Verden

Politiet advarer om at terrormistenkt kan være i Norge

Alle politidistrikter i Norge er torsdag advart mot terrormistenkte Mutar Muthanna Majid (25).

  • Karen Tjernshaugen
    Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

SISTE: Den ettersøkte Mutar Muthanna Majid skal være fanget opp på et overvåkningskamera da han tok seg over grensen til Sverige, ifølge Expressen.

Beredskapsnivået i Sverige ble onsdag økt til nivå fire av fem på grunn av etterretningsinformasjon som tydet på et planlagt terrorangrep i landet.

Ifølge nyhetsbyrået SIX ble beslutningen tatt etter at en iraksk mann med krigserfaring fra Syria skal ha ankommet Sverige onsdag, med intensjon om å gjennomføre en aksjon.

Mannen er identifisert som irakske Mutar Muthanna Majid.

Bildet av den etterlyste Mutar Muthanna Majid skal være «vasket» av politiet for at det kke skal være mulig å se hvor det er tatt.

Aftonbladet får opplyst at Majid tidligere skal ha bodd i Sverige, og skal ha reist til Syria, muligens for å delta i kamper med ekstremistgruppen IS. Herfra skal han ha tatt seg tilbake til Sverige via Tyskland.Mannen skal være 25 år gammel.

PST: bistår svensk politi

NRKmelder at den terrormistenkte kan befinne seg i Norge.

Politidirektoratet har varslet alle politidistriktene om å være oppmerksom på den terrormistenkte IS-tilhengeren som er ettersøkt av svensk politi.

PST bekrefter at de bistår svensk politi i terrorjakten.

Siv Alsén viser til at politiet har gått ut med en etterlysning av en mulig terrormistenkt.

— Det er politiet som ha gått ut med etterlysningen, men jeg kan bekrefte at vi bistår svensk politi i denne saken, sier Alsén til Aftenposten.

Også dansk politi holder utkikk etter Majid, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

NRK: - Kan befinne seg i Norge

Etter det NRKerfarer jobber norske myndigheter med å finne ut om han kan befinne seg i Norge.

Kilder NRK har vært i kontakt med, hevder personer i det muslimske miljøet i Norge er blitt kontaktet av myndighetene.

De skal ha blitt advart mot Mutar Muthanna Majid og fått beskjed om at han kan befinne seg i Norge.

I det samme miljøet sirkulerte onsdag kveld SMSer med navn og bilde av den antatte terroristen. Der ble det advart om at han kan være farlig.

Har sendt ut varselmelding

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo oppfordrer svenske politibetjenter som skulle treffe på Mutar Muthanna Majid om umiddelbart å ta kontakt med enheten som har utstedt arrestordre på mannen.

– Politidirektoratet har sendt ut varselmelding til alle politidistrikt i Norge om dette, opplyser pressevakt i Kripos, Rebekka Bredesen til NTB.

Sverige øker sikkerhetsnivået

Sjefen for det svenske sikkerhetspolitiet Anders Thornberg besluttet onsdag å høyne trusselnivået i landet fra nivå tre til nivå fire på en skala der fem er det høyeste.

Ifølge sikkerhetspolitiet er årsaken til at de hever trusselnivået at de har mottatt konkret informasjon som de «må agere på» og de opplyser at de nå har fullt fokus på det operative arbeidet.

— Vi har mottatt konkret etterretningsinformasjon som gjorde at vi startet etterforskning. Vi jobber med å analysere og bedømme den innkomne informasjonen. Jeg kan ikke gå inn på detaljer, sier Anders Thornberg, sjefen for det svenske sikkerhetspolitiet Säpo på en pressekonferanse onsdag kveld.

PRESSTRÄFF BOMBDÅD-B-løpet-lav-sy3ab696_2.jpg

Politiet øker nærværet på strategiske steder

Det er første gang Sverige hever trusselnivået til nivå fire. Ifølge sikkerhetspolitiet er det ingen direkte koblinger til terrorangrepene Frankrike og Belgia.

Politiet har etterlyst en mann som de onsdag kveld jobber med å pågripe.

Politifolk i tjeneste er blitt bedt om å bli værende på jobb utover ettermiddagen og kvelden. Politiet i Sverige økte onsdag sitt nærvær på såkalte «strategiske plasser» og plasser med mye folk.

Ifølge Svenska Dagbladet er det politipatruljer utenfor avisene Gefle Dagblad og Arbeiderbladet. Politiet har også onsdag kveld et møte med redaktørene i de store mediehusene.

