Verden

Søreide tviler på reformviljen i Saudi-Arabia

Kvinners stilling i Saudi-Arabia er uakseptabel, slår utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fast. Hun er usikker på hvor dypt reformviljen stikker i landet.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman lover reformer, men utenriksminister Ine Eriksen Søreide er dypt bekymret for menneskerettssituasjonen i landet og usikker på hvor dypt reformviljen stikker. Foto: AP / NTB scanpix
  • og NTB

Saudi-Arabias kronprins Mohamed bin Salman reiser nå verden rundt og fremstiller seg selv som reformvennlig, men i hjemlandet er menneskerettssituasjonen alt annet enn rosenrød, konstaterer Søreide.

– Jeg er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia, ikke minst økt bruk av dødsstraff, fengsling av menneskerettighetsforsvarere, kvinners rettigheter og manglende ytringsfrihet, sa hun i Stortinget i forrige uke.

  • Meninger: Saudi-Arabias feminisme i krise Iyad El-Baghdadi
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) uttrykker bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia.

På spørsmål fra SVs Freddy André Øvstegård forsikret hun at norske myndigheter lufter sin bekymring både i bilaterale og multilaterale sammenhenger.

Strenge sharialover

Kronprins Mohamed bin Salman, som regnes som det autoritære kongedømmets de facto leder, har med sin reformplan «Visjon 2030» varslet nye tider, basert på det han kaller en mer moderat form for islam.

Landet styres i dag etter strenge sharialover, og selv utroskap, væpnet ran og narkotikasmugling kan gi dødsstraff. Henrettelser skjer med sabel på offentlig sted.

Tusenvis av mennesker sitter fengslet, uten lov og dom, og rettsvesenet fungerer ikke, slo Human Rights Watch nylig fast i en rapport.

Saudi-Arabia fører også en nådeløs krig mot Houthi-opprørerne i det fattige nabolandet Jemen, som har resultert i det FN betegner som verdens verste humanitære katastrofe.

Fengslet kvinneaktivister

Salman har gjort et stort nummer av at kvinner fra 24. juni vil få anledning til å kjøre bil i Saudi-Arabia, og de får nå også gå på fotballkamp og kino med tillatelse fra verge.

I midten av mai ble ti saudiarabiske kvinneaktivister kastet i fengsel, flere av dem regnes som ikoner i landets kvinnebevegelse. Blant dem som reagerte sterkt, var Amnesty International.

– De kan ikke offentlig hevde at de går inn for reformer og samtidig behandle kvinnerettsaktivister på denne grusomme måten, slo lederen for menneskerettsorganisasjonens virksomhet i Midtøsten, Samah Hadid, fast.

Tomme løfter

– Kronprins Mohammad bin Salmans løfter betyr svært lite ettersom de som kjemper for retten til å kjøre bil, alle er muret inne fordi de på fredelig vis har kjempet for likestilling og bevegelsesfrihet, la Hadid til.

Søreide er enig.

– Utenriksdepartementet tatt opp de nylige arrestasjonene av personer knyttet til kampen for kvinners rettigheter med saudiarabiske myndigheter. Dette er gjort både via den saudiarabiske ambassaden i Oslo og via den norske ambassaden i Riyadh, sier hun.

Negativ utvikling

De endringene som har funnet sted i Saudi-Arabia, betegner Søreide som symboltunge, men hun stiller spørsmål ved hvor dypt reformviljen i landet stikker.

– Det er samtidig flere utviklingstrekk som er svært negative, og det gjelder særlig den generelle menneskerettighetssituasjonen, som ser ut til å strammes til, parallelt med enkelte symboltunge lettelser i restriksjoner, sier Søreide.

Norske myndigheter legger ikke skjul på hva de mener om forholdene i Saudi-Arabia, forsikrer hun.

– I kontakten med Saudi-Arabia prioriterer vi menneskerettighetsarbeidet meget høyt, og vi tar jevnlig opp enkeltsaker. Vi uttrykker også bekymring over mer generelle utviklingstrekk i samfunnet, sier Søreide.