Verden

Vanlige amerikanere fyller valgkampkassen til Trump

Trump har hittil brukt 420 millioner kroner av egne penger til valgkamp, men nå kan den tiden være over. Ferske tall viser at pengene fosser inn i valgkampkassen hans fra millioner av givere.

Donald Trump får mye gratis medieoppmerksomhet, men ikke like mye penger,
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Ved utgangen av juni var det totalt 85,9 millioner dollar (724 millioner kroner) i Hillary Clintons valgkampkasse og hos de såkalte super PACene som støtter henne. Til sammenligning hadde Donald Trump 22,5 millioner dollar (185 millioner kroner).

Men ifølge opplysninger fra Trumps egen kampanje har pengene fosset inn i juli. I en felles digital og såkalt direct mail-kampanje, har Det republikanske partiet og Trump-kampanjen samlet inn 64 millioner dollar.

The New York Times skriver at alt i alt fikk Trump og Det republikanske parti inn 82 millioner i juli, det betyr at de ligger helt i ryggen på Clinton som fikk inn 90 millioner dollar.

Dette er tall fra Trumps egen kampanje. Først når de offisielle juli-tallene fra Federal Election Commission foreligger senere denne måneden vil en få vite detaljer i Trump-kampanjens økonomi.

Det er begrensninger på hva hver enkelt kan gi til en valgkampanje, men det er ikke de samme begrensninger til politiske aksjonskomiteer, såkalte PAC eller super PACs.

Totalt skal Trump ha brukt 50 millioner dollar (420 millioner kroner) av egne penger i denne valgkampen, skriverBloomberg i sin oversikt over valgkampfinansieringen.

Ifølge økonomitidsskriftet Forbes er Trump god for 4,5 milliarder dollar – rundt 35 milliarder kroner. Selv hevder han at han er god for det dobbelte. Mye av dette er penger bundet i fast eiendom.

Små gir mye til Trump

To tredjedeler av de pengene som kom inn i juli, kom over nettet. Ifølge The New York Times kan Trumps kampanje bli den første republikanske presidentkampanje som henter storparten av inntektene fra små givere. Mange har gitt mellom 10 og 25 dollar.

Dette er et fenomen man også så med demokraten Bernie Sanders kampanje.

Hillary Clinton får mer penger fra storkapitalen enn Trump. Hele 37 direkte eller indirekte bidrag til hennes kampanje har vært på én million dollar eller mer.

Trump brukt minst

Men ingen av kandidatene som har vært i finaleheatet dette valgåret har brukt mindre penger enn Donald Trump. Samtidig har han dominert mediebildet. Fortsatt hadde senator Ted Cruz brukt mer penger enn Trump i valgkampen, ifølge de offisielle tallene. Cruz trakk seg i mai fra republikanernes nominasjon.

Hillary og Bill har mange rike venner og lang erfaring i å samle inn penger til ulike politiske kampanjer.

Det var først i mai at Trump virkelig startet å samle dollar, og pengene har strømmet inn. I juni mottok han 29,5 millioner dollar mot Hillarys 35,1. Men pengene rant ut for Hillary i kampen mot Bernie Sanders, hun brukte over 30 millioner dollar den måneden da Trump knapt brukte penger.

  • Hør vår siste podkast om den amerikanske valgkampen:

Reklame spiser mye

Clinton har brukt vel 82 millioner, eller 36 prosent, på reklame stort sett på TV. Trump har brukt 26,5 millioner eller 20 prosent av budsjettet på det samme.

– Det er nå den virkelige valgkampen til tar til og de store pengene kommer på bordet, sier Craig Holman i stiftelsen Public Citizen, som overvåker valgkampfianansiering i USA.

På bakgrunn av hans beregninger tror han at årets valgkamp vil sette ny rekord og at det føderale valget vil koste 10 milliarder dollar. Flere av de store giverne er knapt kommet på banen.

– Koch-brødrene har så vidt startet med å bruke de 900 millioner dollar som de har sagt de vil bruke på valget, forteller han.

Støtter ikke Trump

Charles og David Koch har bygget opp en gigantformue i oljesektoren og er blant de mest innflytelsesrike politiske sponsorer i USA.

Charles Koch og broren David har satt av 900 millioner dollar til å sponse amerikanske politikere i valgkampen. De støtter tradisjonelt konservative kandidater.

Det er mye som er i spill i dette valget. Det skal velges ny president, men kampen står også om flertall i Representantenes hus og Senatet.

Koch-brødrene har sagt at de neppe vil støtte Trump, men heller ikke Hillary Clinton. Derimot har de sagt at de vil bruke pengene på å sikre konservative politikere plass i Kongressen.

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. Bernie Sanders
  3. Amerikansk politikk
  4. Hillary Clinton