Verden

300.000 skal være fanget i Aleppo. Nå slår syriske opprørere seg sammen med jihadister for å bryte beleiringen.

Syriske opprørere har slått seg sammen med jihadister i Aleppo i et forsøk på å bryte regimets beleiring av den østlige delen av byen.

Aktivister forsøkte å hindre sikten til regimets bombefly gjennom å røyklegge byen ved å brenne bildekk søndag. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix.

 • NTB

– Det er en veldig stor operasjon, en av de største på flere måneder. Det kommer til å bli en vanskelig kamp, sier Rami Abdulrahman, leder for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), til det svenske nyhetsbyrået TT.

En innbygger i de opprørskontrollerte områdene sier at han har et sterkt håp om at beleiringen skal bli brutt.

Ifølge SOHR raser kampene på flere kanter i utkanten av byen, og opprørsstyrkene skal ha lyktes med å rykke framover sør i Aleppo.

Mandag ble dessuten et russisk militærhelikopter skutt ned over Idlib-provinsen, som ligger vest for Aleppo. Fem personer var om bord. Alle ble drept.

 • Russisk militærfly skutt ned: Alle fem i helikopteret omkom

– Russiske helter

Transporthelikopteret, som er av typen Mi-8, ble skutt ned fra bakken, opplyser det russiske forsvarsdepartementet.

– Russerne døde som helter fordi de prøvde å manøvrere helikopteret bort for å minimere tapene på bakken, sier Dmitrij Peskov, talsmann for president Vladimir Putin.

I Idlib samlet flere personer seg rundt det brennende helikoptervraket. Videoer på sosiale medier viser at folk tar bilder av vraket og roper Allahu Akbar (Gud er stor). Russland deltar i krigen i Syria på regimets side.

– Helikopteret var på vei tilbake til en flyvåpenbase etter å ha levert humanitær hjelp til Aleppo da det ble skutt ned, opplyser forsvarsdepartementet.

Helikopteret hadde et mannskap på tre. To offiserer fra «Russlands senter for forsoning i den syriske konflikten» var også med, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Nedskytingen er så langt det verste tapet for Russland i den syriske borgerkrigen.

Regimet avviser

Opprørsstyrkene i den sørvestlige utkanten av Aleppo var mandag bare noen få kilometer unna Øst-Aleppo, skriver nyhetsbyrået DPA. Syriske statlige medier bekrefter at kamper pågår, men nekter for at opprørerne har rykket fram.

FN anslår at 300.000 mennesker er innesperret i det beleirede området, og mange sivile liv står i fare mens kampene pågår i det som før krigen var Syrias største by.

Folk har samlet seg rundt vraket av et russisk militærhelikopter i Idlib. Foto: Ammar Abdullah / Reuters / NTB scanpix

SOHR venter at myndighetene vil slå tilbake med både fly og tungt artilleri i dagene fremover.

Det var søndag at islamistgrupper som Ahrar al-Sham og jihadister fra tidligere Jabhat al-Nusra meldte at de hadde gått til angrep på regimevennlige styrker i et forsøk på å åpne en ny transportvei ut og inn av byen. Jabhat al-Nusra brøt i forrige uke med al-Qaida og tok navnet Jabhat Fateh al-Sham.

– Tomme butikker

Alle veier ut og inn av de opprørskontrollerte områdene har vært stengt siden 17. juli, noe som gjør at innbyggere i realiteten er stengt inne uten mulighet til å få forsyninger utenfra.

– Det finnes ingenting å kjøpe i matbutikkene. Det finnes ingen gass, ingen bensin, ingen grønnsaker, ikke noe brød. Det finnes ingenting her lengre, skriver Monther Etaky i en melding til TT.

Opprørskrigere ber på et tilfluktssted i det opprørskontrollerte distriktet al-Rashideen vest i provinsen Aleppo søndag. Foto: Ammar Abdullah / Reuters / NTB scanpix

Han bor i de beleirede områdene sammen med sin kone og nyfødte sønn. Mandag fylte han 27 år, og øverst på ønskelisten står en slutt på beleiringen.

– Vi er glade og har store forhåpninger om at beleiringen skal ta slutt, sier Etaky, som samtidig retter harde anklager mot regimet.

– Når Assad-regimet mister terreng, angriper de sivile. De er halt gale og bomber oss helt tilfeldig, sier han. (NTB)

Les mer om

 1. Syria
 2. Syriakrigen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  FN krever fritt leide til Aleppo umiddelbart

 2. VERDEN

  FN: Grønt lys for å starte evakuering av sivile fra Aleppo fredag

 3. VERDEN

  Blodig døgn i Syria etter kunngjøringen av fredsplan

 4. VERDEN

  – Forlenger våpenhvilen i Syria med to døgn

 5. VERDEN

  Aleppo-flukten går til det som kan bli Syrias nye slagmark

 6. VERDEN

  Planlagt evakuering av Øst-Aleppo forstyrret av nye kamper og luftangrep