Verden

Hun ble kjøpt av et russisk ektepar

DUHOK (Aftenposten): Tusenvis av fremmedkrigere har slått seg ned i de IS-okkuperte områdene. Trebarnsmoren Khokiy ble solgt som slave til et russisk ektepar.

nbcgv160_doc6nktvywaaqgqinr919g-Ugf8htMCxH.jpg
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Aftenpostens Tor Arne Andreassen og Ingar Storfjell (foto) i Irak

Trebarnsmoren Khokiy Ismiel Murad (30) var hos sine foreldre da de ble klar over faren som IS representerte den 3. august 2014, da flere tusen andre jesidier ble tatt til fange av krigerne fra IS ved Sinjar i Irak.Sammen med 20 andre forsøkte de å flykte fra landsbyen i Sinjar-distriktet, men ble tatt til fange.

Ektemannen, som befant seg i en annen landsby, klarte å komme unna ved å flykte opp på Sinjar-fjellet og derfra videre til Syria og Kurdistan i Irak.

— Jeg ble solgt som slave på kvinnemarkedet i Shadadia i Syria, forteller Khokiy, som er jedisi.

Oppfør deg – ellers blir du solgt videre

Khokiy Ismiel Murad forteller at hun ble solgt som slave til et russisk ektepar som er medlemmer av IS. De solgte henne og barna hennes tilbake til Khokiys ektemann.

De som kjøpte henne og barna, var et russisk ektepar som var medlem av IS. De ville ha henne som tjener i huset sitt.— Den russiske kvinnen sa til meg at dersom jeg ikke oppførte meg skikkelig, så kom de til å selge oss videre til noen andre i IS.

De peneste var mest utsatt for voldtekt

I likhet med det mange andre jesidier har fortalt, så ble også hun og barna presset til å lære seg Koranen. De måtte bli muslimer.

Hun forteller at hun vet at mange av kvinnene og jentene ble voldtatt. Særlig de peneste var utsatt.

Les om soldatene som slåss mot IS, og deres norske instruktører:

Les også

Norske 22-åringer lærer opp kurdere å krige mot IS

«Eierne» ville selge – med stor gevinst

Ett år etter at hun ble tatt, fant det russiske ekteparet ut av de skulle selge Kholiy og barna tilbake til familien. Forhandlingene foregikk gjennom Facebook og på telefon, sier familien som sitter rundt oss i det vi snakker med Khokiy. Abu Shija, den jesidiske forretningsmannen som skal ha hjulpet 400 jesidier til frihet, hjalp dem. Prisen ble til slutt 15.000 dollar. Et beløp ektemannen skaffet ved å sette seg i dyp gjeld til venner og bekjente.

— Abu Shija fikk pengene og ga dem videre til IS, sier familien.

Protesten mot IS

Under vår samtale skjer det også noe uventet. Til og begynne med sier Khokiy at hun kun vil la seg fotografere med et slør foran ansiktet. Men så, etter at vi har pratet en stund, ombestemmer hun seg. Som om hun har bestemt seg for at hun vil vise sin protest mot det IS står for. Hun vil vise ansiktet sitt, sier hun.

Vi forsøker å si til henne at hun ikke må føle seg presset av oss til å la seg avbilde uten sløret. – Jeg har bestemt meg, sier hun. Senere stiller hun stolt opp til fotografering sammen med ektemannen Khalil.

Twitter: @tor_arnea

Du kan lese flere saker i serien om jesidiene og hvordan de kjøpes fri fra IS ved å velge en av de andre sakene i serien i fanen som ligger på toppen av denne saken.

Les mer om

  1. Irak
  2. Syriakrigen
  3. Den islamske staten (IS)