Nord-Korea feirer atomprøvesprengning

Nord-Korea hyller en vellykket atomprøvesprengning på sin statlige TV-stasjon. Kim Jong-un har truet USA og Sør-Korea mange ganger.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har flere ganger truet med å angripe USA og Sør-Korea med atomvåpen hvis landets suverenitet blir truet.

Tidlig fredag morgen norsk tid, ble det kjent at prøvesprengningen hylles på nordkoreansk TV. Samtidig melder det statlige nyhetsbyrået KCNA at Nord-Korea nå er i stand til å lage atomstridshoder som kan monteres på raketter.

– Våre atomfysikere har gjennomført en prøvesprengning med et nyutviklet atomstridshode ved forsøksanlegget nord i landet. Vårt parti har sendt gratulasjoner til forskerne for den vellykkede prøvesprengningen, melder nyhetsoppleseren på TV-stasjonen.

Det er ikke bekreftet fra uavhengige eksperter utenfor Nord-Korea at landet har atomstridshoder som er små nok til å kunne bæres av rakettene.

Ikke godt mottatt

President Barack Obama vil kontrollere at forsvarsmekanismene er klare.

Mens nordkoreanerne feirer, reagerer flere av verdens mektigste ledere med sterk kritikk og kraftige advarsler.

Barack Obama ser svært alvorlig på det som har skjedd og tok raskt kontakt med Japan og Sør-Korea og hadde telefonsamtaler med både Sør-Koreas president Park Geun-hye og Japans statsminister Shinzo Abe.

– Presidenten har gjort det klart at vil fortsette å konsultere våre allierte og partnere i de kommende dagene, for å forsikre at provoserende handlinger fra Nord-Korea får alvorlige konsekvenser, sier Det hvite hus' talsmann Josh Earnest.

Flere statsledere har reagert negativt på prøvesprengningen. Norges utenriksminister Børge Brende reagerer slik:

Norge fordømmer prøvesprengningen. Denne uakseptable hendelsen gir grunn til dyp bekymring og bidrar til å true verdensfreden.

- Kraftigere enn Nagasaki-bomben

Prøvesprengningen i Nord-Korea i natt  var trolig kraftigere enn bomben som ble sluppet over Nagasaki 9. august 1945.

Amerikanske eksperter har beregnet eksplosjonen til en bombe på 20–30 kilotonn.

– Det er litt kraftigere enn bomben USA slapp over Nagasaki på slutten av annen verdenskrig, sier forsker Jeffrey Lewis ved Middlebury Institute of International Studies i Monterey i California til TT.

Skjelvet ble registrert av seismiske sensorer, som målte rystelser som tilsvarer en jordskjelvstyrke på 5,3. Skjelvet skal ha vært like ved Pyunggye-ri, Nord-Koreas teststed for atomsprengninger. Skjelvet ble registrert på jordoverflaten, noe som er typisk for atomprøvesprengninger.

Les også

Nord-Korea skjøt opp tre raketter

Nord-Korea melder at de er blitt i stand til å sende opp raketter med atomstridshoder.

Bursdagsfest?

Prøvesprengningen skjedde på dagen for feiringen av 68-årsdagen for den nordkoreanske nasjonen.

– Dette er trolig den kraftigste atomprøvesprengningen Nord-Korea har gjennomført noensinne, sa en kilde i det sørkoreanske forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået Yonhap kort tid senere.

Spenningen øker

De siste ukene har spenningene i regionen økt kraftig etter at Nord-Korea har gjennomført en rekke rakettester.

Landet har tidligere gjennomført atomprøvesprengninger i 2006, 2009 og 2013. I januar i år kunngjorde landet at de hadde testet en hydrogenbombe på samme sted hvor det nå er registrert et skjelv.

Hydrogenbomber er kraftigere enn atombomber, men eksperter festet ikke lit til påstandene fra Nord-Korea og mente at det sannsynligvis bare var en vanlig atombombe.

- Sanksjoner virker ikke

Seniorforsker Sverre Lodgaard i NUPI sier at det haster med å finne en løsning om man vil unngå at Nord-Korea etablerer seg som en atomstat. Han ser for seg tre alternativer: Sanksjoner, forhandlinger og bombing.

– Sanksjoner virker ikke, det har amerikanerne også erkjent. Det har ikke vært forhandlinger siden 2009, og det burde det ha vært med sikte på stans i testingen og produksjonen av våpenmateriale.

– Bombing er for risikablet for Obama-administrasjonen på falrepet, sier Lodgaard.

Mellomdistanseraketter

Samtidig mener Lodgaard at nordkoreanerne arbeider under press mens USA og Sør-Korea er opptatt med presidentvalg.

– De ønsker, og er i ferd med å etablere et gjengjeldelsesprogram som ikke lar seg slå ut ved et bombeangrep. De kan ha klart å lage atomstridshoder som kan bæres av raketter, sier han.

– Rakettkapasiteten har vært et større problem, derfor har de den siste tiden drevet intensiv testing av mellomdistanseraketter, sier Lodgaard.

Les også

Nord-Koreas utenriksminister tilbyr seg å stanse atomtester

USA overvåker situasjonen

– Vi er klar over den seismiske aktiviteten på den koreanske halvøya, i nærheten av et nordkoreansk atomtestområde, sier talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, Ned Price.

– Vi overvåker og fortsetter å undersøke situasjonen i tett samarbeid med våre partnere i regionen, sier han.

USA sjekker forsvarsmekanismene

Senest torsdag kveld uttrykte USAs president Barack Obama bekymring over Nord-Koreas atomaktivitet.

– Vi skal forsikre oss om at våre forsvarsmekanismer er på plass, slik at USA er beskyttet, og våre allierte er beskyttet, sa Obama.

Nord-Korea har flere ganger truet med at landet i framtiden vil kunne angripe USA og Sør-Korea med atomvåpen. Leder Kim Jong-un hevder samtidig at dette kun vil skje hvis landets suverenitet trues.

Kina, Sør-Korea og Japan fordømmer

Sør-Koreas president Park Geun-hye reagerer kraftig.

Sør-Koreas president Park Geun-hye slår fast at rystelsene skyldes en atomprøvesprengning og fordømmer handlingene på det sterkeste.

– Med atomprøvesprengningen vil Kim Jong-uns regime kun oppnå flere sanksjoner og isolasjon, og en slik provokasjon vil bare føre landet lenger ned langs veien mot selvødeleggelse, sier hun.

Kinas utenriksminister har uttalt at landets myndigheter reagerer resolutt på prøvesprengningen og advarer Nord-Korea mot flere provokasjoner som kan forverre situasjonen ytterligere.

Japans utenriksminister Fumio Kishida lover at dette vil få konsekvenser.

– Japan vil levere en sterk protest mot Nord-Korea og umiddelbart respondere i FNs sikkerhetsråd, sier han.

Bygger opp, blir fordømt

Senest mandag sendte Nord-Korea opp tre nye ballistiske raketter, og landets leder ba i etterkant militæret om å fortsette å bygge opp landets atomvåpenkraft.

– Han understreket nødvendigheten av å fortsette å gjøre mirakuløse bragder for å støtte opp om atomvåpenkraften i dette historiske året, rapporterte det statlige nyhetsbyrået KCNA tirsdag.

I slutten av august fordømte et samlet FNs sikkerhetsråd Nord-Koreas siste oppskytninger av raketter. Fra før er Kim Jong-uns regime ilagt tøffe FN-sanksjoner, og Sikkerhetsrådet har truet med å skjerpe disse ytterligere.