Verden

Dødstallet stiger etter selvmordsangrep i Indonesia

Minst 13 personer er drept og over 40 skadet, etter selvmordsbombere gikk til angrep på tre kirker i byen Surabaya i Indonesia. Gjerningsmennene kom alle fra samme familie, ifølge politiet.

Hjelpearbeidere frakter vekk en av de drepte etter selvmordsangrepet i Indonesia. Foto: BEAWIHARTA / REUTERS

  • NTB

Knust glass ligger strødd på gaten utenfor Santa Marta-kirken i Surabaya, en av flere kirker som søndag morgen ble angrepet av selvmordsbombere. Foto: Trisnadi / AP / NTB scanpix

Politiet har satt opp sperringer ved Santa Marta-kirken i Surabaya Foto: Trisnadi / AP / NTB scanpix

Samtidig varsler politiet at tallene kan komme til å stige. Så langt er minst 13 personer drept, blant dem familien på seks. Som mistenkes å stå bak selvmordsangrepet mot tre kirker.

De tre bombene gikk av innenfor et tidsrom på ti minutter, opplyser politiets talsperson Frans Barung Mangera. Den første eksplosjonen fant sted klokken 7.30 søndag morgen lokal tid.

– For øyeblikket konsentrerer vi oss om tre steder, sier en politikilde som CNN blant annet siterer.

– Vi mistenker at det er selvmordsbombere som står bak, sier kilden.

Myndighetene i landet hevder det er Jamaah Ansharut Daulah (JAD), et lokalt nettverk av militante islamister som har sverget troskap til IS, som står bak angrepet.

– De planla et angrep mot politimål 11. mai, men fordi politiet var forberedt, fant de alternative mål, sier talsperson Wawan Purwanto i landets statlige etterretningsorgan.

Reuters melder at terrororganisasjonen Den islamske stat har tatt på seg ansvaret for angrepene i Surabaya.

Politiet: Selvmordsbomberne kom fra samme familie

Det var både tenåringer og barn blant personene som oppsøkte kirkene med eksplosiver på kroppen.

Ifølge Indonesias politisjef, Tito Karnavian, hadde familien vært i Syria. Han oppgir at faren sprengte en bilbombe, to sønner på 16 og 18 år brukte motorsykler, mens moren sprengte seg selv etter å ha kommet til kirken med to barn på 12 og 9 år.

Et øyenvitne har oppgitt at kvinnen hadde med seg to vesker til Diponegoro-kirken, og at hun presset seg inn på kirkens område etter at en vakt forsøkte å stanse henne.

– Plutselig klemte hun en sivil person, og så eksploderte det, sier en vakt med navn Antonio til nyhetsbyrået AP.

Flere av de andre selvmordsbomberne ankom på motorsykler.

Angrepet er det verste mot kristne i Indonesia siden 15 personer ble drept og nesten 100 såret i et angrep mot flere kirker julaften i 2000.

Bevokter det avsperrede området

TV-bilder viser murblokker spredt omkring inngangspartiet til en av de rammede kirkene, mens politiet bevokter det avsperrede området.

Surabaya er Indonesias nest største by og hovedstad i provinsen Jawa Timur. Provinsen ligger øst på øya Java, like vest for Bali.

Landet har de seneste årene blitt rammet av flere angrep utført av ulike militante bevegelser.

Les mer om

  1. Indonesia