Verden

Mugabe var ventet å kunngjøre sin avgang. Det gjorde han ikke.

HARARE (Aftenposten): Det var ventet at Mugabe ville gå av i en TV-sendt tale søndag kveld. Mugabe talte i over 20 minutter, men han gikk ikke av som president.

Robert Mugabe brøt med forventningene og sa ingenting om at han ville gå av, da han holdt en over 20 minutter lang tale søndag.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist
  • Eirik Husøy
    Journalist
Robert Mugabe brøt med forventningene og sa ingenting om at han ville gå av, da han holdt en over 20 minutter lang tale søndag.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Søndag kveld talte den avsatte presidenten Robert Mugabe til folket i en TV-sendt tale.

Det var ventet at Mugabe ville trekke seg etter flere dager med press fra militæret og regjeringspartiet ZANU-PF. Blant annet meldte de store nyhetsbyråene AP, AFP og Reuters at Mugabe ville gå av søndag.

Under den direktesendte talen sa han imidlertid ingenting om at han ville gå av som president.

– Zimbabwes innbyggere trenger fred, sikkerhet, lov og orden, sa 93-åringen.

Mugabe sa også at han kom til å lede partikongressen i desember til tross for at han ble erklært avsatt som partileder søndag. Det var den eneste indikasjonen han kom med når det gjaldt sin egen fremtid.

– Det var en lang tale. Takk og god natt, avsluttet Mugabe talen med foran et fortumlet pressekorps.

  • Aftenposten i Zimbabwe: – Det var på tide at militæret grep inn.
  • Robert Mugabe har noe til felles med en hel generasjon afrikanske ledere. Han startet som en frigjøringshelt, men ble en autoritær leder.
Zimbabwere ser på den direktesendte TV-talen på en bar i Harare søndag.

Vil bli stilt for riksrett

Lederen for landets mektige krigsveteraner, Chris Mutsvangwa, sier til Reuters etter talen at planen nå er å stille Mugabe for riksrett.

– Demonstranter vil onsdag strømme ut i gatene i Harare, skriver Mutsvangwa i en tekstmelding til nyhetsbyrået.

Tidligere søndag kunngjorde ZANU-PF at Mugabe hadde frem til klokken 12 mandag formiddag til å trekke seg, hvis ikke ville han bli stilt for riksrett.

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai sier han er «forbløffet» etter talen til Mugabe.

– Det er ikke bare meg, det er hele landet. Han spiller et spill. Han har skuffet hele nasjonen, sier Tsvangirai til Reuters.

Rundt om i Zimbabwe fulgte folk spent med da Mugabe talte søndag kveld.

– Han er forvirret

HARARE: Det er helt stille mens et 20-talls menn og to kvinner ser på Mugabes TV-tale i baren på et vestlig hotell i Harare. Mange gjør mobilopptak.

Oppmerksom lytting avbrutt av høy, hånlig latter når 93-åringen kommer ut av det og blar frenetisk i talepapirene.

– Han er forvirret, sier en mann i 30-årene.

Redaktør Dumisani Muleya.

– Jeg er egentlig ikke så skuffet, sant å si. Han indikerer nå at han går av på ZANU-PFs kongress i desember. Det får vi være fornøyd med, sier redaktør Dumisani Muleya i den zimbabwiske avisen Independent til Aftenposten.

Han så talen i hotellbaren.

Aftenpostens Jørgen Lohne rapporterer fra Zimbabwe.

Militæret tok makten

Hæren i Zimbabwe tok onsdag makten og satt Mugabe i husarrest. Generalene har hele tiden nektet for at det var snakk om et militærkupp.

Tidligere søndag vedtok ledelsen i regjeringspartiet ZANU-PF å avsette Mugabe som partileder. Dermed ble det også klart at han ville bli fjernet som president i landet han har styrt i 37 år.

Som ventet blir Mugabe erstattet med Emmerson Mnangagwa, visepresidenten som Mugabe sparket tidligere denne måneden, i partiet og etter alle solemerker også som president.

Gjentatte forsøk på å få presidenten til å trekke seg har ikke ført frem.

– Vår andre frigjøring

Hæren har gitt oss vår andre frigjøring, var budskapet fra hundretusener som i går demonstrerte i hovedstaden og andre byer landet rundt med krav om at Robert Mugabe måtte gå.

Zimbabwernes første frigjøring var fra kolonialisme og hvitt mindretallsstyre, en kamp som ble sluttført i 1980 med nettopp Mugabe som hele folkets store helt.

Men gjennom å kjøre landets økonomi i senk og tviholde på makten ved hjelp av valgfusk og voldelige kampanjer mot opposisjonen, ble den gamle mannen mot slutten av sitt lange liv og karrière i stedet en stadig mer forhatt og foraktet despot.

Den 93 år gamle statssjefen har lenge nektet plent å lytte til folket, og nå var det ham zimbabwerne behøvde frigjøring fra.

Via sin nevø hadde Mugabe signalisert at han var rede til «å dø for det som er riktig». Militære og sivile ledere har siden begynnelsen av uken forsøkt å få oldingen til fornuft, men de intense forhandlingene førte åpenbart ikke frem.

Her i ZANU-PFs hovedkvarter i Harare ble det besluttet at Robert Mugabe skal fjernes som leder for partiet og dermed fra presidentstillingen.

Mugabes fall kan skape sjokkbølger

Robert Mugabes forsøk på å sikre at kona Grace (52) skulle bli hans etterfølger ved å sparke hennes rival, visepresident Emmerson Mnangagwa, var det som fikk hæren til å gripe inn.

Også Grace Mugabe ble søndag sparket ut av partiledelsen.

Robert Mugabe (i midten) møtte i dag representanter fra militæret i Harare. Han ble sparket av medlemmer i sentralkomiteen i ZANU-PF og erstattet med tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa tidligere i dag.

Zimbabwes presidentpars fall og vanære vil sende et urovekkende signal til andre afrikanske ledere som trosser folkeviljen og akter å fortsette å regjere på ubestemt tid.

Ugandas Yoweri Museveni og Den demokratiske republikken Kongos Joseph Kabila er nok blant dem som følger den seneste utviklingen i Harare med stor oppmerksomhet.

SADC, samarbeidsorganisasjonen for utvikling i det sørlige Afrika, skal drøfte Zimbabwes politiske krise under sitt toppmøte i Angolas hovedstad Luanda på tirsdag.

Les mer om

  1. Zimbabwe
  2. Afrika