Verden

Etterforskere: Raketten som traff MH17-flyet, kom fra det russiske militæret

Raketten som i 2014 skjøt ned et passasjerfly fra Malaysia Airlines over Ukraina, tilhørte en russisk forsvarsavdeling, konkluderer etterforskere.

En pro-russisk separatist står på vrakrester av Malaysia Airlines-flyet som styrtet i Ukarine 17. juli 2014.
  • og NTB

Den internasjonale gruppen av etterforskere (JIT), som ledes av Nederland, konkluderte alt i 2016 med at flyet som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur med 298 mennesker om bord, ble truffet av en russiskprodusert BUK 9M38-rakett.

Torsdag holdt etterforskerne pressekonferanse og opplyste at raketten i sin tid ble levert til Russlands 53. luftvernbrigade, som har sin base i Kursk i Russland.

Les også

Syv russiske konspirasjonsteorier som tåkelegger flykatastrofen

Etterforskerne har foretatt «detaljerte analyser av videobilder», men det er fortsatt noe uklart nøyaktig hvor raketten ble avfyrt fra eller hvem som avfyrte den.

Kursk ligger drøyt 500 kilometer nord for det opprørskontrollerte Donetsk-området i Øst-Ukraina, der flyet ble skutt ned. Den maksimale rekkevidden for BUK 9M38-rakettene er oppgitt til å være 420 kilometer. Dermed antyder etterforskerne enten at soldater tilhørende Russlands 53. luftvernbrigade må ha beveget seg nærmere grensen til eller inn i Ukraina, eller at missilsystemet har blitt brukt av andre.

Russland benekter at landets styrker skjøt ned flyet og har tidligere betegnet etterforskningen som politisk motivert. Russiske myndigheter nekter også for å ha forsynt opprørerne i Øst-Ukraina med BUK-raketter.

Les mer om

  1. Flyulykker
  2. Malaysia Airlines
  3. Kuala Lumpur