Verden

Dette venter Russland og verden med seks nye år med Putin.

VLADIMIR (Aftenposten): – Vi hadde ingen andre alternativer, sier Nikolaj Malov (34). Søndag stemte han og over 56 millioner russere på Putin som dermed blir president for fjerde gang.

President Vladimir Putin stemte tidlig søndag morgen i det russiske presidentvalget. Putin vant en suveren seier etter en massiv valgkampanje for å få flest mulig russere til å stemme.
  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Jeg stemmer for å holde kursen. Jeg vil ha stabilitet og sikkerhet, sier 29 år gamle Margarita Malova.

Den lille familien i Vladimir gjorde søndag det samme som et klart flertall av russiske velgere.

– Jeg stemte også på Putin, men min motivasjon er helt annerledes, sier mannen Nikolaj Malov.

Margarita Malova (29), datteren Alica (5) og mannen Nikolaj i familiens lille leilighet i byen Vladimir. Både Margarita og Nikolaj stemmer på Putin – men de ganske forskjellige begrunnelser for hvorfor de vil ha ham i president i ytterligere seks år.

– Det finnes ingen alternativer. De andre kandidatene fremstår som klovner.

Det store spørsmålet både russere og nabolandene stiller nå, er hva Putin vil gjøre når valget er over.

Overlegen Putin-seier

Søndag ble Vladimir Putin som ventet valgt til president for Russland for ytterligere seks år – med god margin.

Putin vant mer suverent enn han har gjort i noen andre valg - og godt over målet Kreml satt seg i høst:

  • Vladimir Putin: 76,66 prosent.
  • Kommunistpartiets kandidat Pavel Grudinin: 11,8 prosent.
  • Nasjonalistlederen Vladimir Zjirinovskij: 5,67 prosent.
  • Den liberale "Mot alle"-kandidaten Ksenia Sobtsjak: 1,67 prosent.
  • Den liberale Jabloko-kandidaten Grigorij Javlinskij: 1,04 prosent.

De resterende tre kandidatene fikk under en prosent.

Minst like viktig for Putin var valgdeltagelsen:

67 prosent av de 107 millioner registrerte russiske velgerne deltok. Det er litt mindre enn det målet Putins strateger hadde tallfestet.

Slik presenteres resultatet av det russiske presidentvalget.

– Diskusjonen i valgkampen har dreid seg om hvorvidt Russland går fremover eller bakover. Jeg husker godt 1990-tallet. Livet er mye bedre i dag, sier Margarita.

– Du var knapt fem år i 1998. Hva husker du egentlig fra 90-tallet?

– Jeg husker at mamma var redd for om vi skulle klare oss og ha nok penger til mat. Jeg ønsker ikke en slik barndom for min datter.

Russiske velgere foran en valgplakat som viser de åtte kandidatene til presidentvalget. I midten er Vladimir Putin og til høyre for ham den liberale kandidaten Ksenia Sobtsjak.

Dette lover Putin å gjøre

Russerne kan vente seg en lang rekke reformer etter valget, hvis Putin holder det han lover:

1. Økonomi: Russland skal bli en av de fem største økonomien i verden, sa Putin da han presenterte sine fremtidsplaner for Russland. For å få til dette skal det gjennomføres reformer innen næringslivet, utdannelsessystemet og skattevesenet.

2. Sosiale forhold: Putin har også lovet å doble investeringene i helse. Pensjonene skal økes, minstelønnen skal opp og barnefamilier skal få mer støtte. Kostnadene til å opprettholde fødselstall og hjelpe barnefamilier vil koste Russland 3400 milliarder rubler de neste seks årene, en økning på 40 prosent fra forrige periode.

Soldater står i kø ved et valglokale i Rostov-on-Don i det sørlige Russland 18. mars.

3. Levealder: Siden 2000 har forventet levealder vokst med syv år til 73 år, men den er fortsatt på nivå med land som Bangladesh. Putin lovet i valgkampen å øke russeres levealder til over 80 år innen 2030.

4. Politikk og jus: Putin har varslet en stor reform av justisvesenet hvor flere tusen dommere skal skiftes ut. Det ventes også store forandringer i regjeringen.

Det er likevel noe helt annet som vekker mest begeistring blant russere.

Kommunistpartiets presidentkandidat Pavel Grudinin gjorde en overraskende god valgkamp og lå an til å komme på en klar andreplass i valget – men langt bak Vladimir Putin.

Hva forventer russerne selv?

Av russerne som sier de kjenner til Putins fremtidsplaner slik de ble presentert på hans viktigste valgtale 1. mars, svarer én av tre at de er mest fornøyd med planene for et sterkere forsvar og nye atomvåpen.

