Verden

Østeuropeere drar hjem fra Storbritannia. Men innvandringen fra andre steder øker.

En knapp måned før brexit viser ferske tall at EU-innvandringen til Storbritannia stuper. Men nettoinnvandringen fra andre deler av verden har ikke vært høyere på 15 år.

Johanna Wineskowska er polsk og jobber ved en sportsklesfabrikk i Strabane i Nord-Irland. På grunn av brexit er hun usikker på hvordan fremtiden vil bli.
 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Journalist

Kontroll med grensene og innvandringen var ett av de viktigste argumentene for dem som kjempet for at Storbritannia skulle melde seg ut av EU.

Det handlet blant annet om arbeidsinnvandringen fra en del øst- og sentraleuropeiske land, som nådde rekordnivå etter at disse landene ble medlem av EU i 2004.

Nå viser tall fra det britiske statistikkbyrået Office of National Statistics at det er flere østeuropeere som forlater Storbritannia enn som kommer.

Analysen fra statistikkbyrået viser likevel at forskjellen mellom hvor mange som kommer og hvor mange som drar fra Storbritannia har holdt seg nokså stabil siden 2016. Det skyldes at innvandringen fra land utenfor EU har økt.

Les også

Denne bekken er blitt britenes største hodepine. Han har laget seg en bakvei til nabolandet i tilfelle kaoset bryter løs.

Nettoinnvandringen av borgere fra hele EU har falt til sitt laveste nivå på ni år.

The Times forklarer dette både med usikkerheten rundt brexit og at de økonomiske forholdene i hjemlandet er blitt bedre.

Det bor rundt 900.000 polakker i Storbritannia. Aftenposten møtte nylig en av dem, Johanna Wineskowska, på sportsklesfabrikken O’Neills på grensen mellom Nord-Irland og Irland. Hun hadde bodd i Storbritannia i fire-fem år, men var veldig usikker på hva landets EU-utmeldelse ville bety for henne.

– Jeg vet ikke hva som vil skje. Jeg er engstelig for at de sier at jeg må dra, sa hun til Aftenposten.

O’Neills er en av mange bedrifter i Nord-Irland som frykter konsekvensene dersom det blir en «hard» grense mot nabolandet Irland, som forblir i EU.

Om under en måned skal Storbritannia forlate EU. Men hva slags forhold britene skal ha til EU etterpå er fortsatt ikke bestemt.

Det er fortsatt ikke klart hva slags forhold Storbritannia skal ha til EU når landet melder seg ut. Mellom EU-og EØS-land er det fri bevegelse av arbeidskraft.

Øker fra resten av verden

Samtidig som innvandringen fra kontinentet synker, øker nettoinnvandringen fra land utenfor EU og er nå på sitt høyeste nivå siden 2004. Dette er personer fra land som ikke har samme frie tilgang til det britiske arbeidsmarkedet som EU-medlemmer.

– Vi ser ulike nivåer for migrasjon fra EU og ikke-EU-land siden midten av 2016, da EU-avstemningen fant sted. Fordi flere kommer for å studere og jobbe, er nettomigrasjonen fra utenfor EU på sitt høyeste nivå siden 2004, skriver direktør Jay Lindop ved statistikkbyråets senter for internasjonal migrasjon.

Etter EU-avstemningen i juni 2016 har netto-migrasjonen, altså forskjellen mellom innvandring og utvandring, fra andre EU-land, falt med 70 prosent.

Les også

Har du også mistet brexit-oversikten? Ikke hørt om spillelister og ørkenavtaler? Her er tre viktige og tre uviktige ting som får deg oppdatert igjen.

Mange studenter fra Kina

I løpet av fjoråret flyttet 627.000 til Storbritannia mens 345.000 flyttet ut. Det betyr at det fortsatt kommer langt flere enn de 100.000 som regjeringen har satt som mål.

En ny arbeidskraftundersøkelse som statistikkbyrået viser til, har beregnet at:

 • 2,27 millioner EU-borgere jobbet i Storbritannia mellom oktober og desember 2018. Det er 61.000 færre enn på samme tidspunkt året før.
 • 1,29 millioner fra land utenfor EU jobbet i Storbritannia. Det er 130.000 flere enn året før.

Storbritannia er et svært populært land både for studenter og arbeidskraft fra resten av verden. Bare fra Kina alene fikk nærmere 100.000 studentvisum i fjor. Det er også flere fra Asia som søker jobb i Storbritannia.

– Full kontroll

Innvandringsminister Caroline Nokes sier til britiske medier at etter brexit vil Storbritannia få «full kontroll over hvem som kommer hit for første gang på flere tiår og at det vil gi arbeidsgivere tilgang til arbeidskraften de trenger fra hele verden». En del arbeidsgivere har imidlertid gitt uttrykk for at de sliter med å få tak i nok folk fordi EU-borgere drar hjem, skriver The Guardian.

Les også

 1. Brexit skulle gi britene kontroll. Nå har debatten blåst liv i et spørsmål som kan gjøre landet mindre.

 2. Corbyn åpner for ny folkeavstemning

 3. Tiden renner ut for Brexit-forhandlingene: Eksperter frykter et hardt brudd

Les mer om

 1. Brexit
 2. Innvandring
 3. Storbritannia
 4. EU