Verden

Vurderer å kreve erstatning fra Israel

Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpner for å kreve erstatning av Israel.
  • Elisabeth Rodum
  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
  • Dette skal vi vurdere nøye, sier Støre om muligheten for å be Israel betale for skadene etter bombingen av norsk-finansierte mål i Gaza.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Norge har gjennom flere år gitt økonomisk støtte til prosjekter i Gaza som nå trolig er helt eller delvis ødelagt av israelske bomber. Når røyken har lagt seg i området må disse områdene bygges opp på nytt. Utenlandske givere som Norge kommer igjen til å bli bedt om å bygge kraftverk, veier, skoler og annen infrastruktur på det vesle landområdet. Nå åpner utenriksminister Jonas Gahr Støre for at Norge kan kreve at Israel betaler erstatning for det som er blitt ødelagt i den omfattende Gaza-bombingen. — Vi må regne med at det kommer til å se ganske ille ut når vi slipper til i Gaza. Jeg vil regne med at spørsmålet om erstatning reises. Dette skal vi vurdere nøye, sier Støre til Aftenposten.no.

«Hvis det er noen som skal kompensere for noe i denne krigen, er det Hamas»
Arthur Avnon, Israels ambassadør til Danmark

EU også

Utsagnet kommer etter at det ble kjent at den danske utviklingsministeren, Ulla Tørnæs, har satt i gang undersøkelser for å finne ut om det er mulig å reise sak mot Israel for å kreve erstatning etter bombeødeleggelsene. - Ødeleggelsene er uakseptable, og det har vi i utenriksdepartementet gjort klart overfor den israelske ambassadør, sier Tørnæs til avisen Berlingske Tidende. Aftenposten.no kjenner til at også andre EU-land har sett seg mektig lei på at Israel bomber bygninger og infrastruktur som EU igjen og igjen må bygge opp på nytt. Giverviljen har derfor vært minkende, og interessen skal være stor for å se om Israel kan stilles til økonomisk ansvar for skadene.

- Hamas må betale

— Jeg merker meg at disse spørsmålene kommer opp fra mange rundt om i Europa, sier Støre. - Her har Europa og også Norge gått tungt inn for å bygge opp i Gaza, bygge opp en myndighetsstruktur. La meg si at palestinerne også har forspilt mange sjanser i måten de har styrt de myndighetene på. Det har vært korrupsjon, det har vært interne stridigheter. Men de er jo bombet flatt av israelerne flere ganger, og det ganske grundig, legger utenriksministeren til. Den israelske ambassadøren til Danmark, Arthur Avnon, utelukker at et erstatningskrav vil aksepteres av israelske myndigheter. - Hvis det er noen som skal kompensere for noe i denne krigen, er det Hamas. Det er de som tar del i krigen, og det er de som har valgt å starte den, sier han til Berlingske.dk.

«Våre egne ansatte må brenne møblene sine for å lage mat og holde varmen»
UNWRA-sjef Karen Koning AbuZayd

- Gaza-folk brenner møblene sine

Organisasjonen som vil få mye av ansvaret for å ta vare på befolknignen i Gaza blir FN-organet UNWRA. I dag mottar rundt én million av områdets innbyggere hjelp fra UNWRA, som Norge støtter med 150 millioner kroner i året pluss støtte til prosjekter og nødhjelpsappeller. Bare siden krigshandlingene startet i romjulen har Norge gitt 50 millioner kroner til humanitær bistand i Gaza. Mye av dette kanaliseres via UNWRA.

Tirsdag tok Støre imot UNWRA-leder Karen Koning AbuZayd til et møte i Oslo. Hun takket Norge for støtten, og indikerte at planleggingen allerede er i gang for hvordan Gaza kan gjenoppbygges. Men først må krigen avsluttes. Og før den gjør det, må innbyggerne i området fortsette utfordringene som følger med å leve uten vann— eller strømforsyning. - Folk sitter lange timer i mørket og kulden og venter. De frykter at krigen skal gå inn i en tredje fase, med gatekriger i Gaza by. Folk, inkludert våre egne ansatte, må brenne møblene sine for å lage mat og holde varmen, sier UNWRA-sjefen.

- Ser til Norge

Hun ber nå Norge om å ta en lederrolle i forhold til å støtte organisasjonen med gjenoppbyggingen av Gaza. Norge leder allerede giverlandsgruppen AHLC, og planene legges nå for en giverlandskonferanse til støtte for Gazas innbyggere. - Andre donorer ser til Norge, sier AbuZayd. Støre gjør det på sin side helt klart at UNWRA er nøkkelen for å redusere de humanitære lidelsene i Gaza. - Det er ingen andre grupper som kan erstatte UNWRA. De er livslinjen i Gaza. Kutter du livslinjen, kommer folk til å dø, sier Støre.

Les også

  1. Harde kamper i Gaza by

  2. Tzipi Livni: - Nå skjønner Hamas at vi reagerer kraftig

  3. FN-topp: - Humanitær krise på Gazastripen