Verden

Alles øyne mot Merkel

Når EUs toppledere samles i morgen, skal en splittet union balansere mellom kritikk og det å redde en dialog med Russland som kan løse Ukraina-krisen.

Forholdet mellom forbundskansler Angela Merkel og president Vladimir Putin er preget av gjensidig respekt. Blant annet derfor ser nå mange i Vesten Tyskland og Merkel som en mulig megler i konflikten med Russland.
  • Alf Ole Ask
    Journalist
  • Ingeborg Moe
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det er bare noen uker siden Tysklands president, Joackim Gauck, tok til orde for at landet skulle få en mer pågående utenrikspolitikk. Han ville ha Tyskland ut av fortidens skygge og at tyskerne skal spille en større rolle i verden.

Ukraina-krisen blir den første testen på den nye linjen. Ifølge magasinet Der Spiegel ser nå både EU-partnere og USA til Berlin i arbeidet med Ukraina-krisen.

Krass kritikk, men ...

Selv om Tysklands utenriksminister, Frank-Walter Steinmeier, har kommet med krass kritikk av Russlands handlinger på Krim-halvøya, er tyskerne svært varsomme med å ville innføre sanksjoner eller andre straffetiltak mot Russland.

EU-landene er splittet. Hverken britene, tyskerne eller finnene ønsker å bruke den hardeste luten, men de har i praksis gitt Putin frist til torsdag med å trappe ned konflikten. Polen og de baltiske landene er svært engstelige for russernes maktdemonstrasjon og heller mot å reagere med mer enn ord.

Den russiske presidenten, Vladimir Putin, gjorde det tirsdag klart at Russland vil svare om landet utsettes for sanksjoner.

LES OGSÅ:

Les også

EU-land vil ikke tøffe seg mot Russland

Tyskland og Russland er svært viktige handelspartnere. Hele 35 prosent av all gassen Tyskland importerer, kommer fra Russland.

Toppmøte i EU

Torsdag skal EU-toppene, blant dem forbundskansler Angela Merkel, delta på et ekstraordinært toppmøte i Brussel for å drøfte mulige sanksjoner mot Russland.

Den tyske holdningen har hittil vært å satse på diplomati. Fra amerikansk hold er det utålmodighet etter å få en klar europeisk holdning i saken.

Ordbruken på amerikansk side har vært kraftigere enn den europeiske. Splittelsen over Atlanteren kommer også til syne. NATO har ikke samlet seg om mer enn kritiske uttalelser.

Putin og Obama

Kjemien mellom presidentene Barack Obama og Vladimir Putin er dårlig. Derfor retter oppmerksomheten seg mot Tyskland som en mulig megler.

LES OGSÅ:

Les også

Kerry: - Russland har arbeidet for et påskudd for videre invasjon

Det var i samtalene med Merkel søndag at Putin antydet at han kunne gå med på at en kontaktgruppe opprettes.

— Det typisk Merkel å holde døren åpen. Hun er opptatt av å bygge broer og unngå isolasjon. Noen mener denne tilnærmingen er for myk, men for EU-diplomatiet er det viktig. Spørsmålet er om det vil gi resultater denne gangen. Jeg er ikke sikker, sier Jan Techau, direktør for tenketanken Carnegie Europe.

Putin lytter

Merkel og Putin har ikke noe spesielt godt personlig forhold, men de har snakket på telefon flere ganger siden krisen i Ukraina eskalerte. Merkel, som vokste opp i DDR, kan russisk. Putin, som var KGB-agent i Dresden, kan tysk.

Merkel har flere ganger kritisert Russland for brudd på menneskerettighetene, og det var til Tyskland at den tidligere Yukos-sjefen Mikhail Khodorkovskij dro da Putin løslot ham. Forholdet mellom Putin og Merkel er preget av respekt. De er på talefot.

Utfordringen for Merkel blir å samle EU om en linje som kritiserer Russland på en slik måte at også USA er fornøyd, men ikke sterkere og med flere sanksjoner enn at det finnes åpning for en diplomatisk løsning.

Dette blir prøven på den nye tyske utenrikspolitiske linjen.

Les også

  1. - Ukraina og Russland i samtaler

  2. Omringet av russere

  3. Putin: Hendelsene i Ukraina er et grunnlovstridig kupp

  4. EU vil ikke tøffe seg mot Russland