Verden

Putin etter hastemøtet i Berlin: Ber Europa øke innsatsen for gjenoppbygging av Syria

Russlands president Vladimir Putin oppfordrer Europa til å bidra mer til gjenoppbygging av Syria slik at det blir lettere for syriske flyktninger å reise hjem.

Tysklands statsminister Angela Merkel tok lørdag imot Russlands president Vladimir Putin på ferieresidensen Meseberg utenfor Berlin.
  • og NTB
  • Lorns Bjerkan
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Det er viktig å øke den humanitære innsatsen i Syria, sa Putin etter å ha møtt Tysklands statsminister Angela Merkel i Meseberg utenfor Berlin lørdag.

Dit kom han etter å ha vært i bryllupet til den østerrikske utenriksministeren Karin Kneissl. Møtet ble avtalt på kort varsel.

Lørdag var Russlands president Vladimir Putin på dansegulvet i bryllupet til den østerrikske utenriksministeren Karin Kneissl. Så dro han videre til møte med Angela Merkel.

Putin pekte på at det er nødvendig å legge til rette for å få bygge opp igjen det borgerkrigsherjede landet slik at syrere som er på flukt i utlandet, kan reise hjem.

– Det gjelder ikke bare flyktninger i Europa, men millioner av flyktninger i nabolandene Jordan, Libanon og Tyrkia, sa Putin.

– Flyktningstrømmen er en potensiell stor byrde for Europa. Men å legge til rette for at de kan returnere, krever bare noen enkle grep i Syria som å gjenoppbygge vanntilførsel og helsevesenet, la han til.

Les også

Etter å ha danset i bryllup, dro Putin på hastemøte i Berlin. Han og Merkel har fått en felles fiende.

Assad-alliert

Russland er en av Assad-regimets nærmeste allierte, og landets militære intervensjon i Syria de siste årene har sørget for at president Bashar al-Assad har sikret makten sin.

Russlands president Vladimir Putin er lørdag i samtaler med Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Vi gjør oppmerksom på at dette bildet er tatt av nyhetsbyrået Sputnik, som eies av russiske myndigheter.

Men i løpet av de siste månedene har Russland flyttet fokus fra bombeangrep til å opprette såkalte sikre soner for sivilbefolkningen slik at flyktninger kan vende tilbake til hjemlandet.

Angela Merkel har på sin side et stadig større press mot seg på hjemmebane etter at Tyskland åpnet sine grenser og tok imot hundretusenvis av flyktninger da flyktningstrømmen var på topp i 2015.

Drøfter FN-styrke i Ukraina

Merkel og Putin diskuterte flere saker i tillegg til Syria under lørdagens møte.

Kommentatorer i Russland og Tyskland har i forkant av møtet uttalt at møtet gjennomføres fordi Tyskland og Russland deler en felles skjebne: Begge kommet under hardt press fra USA.

Blant temaene som ble diskutert var blant annet muligheten for å opprette en fredsbevarende FN-styrke i det konfliktrammede Øst-Ukraina.

– Vi må innse at det ikke er en permanent våpenhvile, sa Merkel på en felles pressekonferanse med Putin.

Lørdagens møte er det første bilaterale møtet mellom de to etter at Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya i 2014.

Putin på sin side sa at han håper at en FN-styrke kan bidra til å skape fred i de ukrainske regionene som grenser til Russland.

Putin har under tidligere fredssamtaler om Ukraina der også Merkel har deltatt, for det meste talt de prorussiske opprørernes sak.

Les mer om

  1. Vladimir Putin
  2. Berlin
  3. Angela Merkel
  4. Bashar al-Assad
  5. Syriakrigen
  6. Syria