Verden

USAs ønskeliste for hjelp i kampen mot IS

Amerikanerne bruker nå 95 millioner kroner daglig på krigen i Irak og Syria mot ekstremistgruppen Den islamske staten (IS). Her er en oversikt over hva de ønsker seg fra allierte land.

Frankrike har sendt hangarskipet «Charles de Gaulle» med blant annet Rafale jagerfly til bombetokt i Syria og Irak.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Den amerikanske forsvarsminister Ash Carter orienterte forrige uke politikerne i det amerikanske senatets komité for militære styrker om krigføringen mot IS. Han opplyste der om at han og utenriksminister John Kerry hadde snakket med mange av sine kolleger i allierte land om økte bidrag til kampen mot ekstremistene, som holder store territorier i Irak og Syria. Fly og spesialsoldater ser ut til å stå øverst på amerikanernes ønskeliste.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide bekreftet tirsdag at USA har bedt Norge vurdere om bidrag med jagerfly, spesialstyrker, logistikkstøtte, minerydding eller medisinsk kapasitet, melder NTB.

Aftenposten kunne mandag bringe nyheten om at USA i forrige uke formelt ba Norge om å øke den militære innsatsen mot Den islamske staten (IS):

Les også

USA ber Norge delta i krigen i Syria

Ønskelisten

Her er forsvarsminister Ash Carters ønskeliste, som han presenterte i senatskomiteen:

 • Ytterligere kampfly og andre støttefly.
 • Spesialsoldater.
 • Mer og dypere samarbeid om deling av etterretningsinformasjon.
 • Flere til å drive opplæring.
 • Flere militære rådgivere.
 • Personell til søk— og redningsinnsats.
 • Støttetjenester.
 • Sikkerhetsstyrker til militærbaser.
  Økt økonomisk og humanitær hjelp.
USAs forsvarsminister Ash Carter og forsvarsjef Joseph Dunford orienterer en senatskomite om IS-krigen.

Nevnte særlig nye fly-bidrag

Det fremgikk ikke om ønskelisten var i prioritert rekkefølge, men det er liten tvil om at angrepene fra luften har vært det klart største elementet i innsatsen hittil. USAs forsvarsminister nevnte spesielt Frankrike, som etter Paris-terroren har sendt hangarskipsgruppen «Charles de Gaulle» til det østlige Middelhavet og slik betydelig styrket sitt bidrag av jagerfly. Han nevnte også Tyskland, som nylig bestemte å bidra med tankfly, rekognoseringsfly og en fregatt.

Han viste til at britene diskuterte å utvide sin jagerflyinnsats i Irak til Syria også. Britene vedtok dette forrige uke og bombet bare timer senere et oljefelt i Syria.

Hvordan kan Vesten bekjempe terrororganisasjonen IS?

Les også

Slik vil stormaktene knuse IS

Trening i Syria ble fiasko

Henvendelsen til Norge om økt hjelp kom to dager etter Carters orientering i kongresskomiteen. Norge har idag har ca. 60 soldater og offiserer i Nord-Irak for å lære opp kurdiske styrker og noen spesialsoldater som trener irakske styrker nær Bagdad.

Utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide besøkte i august norske styrker i Nord-Irak.

Det nye i forespørselen fra USA er at de ønsker norsk hjelp også i Iraks naboland Syria. Amerikanske forsøk på å trene opp styrker i Syria har imidlertid vært en fiasko og det er usikkert hva som skjer med programmene rundt dette fremover. Derimot fortsetter luftkrigen ufortrødent og med økt styrke. I tillegg har amerikanerne varslet at en mindre styrke spesialsoldater skal kunne settes inn i mindre operasjoner og etterretnings— og redningsoppdrag.

IS sitter så godt i det at til og med fienden kjøper olje av dem:

Les også

Fire fakta om oljen som smører IS-maskineriet

— Minerydding og medisinsk kapasitet

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier til NTB at henvendelsen fra USA er «en forespørsel om mer av det vi alt gjør i dag i Irak, nemlig opplæring og trening av irakiske sikkerhetsstyrker».

– Det er også spørsmål om å bidra med jagerfly, logistikkstøtte og spesialstyrker, ting jeg vil anta også andre land har fått forespørsel om, legger hun til.

Søreide viser til at USA i samtaler også har vist til at det er behov for økt kapasitet til minerydding i områder som er klarert, og til medisinsk kapasitet.

På direkte spørsmål om hvorvidt anmodningen om økt militær innsats også gjelder Syria, svarer forsvarsministeren slik:

– Vår oppfatning er at dette gjelder bredt. Men når det gjelder det bidraget vi alt har i Irak, er det mer konkret på å fortsette det, sier hun.

Bruker 95 millioner kroner dagen

USA leder alliansen i militæroperasjonen som har fått navnet «Inherent Resolve» - noe som løst kan oversettes til «Fast og bestemt». Det er ikke kjent hvor mange fly USA selv har involvert, men antallet soldater som trener opp lokale krigere, er på drøyt 3500. Kostnadene for amerikanske skattebetalere er på 95 millioner kroner dagen.

— Vi forsøker hele tiden å gjøre mer i denne kampen, men verden må gjøre det samme, sa forsvarsminister Carter i senatet.

Han sa at amerikansk lederskap er avgjørende.

— Men jo flere bidrag vi får fra andre land, desto større effekt kan vi oppnå med våre egne styrker, sa Carter.

IS-sjefen er «en uvanlig kompetent person», mener ekspert:

Les også

Historien om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi

Varsom kritikk av arabiske partnere

Carter håpet russerne vil bruke mer av sin kapasitet til å kjempe mot IS og mindre mot andre syriske opposisjonelle styrker. Russerne har da også dreid mer av sin innsats mot IS etter at det ble klarlagt at organisasjonen sto bak flystyrten over Sinai der over 200 russere omkom.

Han lot det også skinne gjennom at USA ikke er fornøyd med at en større strekning av den tyrkisk-syriske grensen er temmelig porøs. Han påpekte også at Saudi-Arabia og gulflandene deltok i starten av luftkrigen mot IS.

— Men siden har de konsentrert seg om konflikten i Jemen, konstaterte han.

Hvordan kan IS stanses med militærmakt?

Les også

Dette er de militære alternativene i kampen mot IS' terrorregime

32.000 bomber hittil

13 land — hvor USA er den klart største bidragsyteren - har i løpet av 16 måneder gjennomført nesten 9000 angrep med omtrent 32.000 bomber og raketter. Anslaget over drepte IS-krigere er på ca. 23.000. Nøkterne anslag over sivile tap ligger på mellom 600 og 1000, viser en oversikt fra journalistgruppen Airwars.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

 1. Regjeringen får pepper etter pepperkaketabbe

 2. Flere i forsvarskomiteen er skeptiske til å bidra i Syria

 3. Bombe eller ikke bombe

 4. Vestens bomber knekker ikke IS | Helene Skjeggestad