Verden

Trump-svigersønn: Husket ikke engang navnet på Russlands ambassadør

President Donald Trumps rådgiver og svigersønn Jared Kushner vil i en lukket høring i dag fortelle om fire møter han har hatt med russere. Han skriver at han «ikke har noe å skjule».

Jared Kushner er Donald Trumps svigersønn og en høytstående rådgider i Det hvite hus. Han var også sentral under fjorårets valgkamp.
  • Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Kushner skal mandag forklare seg i et lukket møte i Senatets etterretningskomité. Tirsdag skal han forklare seg for etterretningskomiteen i Representantenes hus, også det bak lukkede dører.

Komiteene gransker mistankene om at personer i Donald Trumps valgkampanje i 2016 deltok i en sammensvergelse med russere for å påvirke den amerikanske valgkampen.

«Jeg konspirerte ikke, og vet heller ikke om noen andre i kampanjen som konspirerte med noen fremmed makt», skriver Kushner i en skriftlig erklæring til Kongressen.

Så langt er det ikke bevist om det var noe samarbeid mellom noen i Trump-leiren og russerne. Saken etterforskes av de to komiteene i Kongressen og av spesialetterforsker Robert Mueller og hans stab.

«Nesten ingen» kontakt med russere

Kushner var aktiv i Trumps valgkamp og hadde blant annet ansvar for utenrikspolitikk. Forut for forklaringene leverte han erklæringen om sine møter og kontakter med russere under valgkampen.

«Det var nesten ingen», skriver Kushner.

Jared Kushner har en bred portefølje i Det hvite hus og er sterkt involvert i utformingen av Trumps utenrikspolitikk.

Han opplyser videre at han utvekslet høflighetsfraser og visittkort med Russlands ambassadør Sergej Kisljak under et valgmøte i april.

Dagen etter valget husket han ikke engang navnet på ambassadøren, står det videre. Kampanjen hadde fått en gratulasjon fra Russlands president Vladimir Putin. Kushner ville få bekreftet at den var ekte og forteller at han sendte følgende e-post til en redaktør som hadde bistått med april-møtet: «Hva heter Russlands ambassadør?»

Møtte Russlands ambassadør

Nyhetsbyrået Reuters har skrevet at Kushner har hatt to telefonsamtaler med Kisljak mellom møtet i april og valget, men han sier selv han ikke kan huske dette.

Han skriver at de har saumfart telefonloggene fra perioden, men ikke kan finne numre som kan knyttes til Kisljak. Kushner skriver i erklæringen at han er «skeptisk» til om de påståtte samtalene har funnet sted.

Donald Trump jr. og hans møte med en russisk advokat i fjor sommer har fått enorm oppmerksomhet de siste ukene.

Møte med advokat

Tidligere i sommer ble det avslørt at Kushner og presidenten Trumps sønn, Donald Trump jr., hadde møtte en russisk advokat med bånd til Kreml. Hun hadde lovet negativ informasjon om Hillary Clinton. Kushner skriver at møtet var «bortkastet tid».

«Jeg e-postet faktisk en assistent fra møtet etter omtrent ti minutter og skrev ‘Kan du ringe mobilen min? Trenger unnskyldning for å gå fra møtet’»

E-postutvekslingen i forkant viser at Trump jr. videresendte informasjon om at advokaten representerte russiske myndigheter, til Kushner og kampanjesjef Paul Manafort. Kushner sier at han kun leste e-posten med når møtet var, og ikke resten av tråden.

«Den e-posten var på toppen av en lang utveksling som jeg ikke leste på det tidspunktet», skriver Kushner.

  • Flere mener Trumps sønns møte med en russisk advokat gjør Russland-hodepinen veldig mye større. I denne nyhetsanalysen forklarer vår USA-korrespondent hvorfor.

Skylder på assistent for skjematabbe

Kushner klandrer en assistent for at et søknadsskjema for sikkerhetsklarering ble levert inn uten at mange møter med utlendinger, var oppgitt.

Ifølge ham ble skjemaet ved et uhell levert inn før det var ferdig utfylt. Ingen kontakter med noen utlendinger var med her, det var altså ikke bare russere som var utelatt. Han oppga senere møter med 100 personer fra over 20 land, fremgår det av erklæringen.

Les mer om

  1. Jared Kushner
  2. Donald Trump
  3. Amerikansk politikk