Verden

Europol sender 200 etterforskere til flyktningpunkter

Europol vedtok torsdag å sende ut 200 antiterroreksperter og andre etterforskere til særlig følsomme flyktningpunkter i Hellas og andre land.

Ni av medlemmene i terroristnettverket som angrep Paris og Brussel kom til Europa ved å blande seg med de mange migrantene som kom til de greske øyene.

 • Ntb

Etterforskerne rekrutteres fra nasjonale tjenester i EUs medlemsstater. Opptil 50 av dem vil avløse hverandre på viktige trykkpunkter i EUs ytre grense for å styrke sikkerhetskontrollen og identifisere mistenkte terrorister og kriminelle, heter det i en uttalelse fra Europols ledelse i Haag.

 • EUs felles grenseorgan manglet en ekspert som kunne sjekke pass på den greske øya som terroristene kom til. Les Aftenpostens sak fra tidligere denne uken: Terroristene skjulte seg blant flyktningene.

Skal også bekjempe menneskesmugling

Den europeiske politiorganisasjonen sier at arbeidet også tar sikte på å bekjempe organiserte, kriminelle nettverk som driver med menneskesmugling.

I løpet av de nærmeste dagene vil Europol oppfordre nasjonale myndigheter i medlemslandene til å plukke ut etterforskere. Politiorganisasjonen regner med å kunne sende ut de første tjenestemennene i slutten av juni. De vil først bli utplassert i Hellas. De andre stedene er for tiden under vurdering.

Europols direktør Rob Wainwright sier at avgjørelsen utgjør en betydelig forsterking av sikkerhetsarbeidet langs Europas yttergrenser, både overfor terrorister og kriminelle.

Les mer om

 1. Terror
 2. Europol
 3. Brussel
 4. Paris

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  I ni år ledet han Europol. Dette bekymrer ham mest i dag.

 2. VERDEN
  Publisert:

  IS inviterer flyktninger til middager og bønnemøter. Så prøver de å rekruttere dem til terror.

 3. VERDEN
  Publisert:

  En tredjedel av massemordere er psykisk syke

 4. VERDEN
  Publisert:

  Tilbud om munnbind er blitt det nye Nigeriabrevet

 5. VERDEN
  Publisert:

  Bak hver luke er det en ny farlig forbryter. Slik har du aldri sett en julekalender før.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Etterforsker knivangrepet i Finland som terrorisme – angriper valgte kvinner som mål