Verden

Unge amerikanere drar USA mot venstre

Will Lipsey (t.h.) og Vance Montgomery deler en leilighet i Memphis sentrum. Montgomery har allerede sikret seg jobb som advokat etter at han fullfører jusstudiene nå i vår. Lipsey har ett år igjen.
Will Lipsey (t.h.) og Vance Montgomery er begge vokst opp i republikanske familier men står langt til venstre for sine foreldre.

Donald Trumps suksess i valgkampen gir et bilde av et mindre liberalt USA. Men en annen trend er like viktig: USAs største velgergruppe står politisk langt til venstre for sine foreldre.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

— Foreldrene mine er mye mer konservative enn meg. Jeg klandrer dem ikke. De var et produkt av sin tid, jeg er et produkt av min, sier Vance Montgomery (26).Han tar et trekk av sigaretten mens han skuer ut over Mississippi-elven som renner forbi leiligheten han deler med den jevngamle medstudenten Will Lipsey.

De to jusstudentene tilhører den såkalte millenniumsgenerasjonen, født mellom 1981 og 1998.

En generasjon som ble rystet i ungdomsårene av 11. september-angrepene, som falt for Barack Obamas løfter om «håp og forandring», men som opplevde at det ikke fantes arbeid til dem i kjølvannet av finanskrisen i 2008.

Ved presidentvalget i november vil denne generasjonen være den største velgergruppen i USA - større enn etterkrigstidens babyboomere, ifølge en ny rapport fra Pew Research.

Er den amerikanske drømmen død? Les mer om hvordan den amerikanske middelklassen er i krise.

Les også

Guy Porths barnebarn vil ikke få de samme muligehtene som han gjorde selv.

— Forskjellen ligger i samfunnsverdiene

Og de har helt andre tanker om samfunnet enn hva generasjonene før dem har hatt. Unge amerikanere i dag, både på demokratisk og republikansk side, står politisk langt til venstre for sine foreldre.

Dette er en generasjon som i hovedsak er tilhengere av likestilte ekteskap, anser klimaendringene som en stor, global trussel og ønsker en mer rettferdig fordeling av de økonomiske godene i samfunnet.

— Jeg tror den største forskjellen mellom generasjonene ligger i samfunnsverdiene våre. Og det tror jeg i stor grad skyldes internett og hvordan vi har umiddelbar tilgang på informasjon. Min generasjon har vært eksponert for mer, og flere mennesker har muligheten til å bli hørt, sier Montgomery.

Generasjon #feelthebern

Dette er en generasjon som i stor grad avviser institusjoner - rundt halvparten oppgir at de ikke støtter noen av de to største partiene i USA. Samtidig spiller religion en langt mindre rolle i livene deres enn hva som var tilfelle tidligere.

OPT_Kopiavtb137a9e_doc6pladzsn8lu9k6ia9cw_doc6plc3fk3lfb8fs8sd0f-M2MwXEr_Rb.jpg

Og de avviser i stor grad Donald Trump, den presumptive presidentkandidaten for republikanerne. Dersom 18-29-åringene må velge mellom Hillary Clinton og Donald Trump, går 61 prosent for Clinton og kun 25 prosent for Trump, ifølge en fersk meningsmåling fra Harvard Institute for Politics.De færreste hadde trodd for et år siden at Donald Trump skulle bli republikanernes presidentkandiat.

Les også

Derfor tok vi feil om Trump, skriver USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg.

Millenniumsgenerasjonen er enda mer begeistret for den selverklærte sosialdemokraten Bernie Sanders i årets valgkamp. I flere av demokratenes nominasjonsvalg har Sanders fått over 80 prosent av stemmene fra velgere under 30.

74-åringens budskap om et mer utjevnende samfunn faller i god jord hos en generasjon som sliter med å betale for sin første bolig og å finne seg jobb i et arbeidsmarked der en mastergrad ikke nødvendigvis kvalifiserer til noe annet enn en jobb på Starbucks.

— Ideen om at pengene skal dryppe ned fra de rikeste har vist seg å være mislykket. Vi trenger en ny plan, sier Will Lipsey, som fortsatt har et år igjen av jusstudiene før han må finne seg en jobb.

Will Lipsey (t.h.) og Vance Montgomery er begge vokst opp i republikanske familier men står langt til venstre for sine foreldre.

