Verden

Terrormistenkte sverget troskap til IS i video: – Vi skal slakte dere

Den 24 år gamle tunisieren Anis Amri, som politiet mistenker står bak angrepet på et julemarked i Berlin, ble skutt og drept i Milano fredag, bekrefter Italias innenriksminister.

Natt til fredag ble Anis Amri (24) skutt og drept av italiensk politi under en rutinemessig identitetssjekk ved en jernbanestasjon i Milano.

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist
 • Olga Stokke
  Journalist

Mannen som ifølge tysk politi sto bak angrepet på julemarkedet i Berlin, sverget troskap til IS og lovet i en video å hevne vestlige flyangrep i Syria og Irak.

Mannen i opptaket, som synes å være identisk med Amri, oppfordrer muslimer i Europa til å gjennomføre angrep.

– Mitt budskap til korsfarerne: Vi har kommet for å slakte dere, svin, sier han i videoen som er publisert av IS’ talerør Amaq.

IS-magasinet Amaq har meldt at Amri var mannen bak angrepet mot julemarkedet i Berlin. Amaq har allerede hevdet at IS sto bak terrorangrepet.

Ifølge magasinet til terrororganisasjonen var terroraksjonen et svar på oppfordringen om å angripe innbyggere i landene som deltar i den internasjonale koalisjonen mot IS, melder NTB og andre medier.

Les også

Berlin-terroren: Dette er politimennene som drepte den etterlyste tunisieren

Skal ha ropt og skutt mot politiet før han selv ble drept

Fredag var jakten på det politiet mistenker er gjerningsmannen bak angrepet på julemarkedet i Berlin over.

Det bekreftet Italias innenriksminister Marco Minniti på en pressekonferanse fredag formiddag.

Anis Amri skal ha ropt «Allahu Akbar» (Gud er størst, journ.anm.) og skutt mot politiet før han selv ble drept.

Tysk politi fant både identitetspapirer og fingeravtrykk fra Amri i førerhuset på vogntoget som ble benyttet i mandagens terroraksjon mot julemarkedet ved Kaiser Wilhelm-kirken i Berlin.

Les også

Berlin-terroren: Dette vet vi, og dette vet vi ikke

Kontakt med IS-predikant

Ifølge tysk etterretning hadde tunisieren kontakt med den islamistiske predikanten Abu Walaa, som ble pågrepet i Tyskland i november, anklaget for å være IS’ fremste representant i landet.

Tysk og italiensk politi samarbeider nå for å finne ut om pistolen Amri benyttet under skuddvekslingen i Milano natt til fredag, var identisk med våpenet han brukte da han tok livet av den polske sjåføren på vogntoget han kapret, skriver La Repubblica.

– Klokken tre i natt, ved togstasjonen Sesto San Givanni, ble en mann stoppet ved en rutinekontroll. Han ble spurt om å legitimere seg. Umiddelbart trakk han opp en pistol og skjøt mot politibetjentene, sa Minnati.

– Mannen er uten tvil Anis Amri, mannen som er mistenkt for å ha stått bak terrorangrepet mot Berlin, sa ministeren, som var svært fornøyd med politiets innsats.

 • Få siste nytt om Berlin-angrepet og etterforskningen i Aftenpostens direkteblogg.
Den 24 år gamle tunisieren Anis Amri, som politiet mistenker står bak angrepet på et julemarked i Berlin, ble skutt og drept i Milano fredag, bekrefter Italias innenriksminister.

Traff politimann i skulderen

Ifølge innenriksministeren skjøt Amri mot de to politibetjentene som hadde stoppet ham.

Den ene betjenten (36) ble truffet i skulderen, men er ikke alvorlig skadet.

Politibetjenten (29) som skjøt og drepte den terrormistenkte tunisieren hadde bare jobbet som politi i ni måneder og var fremdeles i prøvetiden sin, ifølge Corriere della Sera.

Amir skal ha blitt identifisert både ved fysiske kjennetegn og ved sammenligning av fingeravtrykk.

Hadde billett fra Frankrike

Avisen La Stampa skriver at politiet antar at den mistenkte 24-åringen nettopp hadde ankommet Italia, i og med at de fant togbilletten hans i ryggsekken.

Billetten skal ha vist at han har tatt tog fra Chamberry i Frankrike, like sør for Genève, via Torino, før han ankom Milano.

Amri var kjent for politiet som en farlig person og har tidligere vært arrestert. Han fikk avslag på asylsøknaden sin i juli i år.

Tysk politi utlover en dusør på 100.000 euro for Anis Amri og laget etterlysningsplakater på flere språk.

Politiet i Berlin spanet på tunisieren fra mars til september i år, etter informasjon om at han planla et innbrudd.

– Ifølge opplysningene skulle han skaffe seg penger som han kunne kjøpe automatiske skytevåpen for. Det er mulig at han senere ville utføre et terrorangrep sammen med andre person han kunne ha overtalt, het det i en uttalelse fra det tyske riksadvokatembetet i Karlsruhe tidligere denne uken.

Etter at den omfattende spaningen ikke føre til noe resultat annet enn at Amri skal ha solgt narkotika i en park, ble overvåkingen innstilt.

Tysk politi bekreftet natt til tirsdag at tolv personer er døde og 48 personer ble skadet da en lastebil ble styrt inn i folkemengden på et julemarked i Berlin mandag kveld.

Les mer om

 1. Berlin
 2. Milano
 3. Politiet
 4. Den islamske staten (IS)