Verden

Karadzic var fast gjest på Galehuset

Radovan Karadzic - alias dr. Dragan Dabic - var fast gjest på den nasjonalistiske puben Galehuset. Her drakk han serbisk rødvin med venner og hørte på tradisjonell serbisk folkemusikk.

Over bardisken henger store bilder av Radovan Karadzic selv og hans hærfører, den etterlyste Ratko Mladic (t.v.). Foto: ANBJØRG BAKKEN

  • >bakken
  • Anbjørg<br

Den lille, brune puben ligger bare et par minutters gange fra boligblokken der Radovan Karadzic bodde — i bydelen nye Beograd. Flere ganger i uken var Karadzic, som levde under dekknavnet Dragan Dabic, innom skjenkestedet som på folkemunne går under betegnelsen Galehuset. Her samles serbiske nasjonalister i alle aldre for å drikke serbisk vin og brennevin og diskutere politikk. - Han kom hit alene og holdt seg mest for seg selv. Han sa ikke mye om politikk, men han var opptatt av gamle serbiske tradisjoner og sa at vi måtte føre dem videre, forteller Raso Vucinic.

På veggen.

Puben består av et trangt rom med noen få stoler og bord, og en bardisk. Over bardisken henger store bilder av ingen ringere enn den tidligere bosniske serberlederen Radovan Karadzic selv. Ved siden av henger et bilde av hans hærfører Ratko Mladic som også er tiltalt for krigsforbrytelser og fortsatt er på flukt fra myndighetene. Et annet sted i rommet henger et bilde av Serbias tidligere president Slobodan Milosevic, som døde i krigsforbryterfengselet i Haag i 2006. - Han så på bildene første gang han kom inn i baren, og sa at han syntes det var fint dekorert her, forteller innehaveren Misko Kovijanic til Aftenposten.

Samlet dikt.

Ifølge vennene drakk Karadzic helst rødvin av det serbiske merket Rubin. Han likte også å lytte til serbisk folkemusikk som blir spilt på et strengeinstrument kalt "gusle".- En gang tok han selv instrumentet og begynte å spille, men han sang ikke. Han samlet også serbiske dikt i en bok han hadde med seg, forteller Raso Vucinic.Mens vi snakker går glassene med det lokale brennevinet rakia unna. Rundt bordet sitter flere av Karadzics tidligere svirebrødre. De mistenkte aldri den særegne hvitskjeggete mannen for å være noen annen enn den han utga seg for.- Han var veldig spesiell og karismatisk. Når han snakket, lyttet folk. Det er synd han ikke sa hvem han egentlig var, for da ville vi hjulpet ham, sier vennene.

Mystisk medisinmann.

Etter at Radovan Karadzic ble arrestert av serbisk etterretningstjeneste har det kommet frem at han livnærte seg av alternativ medisin. Han skal ha drevet en privat klinikk i Beograd, selv om ingen ennå har funnet frem til denne klinikken. Han holdt også foredrag om psykisk helse og meditasjon, og skrev flere artikler i livsstilsmagasinet Zdrav Zivot - Sunt liv. - Jeg føler meg lurt, sier bladets redaktør Goran Kojic til Aftenposten.Han sier han spurte om dr. Dabics papirer på at han var utdannet lege, men at Karadzic alias Dabic unnskyldte seg med at disse papirene befant seg hos hans ekskone i USA. I virkeligheten har Radovan Karadzic utdannelse som psykiater fra universitetet i Sarajevo og USA.

Hyggelig nabo.

Karadzic var godt likt av naboene sine. For dem kom nyheten om at dr. Dabic egentlig var den ettersøkte krigsforbryteren Radovan Karadzic som et sjokk. - Han oppførte seg helt normalt og hilste alltid på meg i oppgangen, forteller Svetislav Kojici, som bor i etasjen over leiligheten der Karadzic levde i skjul. I likhet med de fleste beboerne vi møter synes Kojici det er trist at hans tidligere nabo nå er arrestert og risikerer å bli dømt for folkemord.- Jeg kan nesten ikke tro det. Det er synd at han ble tatt, sier den eldre mannen.- Han kom bort til meg og kameraten min en gang og sa at vi ikke måtte røyke, fordi det var dårlig for helsen vår, forteller en annen av naboene, unggutten Dusan Milisavljevec.I går ba Karadzic om barbersaker og hårklipp i fengselet, og 63-åringen skal nå se mer ut som sitt gamle jeg.

Les også

  1. Et nødvendig rettsoppgjør

  2. &laquo;Han var en helt, ikke en forbryter&raquo;

Her bodde Radovan Karadzic mens han levde i skjul. Lite ante naboene at de hadde en ettersøkt krigsforbryter i oppgangen. - Han var en høflig mann som alltid hilste, sier Svetislaslav Kojicki (t.h.). Foto: ANBJØRG BAKKEN