Trumps anklager mot Obama blir avvist gang på gang. Men han nekter å gi seg.

«Alle» avviser Donald Trumps anklager om at Obama overvåket ham. Men Det hvite hus vil ikke gi seg, og i hvert fall ikke si unnskyld til Obama.

  • Tarjei Kramviken
  • Christina Pletten

Det er en ulmende skandale som ikke vil gå bort. For hver dag som går uten bevis, blir den dypere. Likevel står president Donald Trump fast på sine anklager mot Barack Obama.

Tatt av luften

I en siste omdreining ble det tirsdag kjent at TV-kanalen Fox News tar kommentatoren Andrew Napolitano av luften. Det var han som brakte frem teorien om at Obama hadde bedt britene avlytte Trump. Påstandene ble senere referert av Det hvite hus’ talsmann.

  • Her kan du se mandagens høring i Kongressen:

Vitnet under ed

To uker er gått siden Trump først kom med alvorlige bekyldninger om at hans forgjenger beordret avlytting av Trump Tower i New York.

I dagene etterpå har hverken Trump eller andre i Det hvite hus kommet med beviser for påstandene, til tross for utallige oppfordringer.

En rekke personer, inkludert Obama selv, har avvist at de er sanne. Mandag sa FBI-sjef James Comey under ed i Kongressen at han ikke har noe informasjon som støtter anklagene.

– Dette er ikke over

Flere har foreslått at Trump ber om unnskyldning. Men Trump og hans team gir seg ikke. FBI-sjefens ord «endrer ingenting», sa president Donald Trumps pressetalsmann Sean Spicer mandag ettermiddag.

– Nei, dette er ikke over, vi har begynt en høring, sa Spicer.

Her er en oppsummering av avlyttingssaken og det som har blitt sagt om den hittil:

4. mars: «En fæl (eller syk) type»

President Trump skriver flere meldinger på twitter der han anklager Obama for å ha avlyttet ham, og kaller ham «en fæl (eller syk) type!». Trump sammenligner avlyttingen med tidligere president Richard Nixons Watergate-skandale.

Trump henviser også til «McCarthyism», et uttrykk for en av etterkrigstidens styggeste historier i Washington. Senator Joe McCarthy drev en politisk heksejakt på motstandere han mente var på en eller annen måte forbundet med kommunisme.

4. mars: «Det er simpelthen løgn»

Barack Obamas talsperson Kevin Lewis sier i en uttalelse at påstandene «simpelthen er løgn».

«Hverken President Obama eller noen andre ansatte i Det hvite hus har beordret avlytting av noen amerikanske borgere», skriver Lewis.

FBI-sjef James Comey ber justisdepartementet dementere påstanden, melder amerikanske medier.

5. mars: «Det var media som bragte anklagene først»

Visepressesekretær Sarah Huckabee Sanders sier på et politisk talkshow at det ikke var «noe Trump fant på». Det var mediene som først rapporterte om overvåkningen, deriblant BBC og The New York Times, sier Sanders. Politifact faktasjekker påstandene hennes og konkluderer med at de er falske.

Pressesekretær Sean Spicer sier at Trump vil ha den påståtte avlyttingen etterforsket.

James Clapper var øverste sjef for USAs etterretningsorganisasjoner under Obama.

5. mars: «Jeg kan benekte anklagene»

Trump Tower har ikke vært avlyttet, sier leder for etterretningsorganisasjonene i USA under Obama, James Clapper, på TV-programmet Meet The Press.

– Det var ingen slik avlyttingsvirksomhet mot presidenten, den påtroppende presidenten, eller når han var kandidaten, eller mot hans kampanjeteam, sier Clapper.

Spicer på pressebriefingen 7. mars.

7. mars: «Nei, vi angrer ingenting»

Spicer sier at den beste måten å undersøke Trumps påstander er gjennom komiteene i Kongressen, som allerede er i gang med å etterforske Russlands innblanding i valget.

Spicer blir spurt om presidenten angrer på anklagene.

– Nei, svarer Spicer.

10. mars: «Vil Trump be om unnskyldning?»

Etterretningskomiteen i Representantenes hus ber Justisdepartementet om å overlevere eventuelle bevis på avlytting innen 13 mars.

Spicer blir spurt om Trump vil be om unnskyldning dersom anklagene er grunnløse.

– La oss ikke ta ting på forskudd, svarer Spicer.

Senere har flere oppfordret Trump til å be om unnskyldning dersom beskyldningene er falske, blant annet av den republikanske kongressmannen Tom Cole, og tidligere CIA-sjef og forsvarsminister Leon Panetta.

Kellyanne Conway svarer på spørsmål fra journalister utenfor Det hvite hus.

