Forskere: – Toppmøtet er en triumf for Nord-Korea
SINGAPORE/OSLO (Aftenposten): Nord-Korea har gjentatt intensjonen om full atomnedrustning på Korea-halvøya, men forplikter seg ikke. Det ble klart i erklæringen etter det historiske toppmøtet.
Donald Trump og Kim Jong-un snakket sammen i 41 minutter alene. Deretter sluttet rådgivere seg til samtalen.
Det korte møtet i Singapore tirsdag, som var første gang statslederne fra USA og Nord-Korea har møttes, munnet ut i en felles erklæring. Trump avslørte selv innholdet da han etter signering holdt dokumentet opp for pressen. Nord-Korea skal arbeide mot full nedrustning av atomvåpen på Koreahalvøya, slår erklæringen fast.
Vladimir Tikhonov, professor i Øst-Asia- og Korea-studier ved Universitetet i Oslo, mener Kim Jung-un og Nord-Korea har mest grunn til å være fornøyd etter møtet. Han påpeker at ledere i «paria-stater» vanligvis ikke får møte ledere for supermakter én-til-én.
– De fikk møte USA som likestilt part i forhandlinger. Nord-Korea ble anerkjent som en legitim stat, som kan forhandle med verdens supermakt på like vilkår. Det var det Nord-Korea trengte, sier professoren.
Han tror møtet betyr en stort pluss for Kim Jung-uns posisjon og legitimitet på hjemmebane.
– Erklæringen er meget vag og abstrakt, omtrent som jeg ventet i forkant, sier Tikhonov.
– Skuffende fra Trump
Heller ikke Stein Tønnesson, professor ved fredsforksningsinstituttet PRIO, er imponert.
– Det er skuffende å se at Trump ikke har klart å få en eneste innrømmelse fra Kim i forhold til det Kim har sagt tidligere, sier Tønnesson til NTB.
Hvis det ikke er enighet om annet enn det som står i erklæringen, mener Tønnesson at det er den nordkoreanske lederen som har kommet best ut av møtet.
– Det er en triumf for Kim, som har fått et møte med Trump uten å gi noen innrømmelser, sier han.
Gammelt løfte på nytt
Erklæringen inneholder ingen forpliktelser om når og hvordan Nord-Korea eventuelt skal kvitte seg med atomvåpnene sine. I hovedsak er dette punktet i erklæringen en gjentagelse av hva Kim gikk med på etter møtet med Sør-Koreas president Moon Jae-in i april.
Flere Korea-eksperter påpeker at dokumentet inneholder færre detaljer enn de hadde håpet.
Vipin Narang, som underviser i atomnedrustning og Nord-Korea ved det amerikanske prestisjeuniversitetet MIT, påpeker at nordkoreanerne allerede i 1993 lovet et atomvåpenfritt Korea.
Remember when they remade the movie Karate Kid 25 years later? That’s what this is: https://t.co/QVZMB3X6SjAnalytiker: Grunn til å være optimistisk
– Det viktigste av alt er at det er dialog. Nå kan de to be sine folk fortsette dialogen på de områdene som er viktige, sier Geir Helgesen til NTB.
Han er direktør ved Nordisk Institut for Asia-studier i København, og han tror enkelte kan ha hatt for høye forventninger til det historiske toppmøtet. Han minner om at Trump og Kim pratet sammen i fortrolighet i bare knappe tre kvarter.
Helgesen avviser påstanden om at møtet primært var en triumf for Nord-Korea. Hvis den videre dialogen lykkes, kan Trump innkassere en internasjonal seier. Det kan trengs etter problemene han har påført seg selv internasjonalt med handelstvister og bråket rundt G7-toppmøtet.
– Dette er også en seier for Trump. Hvis det går bra, kan Trump peke på alle sine forgjengere gjennom 70 år som ikke har lykkes, og si at «det har jeg». Hvis dette er begynnelsen på slutten på en konflikt som har vart i 70 år, fortjener Trump et skulderklapp eller to, understreker Helgesen til NTB.
Donald Trump, på sitt karakteristiske vis, slo før signeringen av erklæringen fast at han var svært fornøyd med samtalene.
– Virkelig, veldig positivt. Bedre enn noen kunne ha forventet, mener jeg. Helt i toppklasse, virkelig bra, sa presidenten.
Tror nedrustning er mulig
Også professor Vladimir Tikhonov ser positivt på veien videre. Han mener at atomnedrustning ikke er helt usansynlig, hvis partene tenker litt utenfor boksen.
– Man trenger ikke destruere atomvåpnene, de kan for eksempel gis til Kina for sikker oppbevaring, sammen med forpliktende sikkerhetserklæringer fra Russland, Kina og USA i kombinasjon. Så det er mulig, hvis man er kreativ.
For Nord-Korea er dette enkelt, mener professoren. Landets viktigste forhandlingskort er raketter og atomvåpnene, og de vil prøve å selge disse for høyest mulig pris:
– Avskaffelse av sanksjonene, normalisering av forholdene internasjonalt og sikkerhetsgarantier, sier han.