Verden

Frankrike: - Vi har avverget et terrorangrep

Frankrike har avverget et nytt terrorangrep, sier en regjeringstalsmann etter at en politiaksjon mot en boligblokk i Saint-Denis nord for Paris er avsluttet.

Myndighetene fryktet at terroristene skulle slå til her i La Defense.
  • Ntb

To personer er døde etter at politiaksjonen startet natt til onsdag, mens sju er pågrepet. Blant de døde er en kvinne som sprengte seg selv i luften. Identiteten til de involverte er ikke kjent.

Flere medier melder imidlertid at mistenkte etter terrorangrepene i Paris fredag sist uke oppholdt seg i leiligheten. Blant disse er Salah Abdeslam (26) og Abdelhamid Abaaoud (25) samt ytterligere en terrormistenkt. Opplysningene er ikke bekreftet.

Kilder med kjennskap til etterforskningen sier at de terrormistenkte i leiligheten planla et terrorangrep mot finansdistriktet La Défense utenfor Paris.

— Vi har avverget et terrorangrep. I går kveld ble det besluttet å aksjonere, sa regjeringstalsmann Stephane Le Foll på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Han bekreftet samtidig at politiaksjonen mot boligblokka er avsluttet.

Få med deg aller siste nytt om etterforskningen:

Les også

Direkteblogg: Terrorangrep i Paris

Se også: Her hever politiet våpen under antiterror-aksjonen onsdag morgen.

Vil orientere

Påtalemyndigheten opplyser at det vil bli holdt en pressekonferanse om hendelsene onsdag senere på dagen.

— Vi har arrestert tre personer inne i bygget, og en ung kvinne sprengte seg selv i luften. En annen terrorist, som ble funnet død under operasjonen, var truffet av granater og kuler, sier statsadvokat François Molins til presse i Saint-Denis.

— Det er umulig å slå fast identiteten på dette tidspunktet, sier han.

Kort tid før klokken 12 meldte Le Figaro at rundt ti politifolk har tatt seg inn i kirken St. Denis de l'Estrée. Politifolk slo i stykker kirkedøren med øks, ifølge avisen. Kirken ligger like ved boligblokka som politiet aksjonerte mot onsdag morgen.

Les rapporten fra Aftenpostens reporter på stedet:

Les også

To personer drept og syv arrestert under massiv politiaksjon i Paris

Sju timer

Det var i 4-tiden onsdag morgen at det oppsto en skuddveksling ved boligblokka da politiet var til stede, ifølge Reuters. Det ble også hørt flere eksplosjoner i løpet av morgenen.

Rundt klokken 9.30 begynte politi å ta seg inn i leiligheten, ifølge BFM TV. Ifølge Le Figaro mente politiet på denne tiden at det var svært sannsynlig at Abaaoud befant seg inne leiligheten. 27-åringen er utpekt som planleggeren av Paris-terroren.

For å vurdere om det var trygt å gå inn, sendte politiet først inn en hund i leiligheten. Hunden ble drept, opplyser fransk politi på Twitter.

Sju timer etter at aksjonen startet, opplyste politiet at den var avsluttet, men det er ikke kjent om Abaaoud var i leiligheten som det ble aksjonert mot.

Heltemodig

Innenriksminister Bernard Cazeneuve sier politiet har gjennomført en heltemodig aksjon.

— De har vært i en langvarig skuddveksling og jobbet under forhold vi aldri før har sett, sier Cazeneuve.

Saint-Denis er forstaden som huser fotballarenaen Stade de France, ett av målene for terrorangrepene fredag. Leiligheten det ble aksjonert mot, ligger bare halvannen kilometer fra fotballstadionet.

— Jeg våknet av en eksplosjon. Så hørte jeg skudd, og det var mange skudd. Vi visste ikke hvor vi skulle gjøre av oss. Sønnen min og jeg hadde panikk. Det falt støv fra taket på grunn av eksplosjonene, sier en nabo til leiligheten det ble aksjonert mot, Sabrine, til TV-kanalen BFM.

Minst 50 soldater ble sendt til Saint-Denis i forbindelse med aksjonen.

Les også:

Les også

Dansk ekstrem islamistisk organisasjon: Vi er angrepet av Anonymous

Planla angrepet

Aksjonen i Saint-Denis skjedde som del av en omfattende politijakt på de involverte i fredagens blodige terrorangrep hvor 129 mennesker ble drept. Den ekstremistiske gruppen IS har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Sju gjerningsmenn ble drept under aksjonen fredag kveld. (NTB)