— Iraksk mann med krigserfaring

Ifølge SIX News skjer hevingen av trusselnivået på bakgrunn av opplysningene om den irakske mann med krigserfaring fra Syria som skal ha ankommet Sverige onsdag.

Statsadvokaten ved Riksenheten for sikkerhetssaker har innledet etterforskning i en sak som gjelder forberedelse av terror.

— Vi har gjennomfør en rekke operative tiltak. Vi kan ikke gå i detaljer rundt dette siden vi ikke kan avsløre detaljer rundt konkrete personer eller vårt operative arbeide, sier Thornberg.

Säpo-sjefen frykter spesielt at islamister i Sverige skal la seg inspirere av terroren i Paris.

– Det finnes grupper som har som mål å gjennomføre angrep i Sverige, advarer Thornberg.

Det finnes grupper som har som mål å gjennomføre angrep i Sverige, sier Anders Thornberg, sjef for det svenske sikkerhetspolitiet.

Kobles til IS

Sikkerhetspolitiet begrunner også hevingen av trusselnivået med trusselen fra IS. «Både etterretningsopplysninger og nylig gjennomførte attentat peker i retning av at IS’ ønske om å gjennomføre terrorangrep i Europa har økt».

Muligens viser angrepet mot Paris den 13. november at IS har fått økt evne til å gjennomføre kompliserte attentat i Europa, skriver Sikkerhetspolitiet.

Sikkerhetspolitiet legger også vekt på at det bor et stort antall personer i Sverige som har returnert fra kamper i Syria og Irak. Enda flere er nå i Syria og Irak og kan komme til å returnere til Sverige.

Nesten 300 har reist fra Sverige til krigen

Det svenske sikkerhetspolitiet slo mandag fast at siden 2012 så har minst 286 personer reist fra Sverige til konfliktsonen i Syria og Irak. Av dem har omkring 40 omkommet. 125 er der fremdeles, mens 120 har reist tilbake til Sverige.

Flere av dem har evne til å begå angrep, men vi bedømmer at ikke alle har til hensikt å gjøre det, skriver SÄPO på sin nettside.

– Det holder imidlertid at en eller flere av disse personene har både hensikt og evne til å begå et angrep for at det skal utgjøre en trussel mot Sverige.

Sikkerhetspolitiet sier de bruker store ressurser for å bedømme terrortrusselen.

— Vi følger systematisk opp dem som har reist og bedømmer hvilken evne disse personene har til å begå attentat, på kort og på lang sikt.

PST: Iverksetter deler av terrorplanverket

Onsdag ble det klart at politidirektør Odd Reidar Humlegård og PST-sjef Benedicte Bjørnland at de iverksetter deler av terrorplanverket.

«Tiltaket som er iverksatt er en nasjonal etterretningsinnsats for å gi PST og politiet et best mulig grunnlag for å fange opp og forebygge eventuell planlegging av terror i Norge.», skriver PST i en pressemelding.

Ifølge myndighetene betyr det i praksis at politiet og PST systematiserer og intensiverer innhentingen av all relevant informasjon som kan ha betydning for trusselsituasjonen i Norge.

«Informasjonsinnhentingen intensiveres også knyttet til å avdekke eventuelle enkeltpersoner det knyttes bekymring til blant det økte antallet asylsøkere til Norge.», skriver PST.

- Redusert risiko for angrep

Det er ikke mer enn tre uker siden PST sa at sannsynligheten for et angrep fra en IS-sympatisør i Norge var noe redusert. Mens de tidligere har sagt at det er «sannsynlig» med et angrep mot mål i Norge, så vurderte de den 29. oktober at det var «mulig» at et slik angrep kunne skje. Endringen ble knyttet til det norske ekstremistmiljøet.

PST fremhevet at 18 personer mest sannsynlig var blitt drept i Syria, mens ni på det tidspunktet var varetektsfengslet eller siktet for terrorrelatert kriminalitet.

— Dette innebærer at miljøet totalt sett fremstår som noe svekket, skrev PST.

PST har tidligere sagt at cirka 80 personer har reist fra Norge for å krige for ekstremistgrupper i Syria og Irak.

Danmark hevet sikkerhetsnivået for politiet

Hevingen av nivået for terrortrusselen i Sverige kommer en dag etter at dansk politi hevet sitt interne sikkerhetsnivå.

Mens det danske sikkerhetspolitiet PET har beholdt samme nivå for terrortrusselen som man hadde før Paris-angrepet, det vil si forhøyet, så har det danske rikspolitiet hevet trusselnivået som gjelder for politiets egne tjenestemenn til «markant forhøyet beredskap».