Verden

Barna får det livsviktige sprøytestikket i en hemmelig hage

I deler av Zimbabwe er det en religiøs sekt som nekter befolkningen helsehjelp. Løsningen er en hemmelig klinikk, skjult i en hage.

Kvinner og barn samles i den tidligere grønnsakshagen i Zimbabwe. Mennene skal helst ikke vite om klinikken. Foto: Mortuza Sheikh/Plan

 • Reidun J. Samuelsen
  Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

I ly av åkeren, får gravide kvinner en helsesjekk. Foto: Mortuza Sheikh/Plan

Kvinnene går lange veier for å nå frem til klinikkhagen i Zimbabwe. Gravide kvinner, mødre med småbarn på armen, kommer for å få behandling og vaksiner uten at ektemennene vet om det.

Det er hjelpeorganisasjonen Plan som driver helseklinikken som ligger skjult i en tidligere grønnsakshage i det sør-østafrikanske landet.

Mistet tre barn

Vimbai mistet tre barn i løpet av fem år. Gjennom Plan forteller hun om tapet av barna, og hvorfor hun nå går langt for å få vaksinert sine nye barn.

Et av barna hennes døde av meslinger 10 måneder gammel, en annen av influensa 9 måneder gammel, mens det tredje barnet døde 11 måneder gammel av malaria.

— Etter at barna døde, lærte jeg at disse sykdommene var mulig å forebygge og behandle, forteller Vimbai.

afp000846264-HJqCFJ2agT.jpg Foto: Mortuza Sheikh/Plan

— Mødrene trosser mennene

Meslinger sprer seg i Europa og USA. Den siste tiden har utbrudd i områder der sykdommen nærmest har vært utryddet, skremt vestlige småbarnsforeldre. Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at det har vært et mål å utrydde meslinger i Europa i 2015. Det er lite som tyder på at det målet blir nådd. Akkurat nå pågår 5-6 større utbrudd i ulike europeiske land.

Vaksineskepsis blant vestlige foreldre, er blant årsakene.

– De siste dagers debatt viser at spørsmålet om vaksine er høyaktuelt i alle land. I alle land er det også skeptikere. I Zimbabwe har de funnet en viktig allianse i mødrene som trosser lokale tradisjoner, sier konstituert generalsekretær i Plan Norge, Kjell Erik Øie.

Meslinger gir høy feber og et stygt utslett. Denne uken døde en liten gutt i Tyskland av sykdommen.

Hver dag dør 400 av meslinger

I utviklingsland, spesielt i deler av Afrika og Asia, er meslinger fortsatt en vanlig dødsårsak.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) blir årlig 20 millioner mennesker smittet med meslinger. På verdensbasis dør rundt 400 mennesker av sykdommen hver eneste dag, viser tall fra 2013.

Plan ønsker ikke å fortelle hvilken religiøs sekt som ikke tillater helsehjelp i dette området av Zimbabwe. Mye tyder imidlertid på at det er et av de konservative, kristne kirkesamfunnene i landet, som er kjent for å nekte sine medlemmer medisinsk behandling.

Problemstillingen er blant annet kommentert av The Community Working Group on Health i Zimbabwe, og den er ikke unik for Afrika. I Pakistan har det vært islamistgrupper som angriper helsearbeidere som gir barna poliovaksine.

Norge gir vaksine-milliarder

Norge har gjennom flere år gitt store bidrag til vaksinering av barn i utviklingsland. De siste årene har vaksinealliansen Gavi vært den største mottager av pengene.

Bill Gates roser Norges bidrag til vaksinering av barn i utviklingsland. Her med statsminister Erna Solberg. Foto: Markus Schreiber

Nylig ble det kjent at Regjeringen øker det norske bidraget til Gavi til 6,25 milliarder kroner i perioden 2016-2020.

Det er Gates Foundation som er hovedsponsor, og Bill Gates har uttalt at alliansens mål for perioden 2016-2020 er å vaksinere 300 millioner barn.

Det kan bidra til å redde 5-6 millioner liv.

 1. Les også

  - Det som har skjedd i USA er peanuts mot det vi har i Europa

 2. Les også

  Meslinger: Europeisk vaksinetvang gir inntil 99 prosents dekning

 3. Les også

  Slik fungerer vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Babyer bør vaksineres før ferie i utlandet

 2. NORGE
  Publisert:

  Slik vet du om du er immun mot meslinger

 3. NORGE
  Publisert:

  To nye tilfeller av meslinger i Norge

 4. VERDEN
  Publisert:

  Vaksinasjonsdekningen i befolkningen er uendret. Ekspert mener det er andre grunner til at barnesykdommer fortsetter å øke.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Stadig nye meslingutbrudd i Europa. Kjendiser får noe av skylden.

 6. NORGE
  Publisert:

  Ber alle med uvaksinerte barn som var på Sagene helsestasjon bestemte dager ta kontakt