12. mars: «Det kan være TV eller mikrobølgeovner»

Trumprådgiver Kellyanne Conway forsvarer påstandene i et intervju med New Jersey-avisen The Record.

– Du kan overvåke noen gjennom deres telefoner, selvfølgelig gjennom fjernsynsapparater og på mange måter, inkludert mikrobølgeovner som kan forvandles til kameraer, sa Conway.

Hun gikk senere tilbake på uttalelsene og sa at hun hadde snakket om «overvåking generelt», ikke om Obamas påståtte overvåking av Trump.

13. mars: «Det sto i hermetegn»

– Presidenten var veldig klar i sin tweet om at det var «wiretapping», sa pressesekretær Spicer på sin daglige briefing 13. mars. Spicer laget hermetegn i luften med fingrene for å understreke at det var ment i overført betydning.

Presidenten brukte ordet i hermetegn fordi han egentlig mente overvåkning og «andre aktiviteter», forklarte Spicer.

– Han tror ikke at Obama personlig gikk og avlyttet telefonen hans. Men det er soleklart at Obama-administrasjonen, at det var overvåkingsaktivitet og andre aktiviteter som skjedde i valget i 2016, sa Spicer.

15. mars: «Vi har ikke bevis»

De to lederne for en av komiteene som etterforsker Trumps påstander, i sammenheng med forbindelsene til Russland, sier de ikke har funnet noe bevis for at Trump ble avlyttet.

– Vi har ikke noe bevis for at det skjedde, sier republikaneren Devin Nunes i en pressekonferanse med sin demokratiske kollega Adam Schiff.

En talsmann for Barack Obama, tidligere etterretningssjef James Clapper (i midten) og FBI-sjef James Comey (til høyre) har alle avvist at Trump ble avlyttet.

15. mars: «Det vil komme frem interessante ting»

Trump kommenterer påstandene i et intervju med Fox News. Han gjentar hermetegn-teorien.

– Det dekker – for avlytting er ganske gammeldagse greier – også overvåking og mange andre ting. Og ingen snakker noen gang om at det var i hermetegn, men det er viktig, sier Trump.

Presidenten sier også at det vil «komme frem interessante ting» i de neste to ukene.

16. mars: «Ingen har sett bevis»

Den øverste lederen i Representantenes hus, den republikanske speakeren Paul Ryan, sier i et intervju med CNN at han ikke har sett noe bevis på at Trump ble avlyttet.

Lederen for Senatets etterretningskomite, republikaneren Richard Burr, og den fremste demokraten i komiteen, Mark Warner, kommer med en felles uttalelse om at de «ikke har indikasjoner» på at Trump Tower ble avlyttet «hverken før eller etter valget i 2016».

16. mars: «Det var britene»

Pressetalsmann Sean Spicer beskylder den britiske signaletterretningen GCHQ for å ha overvåket Trump på vegne av Obama.

– Han brukte ikke NSA, han brukte ikke CIA, han brukte ikke FBI og han brukte ikke justisdepartementet. Han brukte GCHQ, leste Spicer opp fra notatene sine.

Sitatet var hentet fra Fox News-kommentatoren Andrew Napolitano. Fox News nekter senere å ta ansvar for om uttalelsen medfører riktighet. Nå melder Associated Press at Napolitano er tatt av luften og en kilde sier han ikke vil komme tilbake med det første.

Theresa Mays regjering avviser at de står bak avlytting av Trump.

17. mars: «Påstandene er latterlige»

GCHQ, som vanligvis ikke kommenterer noe som helst, dementerer påstandene til Spicer. En talsmann for statsminister Theresa May sier at Storbritannia har protestert og gjort det klart for Trump-regjeringen at påstandene er latterlige.

De sier videre at de har fått forsikringer om at slike påstander ikke vil bli repetert. Britiske medier rapporterer at Det hvite hus har bedt om unnskyldning. Det hvite hus nekter.

Trump og Merkel på en noe anstrengt pressekonferanse.

17. mars: «Vi har noe til felles»

Trump skylder bruduljen med britene på Fox News under en pressekonferanse med forbundskansler Angela Merkel.

– Alt vi gjorde var å sitere et visst veldig talentfullt, juridisk hode som var ansvarlig for å si det på TV, sa Trump. Han fortsatte med å si at «dere burde ikke snakke med meg om dette, dere burde snakke med Fox».

– Når det gjelder overvåking fra den forrige administrasjonen har vi kanskje noe til felles, sa Trump og pekte på Tysklands kansler Angela Merkel da hun var på beøk i Washington forrige uke.

Han viste til Snowden-avsløringene om at den amerikanske signaletterretningen NSA hadde overvåket Merkels telefon.