Verden

«Obama på besøk? Pøh, det bryr jeg meg ikke om!»

HAVANNA (Aftenposten): Det historiske presidentbesøket til Cuba begeistrer mange kubanene, men ikke alle.

Lasaro Miguel Collaso (53) og naboen, som ikke oppga navnet sitt, bryr seg fint lite om at president Obama er på besøk i Havanna. Foto: Kristoffer Rønneberg

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

— Hør her, sier Lasaro Miguel Collaso (53) mens han rydder vekk lighterne og en flaske med gass fra det vesle bordet han har plassert i langs en sidegate i Havannas gamleby.

— At president Obama kommer på besøk til Cuba spiller ingen rolle for meg. Jeg har en jobb som tekniker på et sykehus. Jeg selger lightergass til folk som går forbi. Obamas besøk? Pøh, det bryr jeg meg ikke noe om.

  • Historisk Obama på Twitter idet Air Force One landet på cubansk jord: «Hva skjer’a, Cuba?»
  • Slik har USA og Cuba dyrket fiendskap i 55 år.

Collaso er et barn av revolusjonen, født like etter at Fidel Castro overtok makten og innførte en streng ettpartipolitikk der staten står for beslutningene, velferden og lønnsnivået.

Selv tjener han 300 pesos i måneden, rundt 100 norske kroner. Det sier seg selv at det ikke er nok. Derfor sper han på inntekten med lightersalg og andre biprosjekter.

Obamas besøk er lite populært hos enkelte cubanere.

Les også

Og da snakker vi ikke om cubanere på Cuba, men 140 kilometer lenger nord.

Tok på seg Obama-T-skjorten

Obamas historiske omstilling av USAs Cuba-politikk virker kanskje ikke relevant for Collaso, men mange andre vi snakket med i Havanna i går var svært begeistret over at en amerikansk president skulle besøke øya for første gang på nesten 90 år.

Bakeren Yosvany Capetillo (33) fikk denne T-skjorten av en fetter i USA. Ingenting var mer naturlig enn å ta den på i anledning det historiske presidentbesøket. Foto: Kristoffer Rønneberg

— President Obama har vært en gave, ikke bare for USA, men for hele verden. Han har et budskap om forbrødring. Og jeg er helt enig. Det er på tide at vi får forbrødring mellom landene våre igjen, sier bakeren Yosvany Capetillo (33), som for anledningen har iført seg en T-skjorte prydet med stort bilde av Obama.Også Zoila Fuentes Martinez (59), som selger suvenirer i en liten butikk i gamlebyen, er glad for besøket fra nabolandet.

— De siste årene har vi sett stadig flere turister her fra USA. Jeg får ti prosent av inntektene fra salget her, så jeg synes det er flott at det kommer flere folk hit. Jeg bryr meg ikke om politikk, men dersom Obama kan bidra til at at vanlige folk får det bedre, blir jeg glad, sier hun.

Zoila Fuentes Martinez (59) merker at det kommer stadig flere amerikanere til suvenirbutikken i Havannas gamleby. - Jeg er en sterk revolusjonær, men jeg tror på endring, sier hun. Foto: Kristoffer Rønneberg

Da presidentflyet Air Force One landet i Havanna i går, åpnet samtidig himmelens sluser seg etter det som har vært en uke med sammenhengende fint vær.

— Det er bra det regner. Da mykner kanskje Obama opp før samtalene med Raul Castro! kunne man overhøre på en café i det sentrale Havanna mens en TV i hjørnet viste levende bilder av presidenten mens han steg ut av det blå flyet og inn i den pansrede limousinen sin.

Det er mange måter å si hei på.

Les også

Obama valgte en folkelig variant da Air Force One satte hjulene på cubansk jord.

Ansiktsløft for Cubas hovedstad

Deler av Havanna, spesielt i området rundt kongressbygningen, er forskjønnet de siste ukene mens forberedelsene til det historiske besøket har pågått.

Lokale beboere forteller om vegger som er malt i et rasende tempo, palmetrær som er plassert opp langs gatene og asfalt som er lagt over paradegaten utenfor Kongressen.

De siste ukene er deler av Havanna sentrum blitt forskjønnet for å gi president Obama et så godt inntrykk som mulig. Her får en gate i gamlebyen en vask. Foto: Kristoffer Rønneberg

For Cubas president, Raul Castro, er det utvilsomt en stor fjær i hatten at Obama har valgt å komme på besøk. Landet hans har vært i økonomisk forfall siden Sovjetunionens kollaps, og behovet for friske penger — gjerne fra USAs to millioner innbyggere med cubansk opphav - er prekært.

Obamas første dag i Havanna ble en rolig start. Beskyttet under store paraplyer fra det tropiske regnskyllet ble hele presidentfamilien geleidet rundt i de sjarmerende smågatene som utgjør gamlebyen.

Tilskuere - mange av dem amerikanere - som trosset regnværet fikk se presidenten på avstand mens de klappet og ropte «USA! USA!» så det ljomet i de falleferdige veggene i gamlebyen.

Han tok også turen innom byens katedral for å hilse på kardinal Jaime Ortega, som har fått mye av æren for at USA og Cuba klarte å finne en ny retning i forholdet seg imellom.

Obamas delegasjon er så stor at det plutselig ble et problem å finne plass til alle i Havanna.

Les også

Løsningen ble å sende amerikanske turister til forbudt badeby

Baseballdiplomati

Og det er denne nye retningen som har gjort at Obama nå befinner seg i Havanna, 55 år etter at president John F. Kennedy innførte en handelsblokade mot Cuba som straff for at kommunisten Fidel Castro hadde tatt makten på øya.

Ansatte ved en café i det sentrale Havanna følger spent med på direktesendte bilder av Obama mens han ankommer byen søndag ettermiddag. Foto: Kristoffer Rønneberg

Fidel Castro står ikke på Obamas møteliste, men i dag treffer han broren hans, Raul Castro, som overtok som president i 2008. På kvelden blir det statsmiddag i presidentpalasset.Tirsdag skal president Obama holde en tale i det nyoppussede nasjonalteateret før han setter seg ned for å snakke med politiske dissidenter.

Høydepunktet for mange cubanere Aftenposten har snakket med, derimot, har ingenting med politikk å gjøre. Det handler i stedet om baseball.

Obama skal nemlig være tilskuer når Florida-laget Tampa Bay Rays møter det cubanske landslaget til baseballkamp. Over hele Havanna pågår det nå en intens jakt på billetter til kampen, som for mange illustrerer hvor langt de to landene er kommet i forbrødringen det siste halvannet året.