Verden

Tung smog kveler Beijing og andre storbyer

– Dette er helt forferdelig! Verre kan det ikke bli, utbryter doktor Cheng Tin Lian, knapt hørbart siden munnen hennes er dekket av en hvit maske og bilene på Changan-avenyen suser forbi bare noen meter unna oss.

Doktor Cheng Tin Lian er opprørt over den helsefarlige smogen i Beijing.
  • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne
    Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Legen er på vei til morgenvakt på klinikken, og idet hun kommer opp trappen fra en stasjon på hovedstadens effektive T-bane, puster hun i uteluft som inneholder mer enn 350 mikrogram helseskadelige PM 2.5-partikler pr. kubikkmeter.

Verdens helseorganisasjon WHO setter grensen for hva som er trygg luft ved 25 mikrogram.

Men torsdag morgens målinger er langt fra de verste vi har sett her i Beijing de siste dager og uker. I enkelte områder har vi på det verste pustet inn luft som inneholder over 600 mikrogram PM 2.5 pr. kubikkmeter, ifølge målinger foretatt av USAs ambassade.

Se Beijing forsvinne i smog:

Høy alarmberedskap mot helseskadelig luft

Hver vinter legger tunge smog-tepper seg over hovedstadsområdet og andre byer i Nord-Kina, og både før og etter dette årsskiftet har forurensningen vært ekstrem.

  • I år som i fjor: Farlig forurensning

Ifølge Bloomberg News har Beijing sammen med en tredjedel av Kinas større byer vært rammet av tung sammenhengende smog siden 1. januar, og 62 av disse byene har advart sine innbyggere om at konsentrasjonen av PM 2.5-partikler har vært ekstremt helseskadelige.

Hovedstaden og 21 andre byer har lenge hatt oransje forurensningsalarm, nest høyeste nivå, den røde og høyeste alarmberedskapen har også vært i funksjon i perioder.

Smogen stanser fly, stenger veier og havneanlegg

Her i byen går flere fotgjengere enn vanlig med masker foran munn og nese, og innendørs kjører de kostbare luftrensemaskinene for fullt hos oss som er så heldige å ha slike. Som vanlig er når luftforurensningen blir ekstrem, har skoler og barnehager tidvis holdt stengt.

Ifølge nyhetsbyrået Xinhua var flere enn 430 flyvninger kansellert i Beijing og Tianjin søndag, og både disse og andre flyplasser sliter fortsatt med store forsinkelser og avlysninger.

Tre av Nord-Kinas viktigste havner har tidvis vært ute av drift, og veier er blitt stengt, både i Beijing og i naboregionen Hebei, der blant annet omfattende stålproduksjon i stor grad bidrar til smogen både i hovedstaden og flere andre byer.

China Daily skriver at en økning i stålprisen før jul antas å ha ført til ulovlig produksjonsøkning.

Flere enn normalt går med ansiktsmasker i Beijings gater.

Straff, bøter og skatt skal få utslippene ned

Kinas makthavere er svært klar over at den helseskadelige luftkvaliteten gjør befolkningen rasende, og har i årevis iverksatt tiltak for å få begrense forurensende produksjon og trafikk.

For eksempel vanker det bøter og straff både for industriledere og lokale politiske ledere som ikke klarer kravene til utslippsreduksjoner.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at Hebeis regionalmyndigheter i den akutte situasjonen har beordret full stans i alle forurensende virksomheter. Et bestemt stålverk, Luanxian Xinglong, er offentlig blitt anklaget av myndighetene for manglende utslippskontroll og for å ha tillatt brenning av kull for å varme opp de ansattes kantine. I 2015 var syv Hebei-byer blant Kinas 10 mest smog-utsatte.

China Daily melder at det nettopp er vedtatt en ny lov om ekstra skatt for forurensende industri. Men den blir innført først om ett års tid.

Samtidig er både lokale og sentrale myndigheter i det daglige svært opptatt av å opprettholde den økonomiske veksten, og det forutsetter selvsagt effektiv veitransport og høy aktivitet ved fabrikker og kraftverk med produksjon som fører til utslipp.

Nyord på nettet: «Airpocalypse»

Cheng Tin Lian stoler på at myndighetene vil løse problemene.

Midt i tykke tåken syntes hovedstadens miljømyndigheter at det denne uken passet å gi oss gladmeldingen om at Beijings luftkvalitet generelt ble bedre i 2016: «12 dager mer med klar, blå himmel enn i 2015.»

Gjennomsnittlig konsentrasjon av PM 2.5-partikler skal også ha gått ned med 9,9 prosent, til 73 mikrogram pr. kubikkmeter luft.

Fattig trøst, mener mange av Kinas svært aktive nettbrukere, som lar sitt sinne gå ut over myndighetene på sosiale medier. Der har sarkastiske og engelskspråklige kinesere døpt det siste, langvarige smog-angrepet for «airmageddon» og «airpocalypse».

Små og store forsøker å beskytte seg mot partiklene.

Dystre prognoser om at den farlige partikkel-tåken kommer til å ligge tett hele kommende helg, fyrer nå opp under misnøyen.

Men ikke alle er like negative:

– Jeg stoler på myndighetene våre. Det er klart de kommer til å sørge for å løse problemene, sier doktor Cheng Tin Lian før hun med raske skritt går inn i disen i retning av sin arbeidsplass:

– For dette kan jo bare ikke fortsette!


facebook.com/jorgenlohne

twitter.com/JorgenLohne

jl@ap.no

Les mer om

  1. Luftforurensning
  2. Kina
  3. Beijing
  4. Luftkvalitet
  5. Storby
  6. Klima