Felix Tshisekedi ny president i Kongo
Valgkommisjonen i Kongo har erklært opposisjonslederen Felix Tshisekedi som valgvinner og landets nye president.
Tshisekedi fikk 38 prosent av stemmene, som vil si 7 millioner stemmer, i Kongos første demokratiske valg.
Motstanderen Emmanuel Ramazani Shadary fikk 4,3 millioner stemmer, mens en annen opposisjonskandidat, forretningsmannen Martin Fayulu, fikk 6,3 millioner stemmer (34 prosent), opplyser valgkommisjonens leder Corneille Nangaa.
Flere meningsmålinger de siste dagene har vist at Fayulu ville trekke det lengste strået. Velgerne kunne velge mellom 21 kandidater.
Aftenposten mener: Rettferdighet må skje i Kongo
Opposisjonsleder: – Et rigget resultat
Fayulu mener resultatet «ikke reflekterer sannheten i stemmesedlene». Han oppfordrer det kongolesiske folk til å «støtte opp om seieren» han mener han har vunnet.
– I 2006 ble Jean-Pierre Bemba tatt fra seieren, i 2011 ble Étienne Tshisekedi stjålet. Seieren i 2018-valget skal ikke bli stålet fra Martin Fayulu, sier han.
Fayulu ber den katolske kirken levere inn valgresultatene de fikk fra sine 40.000 valgobservatører, som fulgte valget 30. desember. Men landets lover forbyr alle unntatt valgkommisjonen å kunngjøre offisielle resultater.
Offentliggjøringen av valgresultatet har vært utsatt siden valgdagen 30. desember. Årsaken har vært forsinkelser med telling av stemmene. I tillegg har det vært mye uro i landet som følge av valget. Det er varslet uro i det afrikanske landet etter at valgresultatet er blitt offentliggjort.
Onsdag var det et stort oppbud av politi, utstyr med vannkanoner, i hovedstaden Kinshasa. Innbyggerne mener det er et dårlig tegn og frykter opptøyer og uro.
Frankrike sår tvil om valgresultatet i Kongo
Felix Tshisekedi er utropt til foreløpig vinner av presidentvalget i Kongo. Frankrikes regjering mener det er i strid med det faktiske valgresultatet.
– Det ser absolutt ut til at det foreløpige resultatet ikke stemmer overens med de virkelige resultatene, sier den franske utenriksministeren Jean-Yves Le Drian.
Le Drian mener opptellingen Den katolske kirken i Kongo har gjort, viste et annet resultat. Kirken har hatt 40.000 valgobservatører under valget og uttalte forrige uke at de visste resultatet av valget, men uten å nevne navn. Det er kun valgkommisjonen som har lov til å kunngjøre valgets vinner i Kongo.
Le Drian mener den virkelige vinneren av valget er opposisjonslederen Martin Fayulu, som foreløpig ligger på andreplass.
– Fayulu var i prinsippet den som kom seirende ut av dette valget, sier han.
Også Tshisekedi tilhører opposisjonen. Regjeringspartiets kandidat kom på tredjeplass, ifølge Kongos valgkommisjon.
FN-sjef oppfordrer til ro i Kongo
FN-sjef Antonio Guterres oppfordrer alle parter i Kongo til å unngå vold i kjølvannet av presidentvalget, hvor det foreløpig hersker tvil om hvem som vant.
Opposisjonslederen Felix Tshisekedi er av valgkommisjonen utropt til foreløpig vinner av det kongolesiske presidentvalget. Rivalen Martin Fayulu, også han i opposisjon, nekter å godta resultatet. Frankrikes utenriksminister har dessuten sådd tvil ved resultatet.
- FN råder alle interesserte parter til å avstå fra vold, og til å kanaliserere sine uenigheter gjennom de etablerte institusjonelle mekanismene, i tråd med kongolesisk grunnlov og valglover, sier FN i en uttalelse.
Det er kommet flere meldinger om uregelmessigheter i forbindelse med valget i det enorme landet med over 80 millioner innbyggere. Offentliggjøringen av resultater er også utsatt en rekke ganger, og myndighetene forbereder seg på protester. Torsdag var det et stort oppbud av politi, utstyr med vannkanoner, i hovedstaden Kinshasa, der Tshisekedis tilhengere var i full gang med feiringen.
Krisen i Venezuela blir verre og verre. Nå har 2,3 millioner mennesker flyktet fra landet.
Utsatt flere ganger
President Joseph Kabila, som har styrt Kongo siden farens død for 17 år siden, fikk ikke stille til valg for en ny periode. Opposisjonen i landet hevdet før valget at han planla å styre videre fra kulissene via sin håndplukkede kandidat, Shadary. Shadary sa for øvrig 6. januar at det var han som vant presidentvalget.
Presidentvalget i Afrikas nest største land skulle egentlig vært holdt i 2016 og er blitt utsatt flere ganger. Kongo håper å oppleve landets første fredelige maktskifte siden uavhengigheten fra Belgia i 1960.
Presset mot kongolesiske myndigheter for å respektere velgernes ønsker har vært stort. Det har kommet både fra det internasjonale samfunnet og fra den innflytelsesrike katolske kirken i landet. Kirken stilte med 40.000 valgobservatører under valget, men landets lover forbyr alle unntatt valgkommisjonen å kunngjøre de offisielle resultater.