Homofilt ekteskap kan bli lovlig i hele USA før sommeren

Flere muslimer enn evangeliske kristne sier ja til to mennesker med samme kjønn kan gifte seg. Tirsdag starter behandlingen av spørsmålet i USAs Høyesterett.

Kjæresteparet Larry Clement og Hank Hamilton giftet seg i Chicago da delstaten Illinois godkjente homofilt ekteskap 1. juni i fjor. Nå er ekteskap mellom mennesker av samme kjønn tillatt i 36 av USAs delstater, i tillegg til D.C. Det er en firedobling siden 2012.

Over halvparten av alle amerikanere er nå positive til ekteskap mellom to personer av samme kjønn, ifølge en undersøkelse utført av Public Religion Research Institute.

Undersøkelsen er en del av organisasjonens årlige American Values Atlas, som baserer seg på årlige telefonintervjuer med 50.000 tilfeldig utvalgte amerikanere og analyserer sammenhengen mellom verdioppfatninger og religiøs og demografisk tilhørighet.

Langt flere muslimer enn hvite evangeliske protestanter stiller seg positive til at par av samme kjønn kan gifte seg: Mens 42 prosent av de spurte muslimene sier ja, svarer godt under en tredel av sistnevnte gruppe det samme.

Den evangeliske kirken står sterkt i USA, og vektlegger preken, misjonering og skriften som det eneste utgangspunkt for troen.

Størst er støtten til homofilt ekteskap blant buddhister, jøder og amerikanere som ikke tilhører noen religiøs gruppering. Motviljen er størst blant mormonere og Jehovas Vitner.

Kan bli tillatt før sommeren

Tirsdag bringes spørsmålet opp på nasjonalt plan, når Høyesterett skal ta stilling til om delstatene Michigan, Ohio, Kentucky og Tennessee skal få opprettholde forbudet som ble vedtatt av en ankedomstol i Cinncinati i november.

Retten skal behandle to spørsmål: Om den amerikanske grunnloven krever at alle delstater innvilger ekteskap for par av samme kjønn, og om delstater der dette ikke er tillatt likevel må anerkjenne homofile ekteskap inngått i andre delstater.

Det er ventet at dommen faller før Høyesterett tar sommerferie i juni.

Sterk holdningsendring

Holdningen til homofilt ekteskap har endret seg kraftig i USA de siste årene. Da Massachusetts ble den første staten som tillot homofile par å gifte seg i 2003, var det ikke flertall for dette i noen av landets store religiøse grupperinger.

Demokratenes Hillary Clinton mener nå at den amerikanske grunnloven gir homofile rett til å gifte seg.

I dag er ekteskap mellom to personer av samme kjønn tillatt i 36 av USAs delstater, i tillegg til i hovedstadsområdet District of Columbia. Det er en firedobling siden 2012.

Nå bor over 70 prosent av alle amerikanere i delstater der homofile par kan gifte seg.

Holdningsendringen skaper hodebry for Republikanerne, og Demokratenes trolige presidentkandidat Hillary Clinton har gjort helomvending: Fra å være motstander hevder hun nå at homofilt ekteskap er en konstitusjonell rettighet.

Heller homofili enn tilfeldig sex

Unge amerikanere er delt i synet på homofili: 38 prosent mener det er moralsk galt, mens 42 prosent mener det er moralsk akseptabelt.

Aksepten er imidlertid litt høyere for homofili enn for å få barn utenfor ekteskapet, og for sex mellom to personer som ikke planlegger å starte et forhold.

Nesten dobbelt så mange unge amerikanere godtar homofili fremfor abort: Kun 21 prosent mener abort er moralsk akseptabelt.