80 prosent av asylsøkerne i EU kommer fra andre land enn Syria

Mens over halvparten av asylsøkerne i Norge nå kommer fra Syria, gjorde bare en femtedel av asylsøkerne i EU det samme i andre kvartal.

Vennegjengen fra Aleppo sier de reiste fra Syria for ikke å bli tvunget til å kjempe for Assads regjeringshær eller for en av de ytterliggående opprørsgruppene. De er ved godt humør, selv om de har måttet vente i dagesvis på at den lovede turen til Hellas skal komme i orden.

Totalt søkte 213.200 mennesker for første gang om asyl i et EU-land i løpet av andre kvartal i år. Det er en økning på 85 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser nye tall fra EUs statistikkbyrå Eurostat.

Asylsøkerne kommer fra 141 forskjellige land, og av disse topper Syria listen med 44.000 mennesker. Dermed kommer hver femte av asylsøkerne fra Syria. Antallet ble nesten doblet fra april til juni i år. De nest største gruppene av asylsøkere kommer fra Afghanistan og Albania.

Mens nærmere tre fjerdedeler av asylsøkerne fra Syria får innvilget flyktningestatus, blir nesten alle asylsøkerne fra Albania avvist.

Her er de ti største gruppene:

 • Syria: 20,6 prosent
 • Afghanistan: 12,7 prosent
 • Albania: 8,3 prosent
 • Irak: 6,5 prosent
 • Kosovo: 4,7 prosent
 • Eritrea: 4,3 prosent
 • Pakistan: 4,2 prosent
 • Nigeria: 2,9 prosent
 • Ukraina: 2,7 prosent
 • Somalia: 2,5 prosent
  SE VIDEOEN: Småbarnsmoren Berivan Battal (26) tok "dødsbåten" til Europa med nyfødt sønn. -Dere ville gjort akkurat det samme hvis der var krig her, sier hun.

.

Lav andel fra afrikanske land

Det har i lengre tid pågått en opphetet debatt i kommentarfelt, sosiale medier og avisenes debattseksjoner om hvem migrantene til Europa egentlig er. Aftenposten har tidligere tatt for seg et knippe av disse påstandene og sammenlignet dem med fakta. Blant dem er påstanden om at båtflyktningene kommer fra afrikanske land, og ikke Syria.

I denne artikkelen kan du sammenligne påstandene ved fakta:

Les også

- Flyktningene er lykkejegere som reiser frivillig for et bedre liv i Europa

Ifølge Eurostats nye tall er Eritrea det afrikanske landet med flest asylsøkere, og landet havner kun på sjette plass over alle asylsøkernes opprinnelsesland. Tilsammen søkte 9185 eritreere asyl for første gang i løpet av april, mai og juni. Det utgjør litt over fire prosent av det totale antallet.

Eritrea er rangert av Freedom House som et av verdens 12 mest ufrie land, og over to tredjedeler av eritreerne som søkte om asyl i EU-land fikk innvilget flyktningestatus i andre kvartal.

De neste afrikanske landene på listen er Nigeria og Somalia, som havner på plass nummer åtte og ti. Bare 2,5 prosent av alle asylsøkerne kommer fra Somalia.

Over halvparten av asylsøkerne i Norge er fra Syria

I Norge kommer over halvparten av alle asylsøkerne fra Syria. Det viser de ferskeste tallene fra UDI, som ble publisert mandag.

I september utgjorde syrerne 1439 av totalt 2785 personer. Syria er dermed landet med flest asylsøkere på listen.

Les også:

Les også

Nesten 2800 nye asylsøkere i september

Den nest største gruppen er afghanere, med tilsammen 421 asylsøkere, og deretter eritreere, med tilsammen 285 asylsøkere.

Størst økning fra Irak

Økningen i antall asylsøkere er høyest fra Irak, viser oversikten fra Eurostat. Nesten seks ganger flere irakere søkte om asyl for første gang i EU i april, mai og juni, sammenlignet med samme periode i fjor.

Deretter følger Kosovo med nesten fem ganger så mange asylsøkere, og Albania og Afghanistan med nesten fire ganger flere asylsøkere enn i fjor.

De syriske asylsøkerne fordeler seg først og fremst på noen få land: Mer enn tre fjerdedeler søkte om asyl i Tyskland, Ungarn, Østerrike og Sverige.