Tusenvis krevde Camerons avgang i Londons gater

Lørdag innrømmet Cameron skyld i håndteringen av Panama Papers-avsløringene. Opposisjonen er nådeløs, men ekspertene tror likevel han vil overleve kritikken.

Med endrede forklaringer har Storbritannias statsminister David Cameron dratt seg inn i søkelyset etter Panama Papers-avsløringene.

Søndag varsler Storbritannias statsminister David Cameron at han vil etablere en arbeidsgruppe, som ledes av det britiske skattedirektoratet HMRC og den nasjonale politietaten NCA, skriver nyhetsbyrået AFP. Gruppen skal granske de lekkede dokumentene fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca for å identifisere kunder av selskapet. De skal forfølge eventuelle lovbrudd.

Lørdag fortalte statsmininsteren sine kolleger i det konservative partiet at han tar på seg skylden for hvordan statsministerkontoretg har håndtert avsløringene av hvordan hans far har plassert store verdier i skatteparadiset Panama, skriver The Guardian.

Han sa også at han vil gi ut informasjon fra selvangivelsen på et senere tidspunkt.

Samtidig som Cameron adresserte sitt parti demonstrerte tusenvis av briter utenfor Downing Street i London med krav om hans avgang.

— Uheldig tidspunkt

— Dette har kommet på et uheldig tidspunkt, med bare to og en halv måned igjen til folkeavstemningen. Cameron har gjort EU-spørsmålet til et eget prosjekt, som handler om «stol på meg.» Det som nå har skjedd, styrker ikke hans tillit, sier statsviter ved Universitetet i Oslo, Øivind Bratberg.

— Det som hekter ved Cameron de forskjellige forklaringene hans. Det er alvorlig i den grad disse forklaringene viser at han skjuler noe. Det å skifte forklaringer er ikke bra, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitet i Agder.

Tusenvis av demonstranter krevde David Camerons avgang utenfor Downing Street, lørdag.

Det sier de to Storbritannia-ekspertene etter at britenes statsminister David Cameron, dag for dag og totalt fem ganger, har endret forklaringen etter at et det ble avslørt at hans far, Ian Cameron, aldri betalte skatt for millionverdiene i et investeringsfond i Panama.Det gikk fra fornektelser, bortforklaringer til en innrømmelse.

Torsdag la han kortene på bordet: Han har eid andeler i Blairmore Investment Trust. Dette løste han ut, med tanke på at han ville bli statsminister.

Innrømmet at han har tjent penger på farens postboksselskap:

Les også

Slik endret Camerons forklaring seg dag for dag

— Han har fått skudd i baugen

Statsviter ved Universitetet i Oslo Øivind Bratberg mener Camerons prosjekt om å få borgerne til å stemme for å bli i EU er svekket etter de endrede forklaringene.

Avsløringen kommer samtidig som statsministeren jobber for å få folket i landet til å stemme for å fortsette å være i EU. I slutten av juni er folkeavstemningen.Cameron beklager måten han har håndtert dette på.

— Det har ikke vært noen god uke. Jeg vet at jeg burde ha håndtert dette bedre. Dere får bare klandre meg, sa Cameron under en partikonferanse i det konservative partiet lørdag.

Politikere i opposisjonen er nådeløse mot Cameron.

— Han hadde seks år der han kunne være ærlig overfor parlamentet og befolkningen. Han feilet i å gjøre det. Han dekket til det, og villedet oss. Han må trekke seg, sier Labour-nestleder John Mann, ifølge Daily Record.

Han og flere mener at troverdigheten til statsministeren er knust.

— Kritikerne av ham vil bruke avsløringen for alt det er verdt, ved å svekke hans posisjon og troverdighet. Hvor mye dette vil ha å si for EU-valgkampen, må vi avvente å se. Personlig har han fått et skudd i baugen, sier Bratberg.

— Dette gir et inntrykk av at han ikke er i stand til å klart gjøre rede for seg, før han har brukt fem muligheter til å gi en klar fremstilling, legger statsviteren til.

Varslet demonstrasjon

— Hvis opposisjonen spiller kortene riktig kan dette hektes på tillitskortet, og det kan svekke Cameron i dette og andre saker, sier Mustad.

Det er også flere - deriblant representanter i Det britiske parlamentet - som mener han bør gå av, skriver både Daily Record og The Guardian. Det var på forhånd varslet at tusener skulle samles utenfor statsministerboligen i Downing Street i London lørdag, og noen av dem skal ha sagt at de blir der til Cameron går av, skriver The Independent.

— Akkurat nå er det vanskelig å se for seg, men hvis det går galt i EU-avstemningen i juni, kan det fort skje, sier statsviter Bratberg.

Den siste forklaringen:

Les også

David Cameron eide aksjer i farens skatteparadisselskap

— Ikke avgjørende for «Brexit»

Heller ikke Mustad kan se for seg at avsløringene eller de påfølgende forklaringene vil koste Cameron statsministervervet. Han mener også at det trolig vil ha lite å si for EU-spørsmålet.

— Jeg tror de fleste britene mer eller mindre har bestemt seg. Det kan nok påvirke deler opinionen, men ikke avgjøre resultat, sier han.

Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitet i Agder, tror avsløringene vil ha lite å si for EU-avstemningen.

Eksperten mener at det som har kommet frem om andelene Cameron har eid i liten grad kan omtales som kritikkverdig, men at det er de endrede forklaringene han kan kritiseres for.

Om ikke koblingen til postboksselskapet og de endrede forklaringene koster Cameron selve statsministerjobben, kan det brukes senere, for eksempel når man i fremtiden skal plukke ut kandidater til ulike posisjoner innad i partiet, mener Bratberg.

— Selve avsløringen om skatteunndragelser handler om hans far. Det er ikke godt å si om hans kobling til selskapet kan brukes mot ham senere. Det er mange med lignende formuesbakgrunn blant de konservative. Å bruke det kriteriet vil da svekke lederkandidater som har familieformuer som er tuftet på tilsvarende forhold, sier han.