Verden

Hver fjerde drepte er sivil

FN bekymret for forverring av humanitær krise på Gazastripen. Trenger 63 millioner kroner <strong>nå</strong>.

Sårede palestinske barn blir båret til et sykehus av foreldrene etter at et israelsk luftangrep torsdag. Over 400 palestinere er til nå drept, og FN er bekymret for den humanitære krisen. FOTO: REUTERS/Ismail Zaydah Foto: STR

 • Mari Torsdatter Hauge
Les også

Hamas-leder drept på Gazastripen

Les også

Nordmennene ute av Gaza

Les også

- Svært spent på grensen

Følg Midtøsten-konflikten på Aftenposten.no Siden angrepene begynte tredje juledag har israelske kampfly vært involvert i over 700 bombeangrep på Gazastripen, melder AFP. Lørdag sendte de minst 20 nye raketter mot det okkuperte området.

FN advarer mot en forverring av den humanitære krisen på Gazastripen som følge av angrepene.

— Fremtiden for fredsprosessen i Midtøsten, stabiliteten i regionen og sikkerheten til vanlige mennesker på Gazastripen er for alvor truet av uansvarligheten bak Hamas' rakettangrep og omfanget av Israels svar, sier en FN-utsending til organisasjonens egen nyhetsservice idet diplomatiske krefter trapper opp forsøkene på å løse konflikten.

FNs spesialkoordinator for Midtøsten-prosessen, Robert Serry, ber det internasjonale samfunn om å øke innsatsen for å få en stans i den økende humanitære krisen på Gazastripen.

— Mye av Gazas infrastruktur er nå ødelagt. Døds- og skadetallene i Gaza fortsetter å øke. Hamas-raketter rekker nå 40 kilometer inn i Israel, sa Serry via en videolink fra Jerusalem.

Spesialkoordinatoren skal neste uke møte ledere fra blant annet USA, EU, den arabiske liga og Sikkerhetsrådet i New York for å arbeide med å løse konflikten.

Ifølge fredsorganisasjonen er trolig over 100 av de 400 palestinerne som er drept så langt sivile.

Akutt brødmangel

Verdens matvareprogram (WFP) distribuerer nå brød til familier i de hardest rammede områdene på Gazastripen, og sier lørdag at organisasjonen trenger ni millioner dollar, eller nesten 63 millioner norske kroner, for å komme i møte alle som trenger mat som følge av angrepene.

1. nyttårsdag begynte WFP å dele ut brød til rundt 15.000 mennesker nord på Gazastripen i byen Beit Hanoun - et av de fattigste områdene i Gaza, og også et av områdene som er hardest rammet.

— Den nåværende situasjonen i Gaza er svært alvorlig og mange basale matvarer er ikke lenger tilgjengelige, sier Christine van Nieuwenhuyse, WFP-representant på den okkuperte Gazastripen.

Den israelske offensiven hindrer nå WFP og organisasjonens partnere i å jobbe med full kapasitet og har forsinket den jevne distribusjonen av mat til nær 270.000 mennesker i regionen.

- Vi jobber mot denne mat-krisen så godt vi kan, men ødeleggelsen av lokal infrastruktur og mangelen på kull og gass gjør at flere mennesker vil bli fattige, og vi har ingen annen mulighet enn å få hjelp fra det internasjonale samfunn, sier Nieuwenhuyse.

Estimat fra WFP anslår at matlagrene på 3300 tonn vil være tomme i løpet av neste måned.

På grunn av mangel på hvete har de fleste møllene og bakeriene i Gaza stengt, og det er akutt brødmangel på Gazastripen.

Bush legger all skyld på Hamas

Foto: REUTERS

Israelske krigsfly og -skip har så langt lørdag truffet over 20 Hamas-mål, hovedsakelig våpenlagre, treningssentre og hjemmene til Hamas-ledere idet offensiven mot Gazastripen fortsetter inn i sin andre uke.

USAs president George W. Bush, som kun har et par uker igjen som en av verdens mektigste menn, sier at Hamas er en terroristorganisasjon som kun vil legge Israel i grus, og gir gruppen skylden for Israels rakettangrep mot Gazastripen, melder CNN.

Det var i sin ukentlige radiotale at Bush lørdag sa at Hamas er ansvarlige for den siste ukens angrep mot Gazastripen. Presidenten ønsket heller ikke en unilateral våpenhvile, fordi det ifølge Bush ville tillate Hamas å fortsette å sende raketter inn i Israel.

Bush sa også at en fredsavtale ikke er mulig uten tøffere grep om Hamas, blant annet sterkere overvåkingsmekanismer for å forsikre at gruppen ikke får tak i våpen.

— Siden Hamas' voldelige maktovertakelse sommeren 2007 har leveforholdene for palestinerne i Gaza blitt verre, sa Bush fredag.

Demonstrasjoner verden over

Lørdag er det nye demonstrasjoner mot angrepene i Gaza flere steder i verden. I Oslo demonstrerer Palestinakomiteen med flere foran Stortinget.

I London er 20.000 demonstanter samlet for å marsjere gjennom gatene med krav om at Barack Obama må uttale seg og fordømme bombeangrepene mot sivile i Gaza. Blant demonstrantene er artist Annie Lennox, som har engasjert seg i saken.

I Libanon demonstrerer hundrevis av mennesker foran hovedkvarteret til FNs økonomiske og sosiale kommisjon for Vest-Asia i landets hovedstad Beirut.

**Fredag var

Les også

Nordmenn får forlate Gaza

fra Gazastripen. Lørdag har

Les også

13 nye nordmenn vil bort fra Gaza

fra det krigsherjede området. Blant de 13 er det to barnefamilier.**

Israelske tanks har tatt oppstilling på grensen mellom Israel og Gaza. Landet er når som helst klart til å gå inn med en bakkeinvasjon på Gazastripen. FOTO: AP/Sebastian Scheiner Foto: SEBASTIAN SCHEINER

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 2. VERDEN

  Israel angrep Hamas-mål på Gazastripen. Våpenhvile mandag kveld, ifølge Hamas.

 3. VERDEN

  Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel i natt

 4. VERDEN

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 5. VERDEN

  Israel brenner. Se bildene av den nye trusselen fra palestinerne.

 6. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen