Trump: John Kelly går av som stabssjef

President Donald Trump sier lørdag at hans stabssjef, John Kelly, slutter i jobben ved slutten av året.

Allerede fredag meldte CNN at to kilder fortalte at Kelly kom til å gå av i løpet av noen dager, og lørdag fortalte Trump til reportere utenfor Det hvite hus at Kelly slutter i jobben, skriver Washington Post.

– John Kelly kommer til å gå av. Jeg vet ikke om jeg kan si at han pensjonerer seg, men han er en fin fyr. Han går av på slutten av året, sa president Trump.

Av de 14 i rommet under en sikkerhetsorientering i april 2017 (offiseren ved døren er ikke regnet med), er det fem igjen. Ni rådgivere og ministre har gått av eller fått sparken (rød ring). I rommet f.v.: vise stabssjef Staff Joe Hagin, seniorrådgiver Jared Kushner, finansminister Steven Mnuchin, handelsminister Wilbur Ross, pressesekretær Sean Spicer, president Donald Trump, utenriksminister Rex Tillerson, seniorrådgiver Steve Bannon, seniorrådgiverStephen Miller, nasjonal sikkerhetsassistent Michael Anton, vise nasjonal sikkerhetsrådgiver for strategi Dina Powell, økonområdgiver Gary Cohn, nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster, stabssjef Reince Priebus.

Kelly, en tidligere general i USAs marinekorps, har vært stabssjef for Trump i Det hvite hus siden juli 2017 og skulle være den som fikk orden på Det hvite hus, men havnet midt i stormen.

Det har vært ventet at Kelly skulle fratre, og fredag ble det rapportert at han og president Trump ikke lenger er på talefot.

Stabssjefen har i de siste tre månedene snakket med spesialetterforsker Robert Mueller og hans etterforskningsteam, selv om advokater ved Det hvite hus rådet ham til å la være.

Stabssjef John Kelly og president Donald Trump fotografert i det ovale kontor i Det hvite hus 10. oktober 2018.

CNN skrev fredag at Kelly har vært på randen til å trekke seg eller bli sparket flere ganger, men denne gangen kunne ikke forholdet mellom ham og presidenten reddes.

Ifølge CNN skal Trump bli stadig mer opptatt av at demokratene tar over Representantenes hus i januar, og har privat skal han ha sagt at han trenger noen andre til å bidra til å forme de to siste årene av hans første periode som president.

CNN skriver at presidenten flere gager skal ha klaget over at Kelly ikke har nok kunnskap om politikk.

Kelly fotografert i Det hvite hus 16. november.

NBC News vakte oppsikt da de i april rapporterte at John Kelly hadde omtalt president Trump som en «idiot» foran flere ansatte ved Det hvite hus. Kelly nektet for påstandene.

Ifølge New York Times er den foretrukne kandidaten til å ta over etter Kelly den 36 år gamle Nick Ayers, som nå er stabssjef for visepresident Mike Pence.