Meningsmålingen fra meningsmålingsinstituttet VCIOM viser at så mye som 44 prosent ikke vet hva som er Putins valgløfter.

Russiske marinesoldater kjøres i fellesskap til stemmelokalet i Vladivostok 18. mars, hvor de avgir sine stemmer under oppsyn av sine offiserer. Kreml har brukt enorme ressurser på at søndagens valg skal fremstå som mer demokratisk enn tidligere. Utover i regionene er det likevel kommet flere eksempler på at en del ting er akkurat som før.

En aggressiv utenrikspolitikk – og fortsatt isolasjon

Valgkampen viser også at det ikke er noen grunn til å forvente større endringer i Russlands utenriks- og sikkerhetspolitikk, eller at forholdet til Vesten vil bli bedre.

Selv om Russlands bruttonasjonalprodukt ligger mellom Italia og Spania, har Putin gjort det klart at han krever at Russland ble behandlet som en stormakt på linje med USA.

Isolasjon fra Vesten, revansjelyst, bitterhet og ideen om Russland som den kristenkonservative sivilisasjonens forsvarer, har vært et gjennomgangstema.

Ukraina-krigen har langt på vei vært en ikke-sak.

Ethvert kompromiss om Krim er kategorisk avvist av Putin som sørget for å legge valgdagen på fireårsdagen for markeringen av at Krim ble annektert av Russland.

Valgfunksjonærer teller stemmer ved et valglokale i Khislavitsji den vestlige delen av Russland nær grensen til Hviterussland. 107 millioner russere var registrert som velgere til søndagens valg.

Blir løftene gjennomført?

Selv om Putin vant valget suverent, svarer 53 prosent av de spurte russerne at de ikke tror han vil gjennomføre valgløftene.

Begrunnelsen er at de tror Putin vil bli stoppet av byråkrati og korrupsjon, ifølge VCIOM-målingen.

Forventer mindre valgjuks enn sist

Flere steder i Russland ble det meldt om uregelmessigheter i valget, hvor velgerne fikk både mat og gaver dersom de gikk for å stemme.

Лозунг этих «выборов»: приходите, мы вас покормим https://t.co/d4UpURsi8E

De mest alvorlige tilfellene gjelder studenter og ansatte som er blitt pålagt å sende bilder av seg selv til rektorer og sjefer for å vise at de stemte, ifølge meldinger til de uavhengige valgobservatørene i Golos.

Det er også avsl

Omfanget av valgfusk virker likevel mindre enn tidligere.

Over 40.000 uavhengige observatører overvåket valget. I tillegg var det direkte videooverføring fra videokameraer ved 80 prosent av stemmelokalene.

– Diskusjonen i valgkampen har dreid seg om hvorvidt Russland går fremover eller bakover. Jeg husker godt 1990-tallet, sier Margarita Malova (29) sammen med datteren Alica (5) på datterens rom i familiens leilighet i Vladimir. – Jeg husker min mor alltid var redd for om vi skulle klare oss og ha nok penger til mat. Jeg ønsker ikke en slik barndom for min datter, sier Margarita.

– Gi Russland 30 år med ro, så får vi se hva som skjer

Mange russere frykter at det vil komme dårlige nyheter etter valget: Høyere pensjonsalder, mer skatt og høyere priser.

Før valget spekulerte mange i at rubelen ville falle.

– Mye av det Putin må gjøre i fremtiden, vil ikke være populært. Det viktigste for meg er reformene for våre eldre og barnefamiliene, sier Margarita.

– For et halvt år siden ble vi skremt med nyheter om atomkrig mellom USA og Nord-Korea. Det kommer alltid noen negative nyheter foran valget, sier Nikolaj som håper Russland i fremtiden blir et konstitusjonelt monarki. – Gi Russland 30 år med ro og stabilitet hvor ingen plager oss, så får vi se hva som skjer.

– Tror dere Putin skifter ut deler av maktapparatet etter valget?

– For oss russere har livet alltid vært slik at vi lever i uvisshet om hva som foregår der oppe. Sjefer og statsråder kommer og går, men makten er den samme, sier Nikolaj.

– Mange i Vesten ble skremt av Putins atomtale?

– Dette er ikke noe nytt for oss. For et halvt år siden ble vi skremt av nyheter om atomkrig mellom USA og Nord-Korea. Det kommer alltid noen negative nyheter foran valget, sier Nikolaj, som håper Russland i fremtiden blir et konstitusjonelt monarki.

– Gi Russland 30 år med ro og stabilitet hvor ingen plager oss, så får vi se hva som skjer.

Les mer om

  1. Russland