Mandag får alle Facebook-brukere beskjed om informasjonen deres er misbrukt

Nesten 40.000 nordmenn kan være rammet. Mandag får du vite om du er én av dem.

 Mandag morgen får du beskjed om du er én av de som ble rammet av Facebook-skandalen. Nesten 40.000 nordmenn kan ha vært involvert.
Mandag morgen får du beskjed om du er én av de som ble rammet av Facebook-skandalen. Nesten 40.000 nordmenn kan ha vært involvert.

Har du fått beskjed av Facebook om at Cambridge Analytica har brukt informasjon om deg? Send en e-post til journalist caroline.enge@aftenposten.no

I løpet av mandag vil Facebook-brukere bli møtt av en av to meldinger fra nettsamfunnet, skriver NRK.

På den ene, som sendes til de rundt 87 millionene som er rammet av CA-skandalen, vil det ifølge en skjermdump fra Facebook eksempelvis stå:

–«Sarah, vi forstår viktigheten av å sikre dine data. Vi har fjernet appen This Is Your Digital Life, som en av dine venner brukte Facebook til å logge seg på. Vi gjorde dette fordi nettstedet kan ha misbrukt deler av din Facebook-informasjon gjennom å dele den med et selskap kalt Cambridge Analytica».

Den andre vil inneholde en generell oppfordring om å gjennomgå appene man har knyttet til facebookkontoen sin og hvilken informasjon den har tilgang på, ifølge NRK.

Nettgiganten Facebook er i gang med storrengjøring etter massiv kritikk i kjølvannet av CAs innsamling av informasjon fra 87 millioner, i hovedsak, amerikanske brukere. Ifølge selskapet kan opptil 37.500 nordmenn være rammet.

Informasjonen har blitt brukt til å utarbeide en programvare som kunne forutsi og påvirke velgernes valg under presidentvalget i USA, og analyser av materialet ble solgt til blant annet Donald Trumps valgkampstab.