Verden

Minst 38 drept i eksplosjoner i Istanbul

Tyrkias visestatsminister sier det ble brukt 3–400 kilo sprengstoff i lørdagens terrorangrep og at sporene peker mot kurdiske PKK.

Politiet ankommer åstedet for eksplosjonen i Istanbul i Tyrkia.
 • Lorns Bjerkan
 • Kjetil Hanssen
  Journalist
 • NTB

Minst 38 ble drept og over 160 andre såret etter eksplosjonene i Istanbul lørdag kveld. Søndagen er erklært som nasjonal sørgedag.

Søndag ettermiddag tar Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe fra PKK, på seg ansvaret for angrepet.

30 av de drepte var politifolk. Ti personer ble raskt pågrepet etter angrepet. Søndag sier visestatsminister Numan Kurtulmus til CNN Türk at det ble brukt 3–400 kilo sprengstoff i angrepet. Dødstallet kan fortsatt stige. Tyrkias helseminister sa søndag formiddag at 14 av de sårede fremdeles var til intensivbehandling.

Forventer solidaritet i terrorkamp

I sine kommentarer til TV-kanalen sa visestatsminister Kurtulmus at land som nå fordømmer angrepet også bør vise solidaritet med Tyrkia i landets kamp mot terroristene.

– Sporene peker mot PKK. Dette var helt klart en planlagt hendelse. Det kommer en kunngjøring når etterforskningen er over. Vi kan ikke si noe sikkert nå, sa Kurtulmus lørdag.

Redningsmannskaper jobber utenfor Vodafone stadion der Besiktas spiller sine hjemmekamper.

Kort tid mellom eksplosjonene

 • Den første eksplosjonen skal ha vært en bilbombe rettet mot spesialpoliti som var på jobb i forbindelse med en fotballkamp mellom storlagene Besiktas og Bursaspor.
 • 45 sekunder senere skal den andre eksplosjonen ha blitt utløst av en selvmordsbomber i en park nær stadion, som ligger ikke langt unna Taksimplassen. Vitner fortalte om skyting på stedet etter de to eksplosjonene, men detaljer om dette er ikke kommet ut.

– Vi så en enorm ildsøyle

Nihat Yildiz så den ene eksplosjonen og forteller til det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at han hørte begge smellene med under et minutts mellomrom.

– Vi så en enorm ildsøyle samtidig med smellet. Vinduet i restauranten ble smadret av trykkbølgen. Deretter hørte vi skyting i to minutter, forteller han.

Et annet vitne, Abdullah Cavus, som er tilhenger av Bursaspor, sa at eksplosjonen fant sted rett etter at busser med fans hadde forlatt stedet.

Les også

Terror fra alle kanter i Tyrkia: Kurdiske opprørere, gammelkommunister og islamister. Slik truer terroren deres Tyrkia og slik henger de sammen.

Angriperne ser ut til å ha siktet seg inn på å ramme politiet.

– Terrorens stygge ansikt

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan omtaler hendelsen som et terrorangrep.

– Dessverre har vi martyrer og sårede som et resultat av de to eksplosjonene. En terrorhandling rettet mot vårt politi og sivile ble utført i Besiktas i kveld, sier Erdogan.

– Her i Istanbul har vi igjen vært vitne til terrorens stygge ansikt og sett hvordan den tramper på verdier og moral.

President Erdogan pekte ikke på én mistenkt, men skrev på Twitter at den kurdiske PKK-bevegelsen, IS og Fetö-bevegelsen alle har samme mål med sine terrorangrep mot Tyrkia.

Tyrkiske myndigheter mistenker at Fethullah Gülen, som lever i eksil i USA, leder Fetö og sto bak sommerens kuppforsøk.

Stoltenberg fordømmer

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer angrepene.

– Jeg fordømmer de grusomme terrorhandlingen i Istanbul, Mine tanker går til dem som har mistet sine kjære og til vår allierte, Tyrkia, skriver han på Twitter.

Det faktum at angrepet skjedde to timer etter kampen, da de sivile hadde forlatt stedet, og at politiet ser ut til å ha vært målet for minst én bombe, tyder på at det er kurdiske opprørere fremfor IS som står bak, mener BBCs Tyrkia-korrespondent Mark Lowen.

Et par timer etter angrepet sprengte politiet en mistenkelig bil som sto parkert i nærheten av stadionet der den første bomben gikk av, melder CNN Türk.

Politiet er på stedet etter eksplosjonene.

Kringkastingsforbud

Vitner på stedet forteller at det kunne høres skyting etter det som blir beskrevet som et væpnet angrep mot politiet.

– Jeg hørte to eksplosjoner, to lyder, og nå ambulansesirener i retning stedet, sier nyhetsbyrået AFPs korrespondent. TV-bilder fra stedet viser omfattende ødeleggelser og minst et utbrent kjøretøy.

– Det var som helvete. Flammene gikk helt opp til himmelen. Folk søkte ly. Det var helt fryktelig, forteller Omer Yilmiz, som satt på en kafé i nærheten.

Mange ambulanser har rykket ut til stedet.

TV-kanalen CNN Türk melder at politiet raskt har sperret av et område nær Besiktas Vodafone Arena, som ikke ligger langt unna Istanbul-kontoret til statsminister Binali Yildirim.

Den tyrkiske regjeringen var raskt ute med å pålegge kringkastingsforbud i hele landet etter eksplosjonene lørdag kveld, melder Anadolu.

Mistenker PKK

En rekke terrorhandlinger har de siste årene blitt utført i Tyrkias to største byer: Istanbul og hovedstaden Ankara.

PKK mistenkes å stå bak angrepet i Tyrkias hovedstad.

Kurdiske opprørere har stått bak to angrep i Ankara, mens tre som har rammet Istanbul, er det angivelig IS som har utført.

I juni ble 37 personer drept i selvmordsangrep på flyplassen Atatürk i Istanbul, mens i august ble 57 personer drept, 34 av dem barn, i et selvmordsangrep mot et kurdisk bryllup i den sørøstlige byen Gaziantep. Myndighetene mistenker IS for å stå bak begge angrepene.

Les også

 1. Minst 50 drept under bryllupsfeiring i Tyrkia

 2. Tre utlendinger sto bak terrorangrepet mot flyplassen Atatürk.

Les mer om

 1. Istanbul
 2. Recep Tayyip Erdogan
 3. Tyrkia
 4. Terror
 5. Den islamske staten (IS)