Verden

Derfor hagler nazi-beskyldninger og reprimander mellom allierte land

Tyrkia påstår Nederland driver med nazi-praksis og holder deres borgere som gisler. Nederland mener Tyrkia driver med utpressing og opptrer uansvarlig.

Hissig stemning: Opprørspoliti støtte sammen med demonstranter utenfor det tyrkiske konsulatet i den nederlandske byen Rotterdam søndag 12. mars.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

En intens og oppfarende krangel utspiller seg for åpen scene mellom Tyrkia og to europeiske land. Det diplomatiske rabalderet oppleves som spesielt uvanlig fordi det skjer mellom land som tilhører den samme forsvarsalliansen, NATO.

Søndag rykket Frankrikes utenriksminister ut og manet til dempede gemytter. Nederlands statsminister Mark Rutte sa søndag tvert nei til å be om unnskyldning.

Her er seks spørsmål og svar om feiden:

1. Hva er det som har skjedd mellom Tyrkia og andre europeiske land?

Flere tyrkiske politikere er blitt nektet å holde valgmøter først i Tyskland og så senere i Nederland. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kalte de tyske handlingene for «nazi-praksis». Forbundskansler Angela Merkel sa til forbundsdagen at utsagnene var «trist, utrolig upassende» og «uberettiget». Hun ville ikke «tillate at nazistenes ofres lidelser skulle bli bagatellisert» av slike sammenligninger.

Også da Nederland nektet fremstående tyrkiske politikere å holde valgmøter, ble nazi-kortet trukket frem.

– Vi trodde nazismen var død, men den lever i Vesten, sa Erdogan da han søndag fortsatte med denne argumentasjonen.

Tyrkias utenriksminister holdt søndag møte i Frankrike etter han ble nektet å lande i Nederland lørdag.

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu holdt søndag valgmøte i Metz i Frankrike. Lørdag ble han nektet landingstillatelse i Nederland.

2. Hva handler den tyrkiske valgkampen om?

Tyrkiske velgere skal 16. april gå til urnene i en folkeavstemning om endringer i grunnloven. Den viktigste biten handler om å fjerne landets parlamentariske system. Statsministerjobben blir borte, og en direkte folkevalgt president skal i stedet lede regjeringsarbeidet. Kritikerne mener dette vil påvirke maktfordelingen slik at presidenten får uheldig mye av makten.

  • Aftenposten mener: Tyrkia er et stadig større problem

3. Hvorfor driver tyrkere valgkamp i Tyskland og Nederland?

Meningsmålingene i Tyrkia om saken spriker kraftig. Enkelte viser opp mot 60 prosent ja, andre opp mot 60 prosent nei. Det kan derfor bli en valgthriller, og i flere vesteuropeiske land er det mange velgere.

På 1960-tallet trengte land som Tyskland, Nederland, Frankrike, Østerrike og Belgia arbeidskraft og inngikk avtaler med Tyrkia om innvandring. Ifølge Tyrkias utenriksdepartement bor det over 4,5 millioner tyrkere i vesteuropeiske land. Tyskland har den største tyrkiske befolkningen i verden utenfor Tyrkia. Det er beregnet at omtrent 1,4 millioner innbyggere i Tyskland har stemmerett i Tyrkia. Også i Nederland er det flere hundre tusen tyrkere. Tyrkisk UD mener Nederland ved å avvise tyrkiske politikere «holder en halv million av våre borgere som gisler».

I Istanbul klatret en mann søndag opp på taket av Nederlands konsulat og byttet ut det nederlandske flagget med det tyrkiske.

4. Hvorfor stoppet tyske og nederlandske myndigheter valgmøter?

Begge landene argumenterer med hensyn til den offentlige ro og orden når de ikke tillater tyrkiske ministre å holde møter. I Nederland fikk Tyrkias utenriksminister nei til å holde et offentlig møte i Rotterdam. Nederlandsk UD påpeker at de forhandlet med tyrkerne om å la den tyrkiske utenriksminister holde møte i en mindre og mer lukket sammenheng. Men da tyrkerne truet dem med sanksjoner, ble det uaktuelt å slippe utenriksministeren inn i landet, fremgår det av en kunngjøring.

Nederlenderne mener det var «uansvarlig» at den tyrkiske familieministeren Fatma Betul Sayan Kaya etter dette søndag forsøkte å holde møte i Nederland etter å ha kjørt bil fra Tyskland. Hun ble eskortert tilbake til den tyske grensen.

Tilhengere av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan protesterer utenfor det nederlandske konsulatet i Istanbul søndag.

5. Har landene underliggende motiver for rabalderet?

Nederland holder valg allerede til uken. Det spekuleres rundt hvem som kan tjene på krangelen med tyrkerne. Enkelte mener hissige, demonstrerende tyrkere i Nederland vil favorisere Geert Wilders og hans islamkritiske parti. Andre mener regjeringssjef Mark Rutte vinner støtte i befolkningen ved å vise at han er tøff mot Tyrkia.

I en uttalelse fra UD i Nederland kan det dessuten se ut som noe mer enn den offentlige ro og orden som står på spill. Der heter det at møter for å informere tyrkiske velgere i Nederland er OK, men «disse møtene må ikke skjerpe spenningene i vårt samfunn», heter det.

I Tyrkia bruker president Erdogan og ja-siden krangelen i sin valgkamp.

6. Hva kan skje videre i denne krangelen?

Det er svært usikkert. Nederlands ambassadør til Tyrkia er for øyeblikket ikke i Tyrkia. Tyrkerne har sagt at det ikke er noe poeng at han vender tilbake med det første.

– Våre nederlandske motparter er blitt fortalt at denne alvorlige avgjørelsen mot Tyrkia og det tyrkiske samfunnet i Nederland vil føre til alvorlige konsekvenser i våre diplomatiske, politiske, økonomiske og andre forbindelser, heter det i en uttalelse fra UD i Ankara.

De viser til at landene har hatt forbindelser i 405 år uten alvorlige gnisninger og at ansvaret og skammen ligger hos nederlenderne. Forholdet til Tyskland ser ut til å være litt mindre uvennskapelig etter at utenriksministrene møttes onsdag.

Les mer om

  1. Nederland
  2. Tyrkia
  3. Tyskland
  4. Recep Tayyip Erdogan