Verden

Det hvite hus antydet at britene overvåket Trump. Nå sier amerikanerne unnskyld.

Downing Street har blitt forsikret av Det hvite hus om at påstander om britisk avlytting av Donald Trump ikke kommer til å bli gjentatt.

Trump Tower i New York ble avlyttet av daværende president Barack Obama, sier president Donald Trump, som ikke har bevis for påstandene. Flere aktører har avvist påstandene, sist britisk etterretning som nå kaller dem vås. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Seth Wenig / AP / NTB Scanpix

  • NTB

Downing Street opplyste fredag til BBC at amerikanske myndigheter har forsikret om at påstander om britisk avlytting av Donald Trump ikke vil bli gjentatt.

Samtidig bedyrer Det hvite hus i en uttalelse fredag at Spicer ikke anklaget britene, men bare henviste til ulike saker i mediene.

Det hvite hus avviser at pressesjef Sean Spicer har anklaget Storbritannia for å ha overvåket Donald Trump. Men lover samtidig å ikke gjenta påstandene.

Britisk etterretning rykket fredag morgen ut og avviste påstandene i uvanlig sterke ordelag.

– Vi har gjort dette klart overfor Trump-administrasjonen og vi har fått forsikringer om at disse beskyldningene ikke kommer til å bli gjentatt, sier en talsmann for statsminister Theresa May til BBC.

Det hvite hus' pressetalsmann Sean Spicer har denne uken uttalt at britisk etterretning sto bak avlytting av Donald Trump før han ble innsatt som president. Uttalelsen var gjengitt som et sitat fra tidligere dommer og Fox News-kommentator Andrew Napolitano:

– Tre etterretningskilder har informert Fox News om at president Obama gikk utenfor kommandorekken. Han brukte ikke NSA, han brukte ikke CIA, han brukte ikke FBI og han brukte ikke justisdepartementet. Han brukte GCHQ, sa Napolitano.

  • Trump om overvåkingsanklagene mot Obama: Leste om det i avisen og så det på TV

Nå har sikkerhetsrådgiver og generalløytnant H.R. McMaster i Det hvite hus sagt unnskyld til britene, melder CNN.

Talsmann Sean Spicer i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

– Vås

GCHQ, britenes signaletterretningstjeneste – et organ som tilsvarer den amerikanske NSA – besluttet torsdag kveld å kommentere saken slik:

– Nylige anklager fra mediekommentator og dommer Andrew Napolitano om at GCHQ ble bedt om å gjennomføre avlytting mot den daværende presidentkandidaten, er nonsens. Påstandene er fullstendig latterlige og bør ignoreres, sa en talsmann for GCHQ til BBC.

Tim Farron, partileder for de britiske Liberaldemokratene, kaller Spicers gjentakelse av Napolitanos påstand «skammelig».

– Trump setter det viktige sikkerhetssamarbeidet mellom USA og Storbritannia i fare når han forsøker å dekke over sin egen tabbe. Dette skader vår og USAs sikkerhet, sier Farron.

Avvises i Washington

Etterretningskomiteen i Senatet har også gått ut mot Trumps avlyttingspåstander.

– Basert på informasjon som er tilgjengelig, finner vi ingen antydning til at Trump Tower ble utsatt for overvåking av en noen som helst slags del av den amerikanske regjering, verken før eller etter valgdagen, sa etterretningskomiteens leder Richard Burr torsdag.

Samme dag ble leder for Representantenes hus, Paul Ryan, intervjuet av CNN. Han sa at han heller ikke har sett noe som helst slags bevis for avlytting eller annen type overvåking mot Trump Tower.

– Vi har ikke sett noe bevis for avlytting eller at det har foreligget noen rettslig ordre som gir fremmede makters etterretning tilgang til noe slikt, sa Ryan.

Ryan la imidlertid til at han fortsatt har tillit til Trump, og at det som kan se ut som falske påstander fra presidenten på Twitter, ikke vil ødelegge Det hvite hus' troverdighet.

Trump-påstander

Det var 4. mars at Trump først slo i bordet med beskyldningene.

– Forferdelig! Jeg fant nettopp ut at Obama avlyttet meg i Trump Tower like før valgseieren. Ingenting ble funnet. Dette er McCarthy-isme!, tvitret presidenten.

Obama nekter via sin talsmann for å ha avlyttet Trump, og USAs tidligere nasjonale etterretningssjef James Clapper har avvist at det fantes noen hemmelig rettsordre om avlytting av Trump Tower under valgkampen.

Les mer om

  1. GCHQ
  2. Donald Trump