Verden

Tyrkias utenriksminister sier de kjenner identiteten til Istanbul-terroristen

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu sier i et TV-intervju onsdag morgen at de kjenner identiteten til Istanbul-terroristen

Et bilde fra et overvåkingskamera viser angriperen med skytevåpen på vei inn i nattklubben. Foto: AP / NTB scanpix Foto: TT / NTB Scanpix

  • NTB
  • Steinar Dyrnes
    Nyhetssjef

Artikkelen blir oppdatert:

– Identiteten på personen som er ansvarlig for Istanbul-angrepet er fastslått, sa Cavusoglu til det statlige nyhetsbyrået Anadolu onsdag morgen, uten å gi flere detaljer om personen som nå er indentifisert.

Gjerningsmannens kone skal være pågrepet

Ifølge Anadolu har til sammen 43 personer blitt pågrepet i tilknytning til angrepet mot nattklubben Reina nyttårsaften. Ifølge tyrkiske medier er den antatte gjerningsmannens kone blant de 43 pågrepne. I tillegg ble to utlendinger stanset på Istanbuls internasjonale flyplass Atatürk tirsdag.

IS har påtatt seg ansvar for nattklubbangrepet i Istanbul nyttårsaften, der 39 personer ble drept og nærmere 70 såret.

  • Disse ble ofre for terroren i Istanbul: De kommer fra 16 ulike land og feiret alle nyttår på nattklubben Reina i Istanbul.

Tyrkisk politi har onsdag morgen pågrepet fem mistenkte IS-folk som kan knyttes til nattklubbangrepet i Istanbul, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu. Pågripelsene fant sted i havnebyen Izmir.

27 arrestert onsdag

Aksjonen i Izmir pågikk utover formiddagen, og senere meldte det private nyhetsbyrået Dogan at politiet hadde slått til mot tre familier som ankom Izmir for rundt 20 dager siden fra byen Konya i den sentrale delen av Tyrkia, der også den antatte gjerningsmannen skal ha oppholdt seg.

Ifølge Dogan ble til slutt 27 personer, blant dem kvinner og barn, innbrakt av politiet i Izmir.

Tyrkiske myndigheter har frigitt bilder som viser mannen som mistenkes for å stå bak skytingen på nattklubben.

Flere medier publiserte også en video tirsdag, som angivelig skal vise mannen som nå er etterlyst og mistenkt for massedrapet. Mediene opplyste at dette skulle dreie seg om en 28-åring fra den tidligere sovjetstaten Kirgisistan i Sentral-Asia. Opptaket ser ut til å være gjort ved Taksim-plassen.

Frikjenner mann fra Kirgisistan for angrepet

Men tirsdag ettermiddag var det høyst uklart om bildene fra politiet og mediene er av samme person. BBC har intervjuet lederen for sikkerhetstjenesten i Kirgisistan, Rakhat Sulaimanov. Han sier at en mann som er blitt avhørt både av deres agenter og tyrkiske myndigheter ikke hadde noe å gjøre med angrepet å gjøre.

Under TV-intervjuet onsdag morgen identifiserte ikke den tyrkiske utenriksministeren navnet på den mistenkte angriperen.