Verden

Dette er de kjente ofrene for terroren i Berlin

Tolv personer ble drept og 48 såret da lastebilen kjørte rett inn i menneskemengden på julemarkedet mandag kveld. Onsdag lå fortsatt et juletre i gaten ved de smadrede salgsbodene. Foto: HANNIBAL HANSCHKE, Reuters / NTB Scanpix

Mens myndighetene ennå arbeider med å identifisere dødsofrene etter Berlin-angrepet, begynner enkelte av de såredes historier å komme ut. En skadet tysker (40) var på førjulstur med sin mor.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Foreløpig er det ikke kommet ut mye offisiell informasjon om ofrene etter massakren på julemarkedet i Berlin mandag. Tysk presse er også generelt tilbakeholdne med å navngi ofre for ulykker, kriminalitet eller andre nyhetshendelser.

Da et vogntog mandag pløyde inn i en menneskemengde i Berlin, ble 12 drept og 48 skadet. Terroristorganisasjonen Den islamske staten hevder å stå bak angrepet.

  • Trenger du å få oversikt? Berlin-terroren: Dette vet vi, og dette vet vi ikke

Drept sjåfør kjempet imot?

Tyske myndigheter har hittil bekreftet at seks av de drepte er tyskere.

I tillegg ble den polske vogntogsjåføren Lukasz Urban funnet skutt og knivstukket i vogntogets passasjersete.

Ariel Zurawski viser frem bildet av sin fetter, Lukasz Urban. Zurawski er eier av transportselskapet Urban kjørte vogntog for. Foto: AP/NTB Scanpix

Politiet tror den polske sjåføren kjempet imot gjerningsmannen og kan ha forsøkt å avverge selve angrepet mot julemarkedet, skriver Bild.

Den 37 år gamle Urban etterlater seg en ektefelle og en 17 år gammel sønn.

Italiensk kvinne trolig død

Arbeidet med identifisering pågikk fremdeles onsdag. En italiensk kvinne, Fabrizia Di Lorenzo (31), med bopel i Berlin, møtte ikke opp på jobb tirsdag.

Hennes mobil og kollektivkort ble funnet på åstedet. Hennes mor og bror har reist fra Italia til Berlin slik at DNA-prøver kan bekrefte om hun er blant dødsofrene.

Italienske Fabrizia Di Lorenzo antas å være blant de drepte etter angrepet mot julemarkedet i Berlin mandag. Foto: Fra twitterprofilen hennes

Lorenzo beskrives som en politisk interessert europeisk borger, og hun studerte ved Freie Universität i Berlin. Hvis hun er blant de drepte, gjenstår nasjonalitet og identitet på fire personer. En av disse kan være en israelsk kvinne. Ektemannen ble skadet i angrepet og hun er savnet.

Hadde Berlin-reise som juletradisjon

Det er også kommet ut svært få historier om de sårede.

En 40-åring som ligger skadet på sykehus i Berlin, har imidlertid delt sin tragiske og dramatiske historie med lokalavisen Rheinischer Post.

Reisen til Berlin fra Neuss var en gave til moren fra sønnen. Det var blitt en førjulstradisjon at de to tok den rundt 50 mil lange turen til Berlin før jul for å gå i museer og hygge seg sammen.

Enkelte av salgsbodene på julemarkedet i Berlin ble fullstendig knust da vogntoget kjørte inn i mengden mandag kveld. Foto: HANNIBAL HANSCHKE /Reuters/NTB Scanpix

– Låt som smell fra fyrverkeri

Mandag kveld gikk de to innom julemarkedet før de skulle reise hjem igjen neste dag. Der tenkte de det kunne passe med et glass glühwein – krydret varm rødvin – i en av bodene. De så ingenting, men hørte vogntoget komme.

– Det låt som smell fra fyrverkeri, som raskt kom nærmere, forteller 40-åringen.

Lastebilen traff rett på glühweinboden, tok med seg mannen og «presset meg rett gjennom utsalget». Han var imidlertid heldig og pådro seg bekkenbrudd, men er ikke i livsfare.

Hans mor er ikke blant dem som er bekreftet drept, men selv er han ikke mye i tvil om hvordan det gikk.

– Jeg så hva som hendte med henne, sier han.

Flere utenlandske sårede

Det libanesiske statlige nyhetsbyrået har opplyst at Mohammed Hassan Wehbe (41) er blant de sårede.

Ifølge israelske medier er en mannlig turist i 60-årene også blant de skadede, og hans ektefelle er ikke gjort rede for.

Spansk presse skriver at minst en spanjol også ble såret i angrepet. Iñaki Ellakuria fra Bilbao har også delt på Twitter noe av det han opplevde.

Ellakuria var på markedet sammen med noen venner. Han endte opp med beinbrudd og hofteskader.

– Takket være de smertestillende medikamentene går det bra. Men jeg har aldri i mitt liv hatt så vondt, skriver Ellakuria.

Les mer om

  1. Berlin
  2. Terror
  3. Terrorisme