Verden

London-angriperen het opprinnelig Adrian Russell Ajao, sonet etter å ha knivstukket en mann i ansiktet og skal ha bodd flere år i Saudi-Arabia

Khalid Masood (52) som onsdag begikk et terrorangrep i London, het opprinnelig Adrian Russell Ajao og hadde konvertert til islam. Ca. 1000 personer var på Westminster-broen da han kom kjørende.

Britisk politi frigir det første bildet av terroristen Khalid Masood fredag ettermiddag.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Britisk politi har pågrepet ytterligere to personer i forbindelse med terrorangrepet onsdag. Antiterrorsjef Mark Rowley beskriver arrestasjonene som viktige. Politiet pågrep åtte natt til torsdag, men en av disse er løslatt. Dermed har de nå ni personer i varetekt.

– Vi ønsker å høre fra enhver som kjente Masood godt, som vet hvem hans forbindelser var og kan gi oss informasjon om steder han nylig har besøkt. Det kan være folk der ute som var urolige, men av en eller annen grunn da var ukomfortable med å fortelle oss om sin bekymring, sa Rowley fredag.

Politiet har lagt opp til en hurtig og massiv etterforskning. Fredag morgen hadde de allerede snakket med 3500 vitner. 1000 av disse hadde vært på Westminster-boren da angriperen kom med bil.

Nødetatene forsøkte å berge livet til London-angriperen, men lyktes ikke.

Flere detaljer kommer frem

I Storbritannia kommer det nå frem stadig flere detaljer om mannen som først meide ned fotgjengere på Westminster-broen og deretter drepte en politimann med kniv.

Scotland Yard opplyste torsdag i en pressemelding at Masood var gjerningsmannen bak terroren i London. Han ble selv drept under angrepet, som så langt har kostet fem menneskeliv, inkludert ham selv. 50 ble skadet, og 31 innlagt på sykehus. Fredag morgen hadde fortsatt to av dem kritiske skader og en var livstruende skadet. I tillegg var to politifolk fremdeles innlagt med alvorlige skader.

Knivstakk 22-åring i nesen

Torsdag kom det frem at Masood hadde et rulleblad med overfall, grov vold, besittelse av våpen og ordensforstyrrelse. Han ble født første juledag 1964 i Dartford i Kent og het opprinnelig Adrian Ajao, men konverterte senere til islam og byttet navn, skriver The Times. Han har også brukt en rekke andre navn. Blant annet etternavnet Elms.

Onsdag knivstakk han politimannen Keith Palmer som døde av skadene. Flere britiske medier rapporterer fredag at Masood tidligere har angrepet med kniv.

I 2003 skal han i et basketak ha knivstukket en 22-åring i nesen og etterlatt ham blødende på gaten i Eastbourne. Offeret trengte omfattende kosmetiske operasjoner. Masood bodde på den tiden i området.

Les også

  1. Terroren i London: Keep calm and carry on | Frank Rossavik

  2. Siden 2013 har britisk sikkerhetstjeneste avverget 13 terrorangrep

Britisk politi ransaket torsdag en rekke boliger, blant annet denne i Birmingham der det antas at Khalid Masood bodde.

Har sonet i flere fengsler

Ifølge The Times har Masood sonet i Lewes-fengselet i East Sussex, i Wayland-fengselet i Norfolk og en åpen institusjon i West Sussex. I 2000 ble han satt inn i to år etter et voldelig angrep. I 2003-hendelsen der han var anklaget for å ha knivstukket en mann i nesen, ble han dømt for besittelse av farlig våpen og måtte sone seks måneder.

– Engelsklærer i Saudi-Arabia

Det er ikke kjent når han konverterte til islam. Daily Mail skriver at det er antatt at han møtte ekstremister i fengsel og at senere ble ytterligere radikalisert under et opphold i Saudi-Arabia. Han skal ha vært engelsklærer der fra 2005 før han våren 2009 vendte tilbake til Storbritannia. I Saudi-Arabia underviste han ansatte i landets luftfartsadministrasjon.

– Så morsk ut

Han har både før og etter oppholdet i Midtøsten ha levd en omflakkende tilværfelse med en rekke bosteder. Avisen The Sun har snakket med naboer i Birmingham der Masood bodde frem til slutten av fjoråret. De forteller at han ofte gikk med hvit kjortel og at de aldri så kona uten slør. Han beskrives som vennlig, men streng med egne barn.

– Når han snakket om å være muslim, så han morsk ut. Når han var slik, ville du ikke diskutere synspunktene hans med ham, forteller Seb Bednarczyk.

Holder øye med 3000 briter

Ifølge The Guardian var Masood inspirert av IS, men skjulte sin ekstremisme for naboene og fremsto som en familiefar interessert i hagestell. Ifølge avisen vil overvåkingspolitiet bli møtt med kritiske spørsmål om hvorfor han falt ut av radaren. Politiet og sikkerhetstjenestene holder øye med rundt 3000 briter, hovedsaklig islamister, som antas å kunne begå terrorhandlinger. Masood var imidlertid ikke på listen.

En kilde i amerikansk etterretning sa torsdag til Reuters at Masood på et tidspunkt hadde pleid omgang med folk som ville reise til Midtøsten for å delta i hellig krig, men at han selv ikke hadde gjort dette.

Var på radaren for noen år siden

Statsminister Theresa May fortalte i parlamentet torsdag at Masood «for noen år siden ble etterforsket i forbindelse med bekymringer om voldelig ekstremisme».

– Han var en perifer skikkelse og var ikke en del av det nåværende etterretningsbildet. Det var ingen forhåndsetterretning om hans hensikter eller om angrepsplanen, sa May.

Politiet tror han handlet alene

Terroristorganisasjonen Den islamske staten (IS) hyllet Masood som en av «kalifatets soldater» etter angrepet, men uten å navngi ham. Det er ikke avdekket noen konkret forbindelse mellom Masood og IS. Foreløpig antas det derfor at Masood var inspirert av organisasjonen og ikke direkte styrt av den. Statsminister Theresa May sa torsdag i parlamentet at politiet tror Masood handlet alene. Likevel ble altså åtte personer innbrakt torsdag etter politiransakelser flere steder.

Les mer om

  1. London
  2. Storbritannia
  3. Terror