Verden

Motvind for høyrepopulistene i Tyskland: Utforbakke på meningsmålingene, indre konflikt og maktkamp.

Alternative für Deutschland synker på meningsmålingene og trues av splittelse. Partilederen får hard intern kritikk etter et besøk i Moskva.

Seilasen mot Forbundsdagsvalget blir ikke enkel for Alternative für Deutschland. Partiet ris av indre konflikter. Leder Frauke Petry får pepper etter et besøk i Moskva.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist

Etter stor suksess i flere delstatsvalg og rekordtall på meningsmålinger i fjor, opplever det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland (AfD) en durabelig blåmandag nå i februar. En meningsmåling har oppslutningen om partiet helt nede på åtte prosentpoeng, en annen på 8,5. I desember i fjor lå de på 12, i januar på ti prosentpoeng.

Partiet trues også av en splittelse som delvis handler om ideologi, delvis om personlig maktkamp. At det er Forbundsdagsvalg til høsten gjør situasjonen prekær.

Nederlandske Geert Wilders og franske Marine le Pen poserer under et møte mellom europeiske høyrepopulister i Koblenz i januar. Frauke Petry (til høyre) og Alternative für Deutschland går det dårligere med.

Petry møtte ultranasjonalist i Moskva

Midt i denne vanskelige tiden reiser partileder Frauke Petry på besøk til Moskva. Der møter hun blant andre presidenten for Dumaen, Putins nære medarbeider Vjatsjeslav Volodin (som står på EUs sanksjonsliste) og den ultranasjonalistiske politikeren Vladimir Zjirinovskij.

For dette møtet får hun skarp kritikk fra partikolleger, også fra sin kollega (AfD har to partiledere) Jörg Meuthen. Han sier til Die Zeit at «uansett hvordan en vrir og vender på det, er Zjirinovskij en høyreekstremist og antisemitt, kjent for de mest absurde meninger. Han kan ikke være en samtalepartner for AfD».

  • ... men i nabolandet Frankrike haler høyrepopulistene og Marine le Pen inn på konkurrentene før presidentvalget.

Ifølge Bild forsøkte Petry å holde hemmelig for partikolleger at hun hadde reist til Moskva. Avisen spekulerer i at når Petry forsøker å fremstå som moderat, passer et møte med Zjirinovskij dårlig til imaget. Petry skal ha sagt til partikolleger at hun ikke visste at Zjirinovskij skulle delta på møtet.

Intern strid om synet på nazitiden

En annen konflikt er knyttet til en tale partiets leder i delstaten Thüringen Björn Höcke holdt i Dresden i januar. Her snakket han om Holocaust-minnesmerket i Berlin som et «skammens minnesmerke», argumenterte for at tyskerne må få et mer positivt bilde av egen historie og kritiserte tysk minnepolitikk.

Etter talen har partiet tapt minst 100.000 euro (drøyt 850.000 kroner) fordi økonomiske givere har trukket seg, skriver Die Welt. Landsstyret – med Frauke Petry i spissen – har også fattet et vedtak om å kaste Höcke ut av partiet, men striden om det virkelig kommer til å skje, pågår fortsatt.

Höcke har for øvrig senere sagt at han dessverre snakket om et stort og viktig tema i en «tale i et øltelt». Han traff dermed ikke riktig toneleie, og det ber han om unnskyldning for.

Flyktningkrisen mindre het

Alternative für Deutschland ble stiftet som et anti-euro parti i 2013, og gjennomgikk en dramatisk splittelse våren 2015. De gjenværende trakk partiet i en mer innvandringskritisk retning, og da flyktningkrisen rullet og gikk nøt partiet stor suksess. Nå stilles det stadig oftere spørsmål om nok en splittelse står for døren.

Björn Höckes kontroversielle uttalelser om nazitidens plass i tysk historie har ført til at partiet har mistet flere store økonomiske bidragsytere. Bildet er tatt utenfor den tidligere konsentrasjonsleiren Buchenwald, der han ble nektet adgang da Holocaustdagen skulle markeres.

Men nedgangen på meningsmålingene kan ha flere årsaker enn indre strid. Blant annet oppleves ikke flyktningkrisen som et like hett tema lenger. – AfD trakk lenge til seg velgere på flyktningkrisen, men nå scorer de lite på det. Den kaotiske ledelsen til president Donald Trump, som partiet først feiret, skaper nå uro, sier Manfred Güllner, leder for meningsmålingsinstituttet Forsa, ifølge Die Welt.

Sosialdemokratene lokker AfD-velgerne

Forsa-sjefen Manfred Güllner mener at konfliktene i Alternaive für Deutschland får mer moderate velgere til å gå over til sosialdemokratene i SPD. – De tror at kanslerkandidaten Martin Schulz kan komme til å avløse den forhatte Angela Merkel, sier Güllner.

De tyske sosialdemokratene har opplevd en enorm opptur etter at de utnevnte Martin Schulz som kanslerkandidat. Et flertall av tyskerne vil nå heller ha Schulz enn Merkel som kansler ifølge ferske meningsmålinger. For første gang på ti år slår SPD Merkels kristeligdemokratiske parti CDU/CSU på målingen Deutschlandtrend. Partiet får 32 prosentpoeng, mot CDU/CSU 31.

Mottagelsen ringreven fra Brussel Martin Schulz har fått hos velgerne, har overrasket de fleste.

– Tyskland må være det eneste landet i Europa der folk kan bli entusiastiske overfor noen som har hatt hele sin karrière i EU-parlamentet, tvitret den politiske analytikeren Ulrich Speck.