Verden

Regjeringspolitiker fra Venezuela møtte norsk UD. – Norge har et naivt syn på Venezuela, sier forsker.

Yvan Gil, viseutenriksminister for Venezuela, er i dag i Norge for å snakke med norske myndigheter.

En demonstrant viser sin støtte til Venezuelas president Nicolás Maduro i Urena, Venezuela denne uken.
 • Helene Skjeggestad
  Helene Skjeggestad
  Journalist

Situasjonen i oljerike Venezuela er på kokepunktet.

Landet har i flere år under president Nicolás Maduro vært i en nedadgående spiral med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet, arbeidsledighet samt mangel på medisiner og basisvarer.

I januar utropte opposisjonsleder Juan Guaidó seg som midlertidig president – og fikk umiddelbar støtte av USA, og rundt 50 andre land.

Men ikke Norge.

– Dialog med begge parter

Det er kjent at Norge ønsker å bidra til Venezuela-samtaler mellom presidenten Guaidó.

– Norge har dialog med begge parter og har tilbudt dem assistanse til en slik prosess dersom og når de måtte ønske det, uttalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) 4. februar i år.

Fredag viseutenriksminister for Europa, Yvan Gil, på plass i Norge som en del av en rundreise til flere europeiske land for å tale Maduros sak.

Om besøket også inneholdt samtaler om Norges rolle i en fremtidig dialog mellom myndigheter og opposisjon, er ukjent.

Les også

Forhandlinger er eneste utvei i Venezuela | Iselin Åsedotter Strønen

Langvarig kontakt

I en årrekke har Norge vært svært delaktig i fredsarbeidet i nabolandet Colombia.

I den prosessen har Venezuela spilt en rolle, og norske diplomater har fått gode kontakter i regjeringskontorene i hovedstaden Caracas.

Utenriksdepartementet bekrefter i en e-post til Aftenposten at Gil møtte Regionavdelingen i departementet.

«Han har ba om et møte for å diskutere den aktuelle situasjonen i Venezuela», skriver seniorrådgiver Per Bardalen Wiggen.

Venezuelas selverklærte president Juan Guaidó.

– Stabil situasjon

Yvan Gil omtaler møtet med norske myndigheter som «hjertelig».

– Vi utvekslet synspunkter på situasjonen i Venezuela, men innenfor rammene av Norges offisielle standpunkt, sier han til Aftenposten, og legger til:

– Norge og Venezuela har et venneforhold, på tross av ideologiske motsetninger.

Da Aftenposten spør Gil om situasjonen i hjemlandet, rister han på hodet.

– Vi har et stabilt styre i Venezuela, og vi ønsker dialog for å bedre på dagens situasjon. De bildene av kaos i gatene er manipulerte og flere år gamle. Ja, vi har økonomiske problemer på grunn av sanksjonene, og dette kommer vi til å gjøre noe med, men situasjonen i landet er stabil, understreker han, og viser til FNs rangering av menneskelig utvikling (Human Development Index), som har Venezuela på en 78. plass.

Spørsmål om antall flyktninger og forverringen av matsituasjonen de siste årene, avviser han med manipulering av tall og legger til:

– Venezuelanere er fri til å migrere så mye de vil. De som forlater landet, gjør det fordi vi har en vanskelig økonomisk situasjon.

– Opposisjonen, og deres støttespiller, krever at det lyses ut et nyvalg. Hvis regjeringen er innstilt på å dialog med opposisjonen, er ikke det en løsning?

– Vi må følge grunnloven. Vi kan vurdere å fremskynde parlamentsvalget i 2020, men presidentvalget i 2024 ligger fast. Eventuelt kan presidentens mandat stemmes over i en folkeavstemning i 2022, men vi har akkurat hatt et presidentvalg, sier Gil.

Yvan Gil, viseutenriksminister for Venezuela på plass i Oslo.

– Naivt

– Dette betyr at Norge fremstår som en god partner for venezuelanske myndigheter. Det finnes et nivå av tillit mellom Norge og Venezuela som ikke eksisterer mellom et annet vestlig land, sier Leiv Marsteintredet ved Universitetet i Bergen.

– Spørsmålet er om opposisjonen har samme syn på Norges rolle. Deler av opposisjonen opplever det nok som et svik at norske myndigheter ikke har anerkjent Guaidó, sier han.

Opposisjonens strategi baserer seg på at jo flere land som støtter dem, desto sterkere blir de. Og omvendt.

– Dermed kan Norges posisjon oppfattes som en Maduro-linje. Opposisjonen hadde nok sett for seg at Norge ville følge resten av Vesten, anerkjenne Guaidó og sette som krav at det skal avholdes nyvalg. Istedenfor har vi valgt en mye åpnere linje. Jeg tror Norge har et litt naivt syn på Venezuela i dag, og jeg frykter at dette besøket kan bli misbrukt som propaganda for Maduro, sier Marsteintredet, men legger til:

– Men det er et helt greit prinsipp at man ønsker dialog med begge parter. Det blir spennende å se hva som kan komme ut av dette.

Venezuelas president Nicolás Maduro.
Les også

Maduro ber Trump holde sin «infiserte hånd» unna Venezuela

– Kan være tilrettelegger

Martha Rubiano Skretteberg er generalsekretær i Caritas Norge og er akkurat kommet tilbake fra Venezuela. Hun er positiv til møtet:

– Jeg ser det som veldig positivt. Dette kan bety at Norge kan være et land til å være tilrettelegger for samtaler mellom partene. Norge har kunnskap, erfaring og oppfattes som et nøytralt land i regionen. Denne alvorlige humanitære og politiske krisen kan bare løses gjennom dialog og demokratiske midler, sier Skretteberg.

 • Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5