— Det blir knalltøft. Konkurransen er intens, og ting har ennå ikke kommet tilbake til normalen etter finanskrisen. Jeg tror mange i min generasjon innser at det ikke lenger er sånn at du får betalt for det arbeidet du gjør. Det gjør oss frustrerte, og det er sikkert noe som også påvirker hvordan vi tenker politisk, sier Lipsey.Både Lipsey og mange av de andre studentene vi treffer i Memphis snakker varmt om Sanders og om ideen om en velferdsstat som sikrer et minimum av helsetjenester som en borgerrettighet.

Ordet «sosialisme» dukker stadig opp som et positivt begrep i samtalene med disse studentene - et ord som tidligere var nærmest bannlyst i den amerikanske politiske debatten.

Donald Trump har et betydelig kvinneproblem i denne valgkampen. Vi analyserer kvinner og amerikansk politikk i denne ukens Aftenposten Verden-podcast:

Misliker både ytterliggående demokrater og republikanere

Også Vance Montgomery ser appellen i Sanders.

— Kanskje vi en dag vil se ham som en slags Johannes Døperen - en mann som kom for å kunngjøre den kommende redningen, men som ikke kunne fremme denne redningen selv, sier 26-åringen.

I likhet med mange av sine jevnaldrende har han liten tro på dagens partisystem.

— Jeg vet at politiske partier sannsynligvis er nødvendig og at det kan være vanskelig å ha et demokrati uten balansen som skapes ved å ha «sider». Samtidig mener jeg at de verste menneskene er ytterliggående republikanere. Og de nest verste er ytterliggående demokrater, sier han.

Kun én av fem velgere mellom 18 og 35 støtter republikanerne, ifølge Pew Research. Og unge republikanere viser også at de står lenger til venstre enn sine foreldre.

Slik er det å være én av 17.000 på valgmøte med republikanernes presidentkandidat:

Les også

Marihuanarøyk, hockeyrop og en diktlesende Donald Trump

Emily Ekins, forskningsstipendiat ved Cato Institute.

Tenker på norske fjorder, ikke på gulager— Denne gruppen lener seg helt klart i demokratenes retning, sier forskningsstipendiat Emily Ekins ved tankesmien Cato Institute i Washington DC.

Ekins har forsket mye på millenniumsgenerasjonen, og utga i 2014 en omfattende rapport om unge velgeres holdninger. Hun tror de endrede politiske meningene har mye med tidsalderen å gjøre.

— Ta dette med sosialisme, for eksempel. Eldre generasjoner vil tenke på gulager og Sovjetunionen. Ungdommen tenker på norske fjorder og den skandinaviske velferdsmodellen. Samtidig har de et overfladisk syn på hvordan sosialdemokratiet fungerer. Du hører for eksempel aldri Bernie Sanders snakke om hvordan staten har solgt seg ut i en rekke næringer i Skandinavia de siste tiårene, sier hun.

Ekins tror ikke nødvendigvis at ungdommens politiske syn vil ha så betydelige konsekvenser for det amerikanske samfunnet.— Det kan godt tenkes at denne generasjonen er annerledes enn alle andre. Kanskje finanskrisen har ført til at de forblir på venstresiden. Men undersøkelsene vi har gjort hittil viser at de gjør akkurat som sine foreldre - de blir mindre opptatt av økonomisk rettferdighet så fort de selv begynner å tjene penger, sier hun.

Gir blaffen i å stemme

Om millenniumsgenerasjonen skal påvirke samfunnet i den retningen de ønsker akkurat nå, er de altså nødt til å stemme ved årets valg. Det er et åpent spørsmål om de vil gjøre det.

— Dette er tidenes smarteste og best informerte generasjon. Men mange av dem er store i kjeften uten at de faktisk gjør noe for å bedre problemene, sier Steve Mulroy, viserektor ved jusstudiene i Memphis, halvt på spøk men også halvt på alvor.

Ved valget i 2012 stemte kun 38 prosent av 18-24-åringer. Samtidig gjorde 63,4 prosent av velgere over 50 sin borgerplikt og avla sin stemme.

Selv om oppslutningen ved årets nominasjonsvalg har vært høy - noe som i stor grad skyldes appellen til outsidere som Donald Trump og Bernie Sanders - betyr ikke det at ungdommen vil trekke til valgurnene i november.

— Problemet akkurat nå er at vi har for dårlige kandidater, sier Will Lipsey, og konkluderer:

— Hvis det står mellom Clinton og Trump, tror jeg at jeg blir hjemme.

Twitter: @ronneberg

Facebook.com/usakris

Les mer om

  1. USA-valget 2016