bergwall trakk tilståelsene sine, og dermed raknet påtalemyndighetens sak.

Har begått alvorlig kriminalitet

Sture Bergwall tilsto under navnet Thomas Quick over 30 drap mens han satt innesperret på lukket avdeling på Säter sykehus i Dalarna. Han mener nå at han tilståelsene kom fordi han var sterkt medisinert og ble påvirket av overivrige politifolk. Bergwall har imidlertid begått andre kriminelle handlinger tidligere, deriblant seksuelle overgrep, vold og ran.

— Ventet utfall

Bergwalls advokat sier rettens beslutning om en ny utredning av klienten hans er som ventet.

— Det var en ventet beslutning, sier advokat Thomas Olsson til Aftonbladet.

Advokaten sier Bergwall er innstilt på å samarbeide med psykiaterne om en ny utredning. Advokaten tror den første utslusingen av den tidligere drapsdømte mannen kan komme til å begynne før jul.

–Det er jeg helt overbevis om, siden det ikke finnes noen legale forutsetninger for å fortsette denne tvangsbehandlingen, sier advokaten til Aftonbladet.

Endret forklaring til journalist

Det var under et intervju med den kjente svenske journalisten Hannes Råstam at Bergwall fortalte at drapstilståelsene var oppspinn.

Thomas Quick ble i 1998-2000 dømt for drapene på Trine Jensen i 1981, Gry Storvik i 1985 og Therese Johannesen i 1988. Han er nå frikjent for alle disse tre drapene.

Prøves hvert halvår

En gang i halvåret vurderer forvaltningsretten om den lukkede behandlingen av Bergwall skal fortsette eller ikke. Denne ukens prøving er den første siden Bergwall ble frikjent for det siste av de åtte drapene han var dømt for.

Sture Bergwall hevder han er blitt helt frisk etter at han sluttet med tung medisinering i 2002.

Fortsatt behandlingstrengende

Legene på Sæter sykehus mener Sture Bergwall fremdeles lider av den samme sykdommen som da han ble innlagt for over 20 år siden.

– Vi mener fortsatt at Sture Bergwall lider av samme psykiske sykdom som foranlediget beslutningen om rettspsykiatrisk behandling, sa overlege Vladislav Ruchkin under rettsforhandlingene. – Behandlingen må fortsette med en eventuell stillingstagen til utslusing. Dersom man ser bort fra de åtte drapene finnes det en risiko for tilbakefall til seksuell kriminalitet.