Verden

Trump krever at Kongressen gransker Obama

President Donald Trump krever at Kongressen setter i gang granskning av om president Barack Obama satte i gang ulovlig etterforskning av Trumps valgkampanje.

Flere politikere krever nå at president Donald Trump viser frem bevis for påstanden om at han ble overvåket av Barack Obama. Trump vil at Kongressen gransker forgjengeren. Foto: POOL / X80003

  • NTB

USAs tidligere etterretningssjef James Clapper avviser at det fantes noen hemmelig rettsordre om å avlytte Trump Tower under valgkampen.

Det hvite hus sier det ønsker at kongresskomiteene som etterforsker russisk innblanding i fjorårets presidentvalg i USA, også undersøker om presidentens etterforskningsmyndighet ble misbrukt i 2016.

Trumps regjering er under hardt press etter avsløringene om kontakt med russiske tjenestemenn under valgkampen. Lørdag slo Trump tilbake og hevdet at han hadde blitt avlyttet av tidligere president Barack Obama.

Ukjent kilde

– Forferdelig! Fant akkurat ut at Obama avlyttet telefonen min i Trump Tower like før seieren. Ingenting funnet. Dette er mccarthyisme!, tvitret Trump. Han la ikke fram bevis eller opplysninger som kunne underbygge de oppsiktsvekkende påstandene. Det gjør Det hvite hus heller ikke i meldingen som er lagt ut søndag.

I meldingen viser Trumps talsmann Sean Spicer til bekymringsfulle "meldinger", uten å gå i detalj om hvor de kommer fra, og sier saken ikke vil bli kommentert videre før Kongressen har gransket saken.

Rubio: Det hvite hus må svare

Florida-senator Marco Rubio sier Det hvite hus må svare på nøyaktig hva det er president Donald Trump refererer til når han hevder Trump Tower ble avlyttet.

Rubio sitter i senatets etterretningskomité, og i et intervju med NBC ber den republikanske senatoren presidenten svare på hva som ligger bak påstandene om at tidligere president Barack Obama hadde avlyttet ham under valgkampen.

Trump har så langt ikke lagt fram noen beviser som underbygger påstanden. Søndag krevde Det hvite hus at Kongressen etterforsker om Barack Obama satte i gang ulovlig etterforskning under presidentvalgkampen. Obama avviser påstandene, og sier han aldri har gitt ordre om å avlytte noen.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sier det er "helt latterlig" av Trump å påstå at Obama ville ha beordret avlytting av en amerikansk borger.

Pelosi sier videre at "vi gjør ikke sånt".

I et intervju med CNN sier Pelosi at Trump følger oppskriften for hvordan finne på historier, deretter få mediene til å skrive om det, for så å si at alle skriver om det.

Hun omtaler det som et "autoritært verktøy" å alltid få folk til å "snakke om det du vil at de skal snakke om"

Etterretningssjef: - Jeg kan avvise dette

James Clapper var USAs nasjonale etterretningssjef i Barack Obamas tid som president.

– Det var ikke noen slik avlyttingsvirksomhet i gang mot presidenten, som var påtroppende president på den tiden. Heller ikke da han var presidentkandidat, og heller ikke mot valgkampapparatet hans, sier Clapper til NBC.

Den tidligere etterretningssjefen sier at han ville ha visst om en rettsordre rettet mot fremmed etterretningsvirksomhet i en sak som denne.

– Absolutt. Jeg kan avvise dette, sier han.

Clapper gikk av 20. januar da Donald Trump tok over som president.

Trump gikk lørdag ut på Twitter og hevdet at tidligere president Barack Obama hadde avlyttet ham undervalgkampen, uten å legge fram bevis eller opplysninger som kunne underbygge påstanden. Søndag krevde Det hvite hus at Kongressen etterforsker om Barack Obama satte i gang ulovlig etterforskning under presidentvalgkampen.

Obama avviser påstandene, og sier han aldri har gitt ordre om å avlytte noen.

Obama avviser

Obama var tidlig ute med å avvise påstandene, via sin talsmann Kevin Lewis. Lewis sier at Obamas regjering hadde en "grunnleggende regel" om å ikke blande seg inn i uavhengig etterforskning ledet av Justisdepartementet.

– Som en del av den praksisen, beordret verken president Obama eller noe annet stabsmedlem i Det hvite hus overvåking av noen amerikansk borger. Å antyde noe annet, er rett og slett usant, sier han.

President Barack Obamas regjering og USAs etterretningstjenester gikk før valget ut og advarte om at Russland forsøkte å påvirke presidentvalget i USA gjennom hacking og andre metoder.

Les også

  1. Trump mener han ble avlyttet av Obama

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Barack Obama