Verden

Iraks statsminister feiret med regjeringsstyrkene i Mosul

Iraks statsminister Haider al-Abadi feiret seieren over den ytterliggående islamistgruppa i IS i Mosul sammen med regjeringsstyrkene. 

Irakske soldater startet feiringen av seieren over IS i Mosul allerede lørdag. Søndag kom landets statsminister til byen og erklærte den gjenerobret.
  • NTB
  • Olga Stokke
    Journalist
  • Thomas Olsen
    Journalist
Iraks statsminister Haider al-Abadi (t.h.) ankom Mosul for å feire seier over IS søndag. Foto:, Iraqi Federal Police Press Office via AP / NTB scanpix
På Tahrir-plassen i Bagdad feires statsminister Haider al-Abadis erklæring at IS er beseiret i Mosul. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix
Irakiske soldater feirer seieren over IS i Mosul. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Abadi kom søndag selv til Mosul for å erklære den endelige seieren over IS' siste bastion i Irak. Utover dagen har han feiret sammen med regjeringsstyrkene.

En smilende statsminister har gått rundt sammen med soldatene, og på et tidspunkt tok han tak i et irakisk flagg og draperte det over sine egne skuldre.

– Den øverstkommanderende for de irakiske styrkene, Haidar al-Abadi, er ankommet til den befridde byen Mosul og har ønsket de heroiske soldatene og det irakiske folk lykke til med den store seieren, het det i en kunngjøring fra Abadis kontor tidligere søndag ettermiddag.

Abadi lover at gjenoppbygging av Mosuls infrastruktur er en topprioritet i tida framover.

Statlig irakisk TV har sendt bilder av gatefeiringer over hele landet, i noe kringkasteren omtaler som «seieren» over IS.

Det irakiske militærpolitiet har avholdt en seremoni i Mosuls gamleby for å markere at dens operasjoner i byen var avsluttet.

– Fortsatt kamper

Til tross for at Abadi har erklært seier over IS, meldes det om pågående kamper enkelte steder i den irakiske storbyen. Skyting kunne fortsatt høres i det Statsministerens kontor gikk ut med uttalelsen.

Statlig irakisk TV melder ifølge CNN at IS-krigere fortsatt holder stand i en bydel.

Ifølge kanalen har Abadi beordret hæren til å fortsette å rydde opp i byen helt til de siste «lommene med fiender» er fjernet.

Tidligere søndag meldte sikkerhetskilder at soldatene var bare få meter fra å ha kontroll over hele byen, og at noen av de siste IS-krigerne i byen kastet seg i elva Tigris for å komme seg unna.

Forskanset seg i gamlebyen

Den irakiske offensiven for å drive den ytterliggående islamistgruppa IS ut av Mosul har vart i ni måneder. De siste ukene har vært tunge siden IS-krigere forskanset seg i de smale gatene i Vest-Mosuls gamleby.

Regjeringsstyrkene har hatt støtte fra forskjellige sjiamuslimske militsgrupper og av de kurdiske styrkene i Nord-Irak, samt flystøtte fra USA og andre land i koalisjonen for å bekjempe IS.

Rundt 915.000 innbyggere har forlatt hjemmene sine i Mosul siden offensiven startet i oktober, ifølge nye tall fra FN tidligere i uka. Rundt 200.000 av dem har flyttet hjem igjen, hovedsakelig til Øst-Mosul.

Gisselsituasjon enda uklar

Allerede sent lørdag kveld skal oberstløytnant i den irakske hæren og leder for antiterrorstyrken CTS, Thaer al-Kinani, ha erklært på iraksk TV at Mosul er frigjort, skriver Kurdistan24.

– IS-kalifatet har falt. Irakske styrker har nå nådd elvebredden av Tigris, skal Al-Kinani ha erklært på TV-kanalen Al-Sumaria.

Dette viste seg imidlertid være litt i tidligste laget. Lørdag kom det meldinger om harde og intense sammenstøt mellom den irakske hæren og de siste IS-soldatene i Mosuls gamleby.

Ifølge Kurdistan24s korrespondent skal IS-soldater holde 20 gisler i en kirke inne i gamlebyen lørdag.

Gislene er etniske jesidi-kurdere, en religiøs minoritet som har opplevd grusomme overgrep i de IS-kontrollerte områdene. Det skal ifølge den kurdiske nyhetskanalen være både kvinner og barn blant gislene. Opplysningen skal ha kommet fra de irakske sikkerhetsstyrkene.

Det er enda uklart hvordan situasjonen har utviklet seg.

Saken oppdateres.