Verden

St. Peters knokler på utstilling

Vatikanet viste søndag frem en håndfull benfragmenter som angivelig stammer fra apostelen Peter.

St. Peter fulgte pavens messe fra sin sokkel på Petersplassen. Han var en av Jesu 12 disipler, og sammen med Jakob og Johannes den som sto Jesus nærmest. Han var født omtrent på samme tid som Jesus, i Galilea og het opprinnelig Simon. STEFANO RELLANDINI

 • Roma
 • The Associated Press

Dermed er det igjen blåst liv i debatten og det pirrende mysteriet.

Er disse relikviene, som ble funnet i en skoeske, de virkelig jordiske levninger etter den første pave, som døde i år 67?

De ni benbitene var montert som ringer i et smykkeskrin inne i en utstillingsboks av bronse ved siden av alteret under en messe som markerte slutten på Vatikanets ett år lange feiring av den kristne tro. Det er første gang de blir stilt ut offentlig.

Dyp respekt

Pave Frans med skrinet som inneholder relikviene fra apostelen Peter under messen på Petersplassen i Vatikanet søndag. STEFANO RELLANDINI

Pave Frans avsa en bønn foran fragmentene ved begynnelsen på søndagens gudstjeneste. Deretter holdt han esken i armene i flere minutter etter prekenen.Ingen pave har erklært med sikkerhet at benrestene virkelig tilhører apostelen Peter, men pave Paul VI sa i 1968 at fragmenter som ble funnet i gravene i nekropolis, «de dødes by» under Peterskirken, var «identifisert på en måte som vi kan betrakte som overbevisende».

Noen arkeologer er uenig i at funnet er ekte.

Funnet i 1939

Relikviene ble oppdaget under utgravinger under Peterskirken i årene etter pave Pius XIs død i 1939, ifølge den gamle Vatikan-korrespondenten Bruno Bartoloni, «Vatikanets ører».

Under utgravningene fant arkeologene en gravsten med et skrin som var bygget inn til Peters ære, og en inngravert tekst på gresk som lød «Petros eni», det vil si «Peter er her».

I en skoeske i skapet

En forsker som er ekspert på greske antikviteter, Margherita Guarducci, fortsatte å undersøke saken. Hun fikk vite at en av arbeiderne i kirken hadde fått levningene som lå inne i skrinet og oppbevarte dem i en skoeske han hadde i et skap.

Hun rapporterte sine funn til Paul VI, som senere erklærte at det var «overbevisende» argumenter for at knoklene tilhørte apostelen Peter.

Frykt for forbannelsen

Ledende jesuitter og andre arkeologer tok sterkt avstand fra denne konklusjonen, men møtte liten forståelse.

— Ingen pave har noen gang tillatt en grundig undersøkelse. Delvis på grunn av en tusen år gammel forbannelse, skriver Bertoloni.

Den skal være nedtegnet i hemmelige dokumenter om apokalypsen, som truer med at enhver som forstyrrer St. Peters gravfred, vil møte den verste ulykke.

Vatikanets avis, L'Osservatore Romano, trykket utdrag av boken i fjor, og ga dermed en viss offisiell godkjennelse av innholdet.

I 1971 fikk Paul VI overlevert en urne med relikviene. Den ble oppbevart i pavens private kapell i det apostoliske palass, og ble vist frem for pavens personlige tilbedelse den 29. juni hvert år, høytiden for helgenene Peter og Paulus.

Søndag var første gang den ble vist offentlig.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Sensasjonen under asken

 2. A-MAGASINET

  Julia Shaw fikk syv av ti til å huske en kriminell handling de aldri hadde begått

 3. A-MAGASINET

  Overgrepsskandalene ryster den katolske kirke. Han vet hva som går så galt med noen katolske prester når de fyller 39.

 4. FOTBALL

  «Jubelbrølet sa alt. Troen og håpet er tilbake på Old Trafford»

 5. A-MAGASINET

  Hvorfor blir du «høy» av å gjøre dette? Hjerneforskerne begynner å finne svarene.

 6. A-MAGASINET

  Nå vet vi hva norske muslimer sier om terror, velferdsstaten og likestilling. Svarene vil overraske mange.